Uimitorul oraş Medina Azahara - Cordoba (video)
alte articole
Medina Azahara este unul dintre cele mai autentice exemple de splendoare andalusă, ce se găseşte la 7 km de Cordoba. Este un oraş de o frumuseţe care cu greu ar putea fi comparat un alt oraş din lume.
În 1923 este declarat Monument Naţional, urmând ca apoi UNESCO să-l introducă în Patrimoniul Umanităţii. Oraşul Califal Medina Azahara, are o importanţă extraordinară pentru Andalusia din trei motive:
- Expune cel mai mare ansamblu arheologic din Spania, acoperind 112 hectare.
- Este apreciat pentru propria etapă de viaţă activă; este un oraş cu o viaţă relativ scurtă ce a început în anul 936 d.H, începutul distrugerii fiind localizat între 1010 şi 1013. Găsim aici un urbanism de tip Califal timpuriu.
- Noi tehnici decorative şi un nou sistem de lucru fac ca Medina Azahara să dezvăluie azi unele posibilităţi de restaurare reale extraordinare ce nu se găsesc în alte depozite arheologice din Spania.
Conform legendei, oraşul s-a născut dintr-o poveste de amor şi o altă poveste ce descrie diferite războaie ce au dus la distrugerea oraşului când avea doar 70 de ani. Ruinele acestui oraş ce este situat foarte aproape de fosta capitală Cordoba, rămân necunoscute pentru majoritatea andaluzilor. A ajuns în centrul atenţiei publice, din cauza nepăsării instituţiilor abilitate, care nu au depus toate eforturile pentru restaurarea lui, pentru a restabili frumuseţea şi strălucirea acestui oraş medieval.
Prin medinaazahara.org, vă invităm să cunoaşteţi una dintre cele mai frumoase pagini din istoria Spaniei. Isner Alli un poet andaluz povesteşte în modul său: „ Azahara este o sclavă a Marelui Calif, ce a captivat în felul ei inima stăpânului său Abderraman III, care a ordonat să se ridice un frumos oraş pentru ea”. Viaţa oraşului Medina Azahara a fost înfloritoare, dar existenţa sa a fost scurtă, pentru că a fost distrus de războaie.
Motivele principale care au dus la construirea acestui oraş au fost cel politic şi cel ce ţine de etica şi modul cum trebuie să conducă un calif. Aceste scopuri motivează demnitatea unui Calif ce trebuia să construiască un nou oraş - care reprezenta simbolul puterii la acea vreme - ducând astfel mai departe credinţa şi dorinţele califilor anteriori. Toate acestea reprezentau superioritatea lor în faţa inamicilor.
După topografia locului, oraşul este construit pe 3 terase ce corespund în 3 locuri diferite, fiind separate prin ziduri.
Terasa superioară era pentru cei care ocupau funcţiile private şi familia regală, cât şi pentru cei cu funcţii guvernamentale. Aici găsim numeroase saloane cu arcuri din marmoră roşie, albastră, aur şi pietre preţioase unde decoraţiunile şi bogăţia materialelor sunt completate de fastuoase băi ce se deschid spre o grădină de o mare frumuseţe.
Zona oficială destinată activităţilor politice şi primirii personalităţilor străine estede o frumuseţe uimitoare, aici fiind Saloanele Ambasadorilor, Salonul Tronului Occidental şi cel Oriental. Salonul Oriental era destinat ceremoniilor şi sărbătorilor. Nu trebuie să ne mire somptuozitatea şi bogăţia decoraţiunilor, deoarece lui Abderraman III îi plăcea să-şi impresioneze vizitatorii pe care îi primea, de aceea luxul şi virtuozitatea ajungeau în punctul culminant. Construirea acestui salon a durat 3 ani.
Terasa medie cuprindea administraţia şi locuinţele funcţionarilor importanţi de la curte, pe când Terasa inferioară era destinată oamenilor din oraş şi soldaţilor. Aici găsim mezquita (ridicată în 941-945) magazine, băi şi grădini publice.
Medina Azahara nu reprezenta doar arhitectură prin splendidele sale monumente, ci deţinea şi o bogată colecţie de artă din lemn, cât şi diferite piese de forme mai reduse ce acum se găsesc în anumite colecţii şi muzee din întreaga lume.
„La cierva de Medina-al-Zahra” este o piesă de bronz folosită la fântânile artizanale şi este considerată o piesă minunată de sculptură hispano-musulmană din perioada de sfârşit a secolului X şi începutul secolului XI.
Există 3 replici : 1. Muzeul Arheologic Naţional din Madrid; Medina Azahara şi Muzeul Naţional Qatar, ce a fost achiziţionat la o licitaţie internaţională în 1997 cu suma de 4 milioane de $.
Ceramica zoomorfă de Madinat al-Zahra, piesă ce acum se găseşte la Muzeul Luvru, a devenit vedeta din sala de antichităţi islamice datând din anul 972. Alt obiect important este „Cutia de marfil”, numită „Pixide de Al–Mughira” găzduită tot de Muzeul Luvru.
În anul 2009, pe 9 octombrie, s-a inaugurat Muzeul Medina Azahara, un edificiu ce deţine 2 nivele subterane şi 1 la suprafaţă. Are 7.700 metri de parcare, un teren de grădină, săli de recepţie, birouri de cercetări istorico-artistice, bibliotecă pentru studenţi, cafenea, librărie plus o zonă de expoziţii. În anul 2012 acest Muzeu a primit distincţia „Muzeul European al Anului” de la Forul European al Muzeelor.
Numărul vizitatorilor pe an este de peste 1.300.000. Iubitorii de arheologie şi artă pot vizita acest muzeu în drum spre Cordoba.