Capela Loretto din Santa Fe: enigma scării

Scara miraculoasă a Capelei Loretto din Santa Fe, SUA (Snopes.com)
Simona Milea
06.09.2016

Vă prezentăm o operă de artă al cărei mod de lucru nu a putut fi descifrat nici până în ziua de azi de către inginerii şi arhitecţii moderni. Lucruri frumoase şi inexplicabile aşteaptă să fie descoperite din punct de vedere tehnic şi arhitectural. De ce au fost lăsate umanităţii unele opere, structuri arhitectonice la care nu putem să le găsim răspunsul ? Există întrebări de acest fel şi vom mai avea de aşteptat până să aflăm răspunsurile.

Capela Loretto, fondată în 1878 ca anexă la mănăstirea catolică "Our Lady of Light" are o poveste ciudată. Amplasată în oraşul Santa Fe, New Mexico (SUA), capela gotică a fost ridicată cu greu de arhitectul francez Antonio Mouly.

Bloc peste bloc, frumosul templu este ridicat, însă înainte de a termina lucrarea Mouly moare nereuşind să lege etajele superioare ale clădirii cu cele inferioare. Astfel, accesul la etajul superior unde se află corul capelei era incomod, locul fiind îngust şi intrarea făcându-se printr-o scară de lemn.

Scara din Santa Fe este una dintre cele mai curioase scări în spirală din lume

Neterminarea templului a făcut ca urcarea şi coborârea de la un etaj la altul să fie incomodă. Din cauza urgenţei, a pericolului şi disconfortului reprezentate de o scară improvizată, surorile Loretto au decis să facă „o novenă” - rugăciune ce ţine o perioadă de nouă zile - către San José (sfânt care în viaţă a fost tâmplar), cerând o persoană capabilă să rezolve urgent problema. Zi după zi, surorile s-au rugat fără vreun efect aparent. În ultima zi de rugăciune apare o persoană ce spune că are o soluţie, prezentându-se în faţa capelei: era un străin umil, ce avea doar un măgar încărcat cu unelte de tâmplărie.

La fel de misterios cum sosise, tâmplarul a cerut doar două condiţii pentru a începe lucrul: cuve mari de apă şi trei luni de confidenţialitate în templul creştin. Surorile au acceptat condiţiile, iar tâmplarul a lucrat într-o singurătate absolută pe durata mai multor zile.

În ziua în care scara a fost terminată, surorile Loretto au organizat o cină de mulţumire. Cu toate acestea, străinul nu s-a prezentat, mai mult, după finalizarea uneia dintre lucrările cele mai cunoscute din istoria tâmplăriei, a plecat fără să ceară recompensă sau să-şi spună numele.

De atunci, povestea scării a început să fie din ce în ce mai cunoscută. Aceasta din cauza enigmaticei figuri a tâmplarului, cât şi a minunatei sale opere ce a fost analizată în multiple ocazii de către arhitecţii şi inginerii moderni.

Scara de 33 trepte - frumuseţe şi mister

Scara nu numai că a fost realizată fără scule electrice sau cuie, dar întreaga lucrare nu are lipici sau alţi adezivi

Scara din Santa Fe este una dintre cele mai curioase scări în spirală din lume, ea fiind realizată fără scule electrice sau cuie. Măiestria autorului a fost cu mult dincolo de orice imaginaţie, fiind o revelaţie arta lemnului şi să surprindă mai avid arta lemnului: întreaga lucrare nu conţine nici lipici, nici alţi adezivi, fiind folosite doar tehnici de nişă pentru a consolida structura.

Rezistenţa scării la deplasarea pe verticală - una dintre enigmele nedescifrate de oamenii de ştiinţă

Cu două rotaţii complete de 360 ​​de grade, rezistenţa scării la deplasarea pe verticală a fost una dintre enigmele pe care oamenii de ştiinţă încearcă de mult timp să o descifreze. Chiar şi astăzi mulţi arhitecţi şi ingineri cred că lucrarea în sine are un punct de echilibru imposibil în conformitate cu legile fizicii.

În timp ce scara în poziţie orizontală este susţinută de un braţ mic de metal consolidat într-o coloană, absenţa deplasărilor verticale fără ajutorul unui suport central nu a putut fi până în ziua de azi explicată în forma ei terminată.

Teoria cea mai larg acceptată este aceea că raza interioară a scării este atât de mică, încât ar acţiona ca un pilon central "virtual" pentru a oferi stabilitate spiralei de lemn. Însă mulţi oameni nu au găsit nicio explicaţie plauzibilă pentru stabilitatea acesteia.

Originea lemnului din care a fost construită reprezintă o altă întrebare din istoria scării. Conform opiniei cercetătorilor misterului Loretto, lemnul folosit nu era autohton, acesta fiind identificat prin teste de laborator ca aparţinând unei specii de brad.

Un străin, o scară miraculoasă, care în plus nu era nici din lemn autohton. Astăzi, la aproximativ 140 de ani de la construcţia sa, scara din Santa Fe ridică mai multe întrebări ca oricând. Multe dintre surorile Loretto care au asistat la ridicarea acestei misterioase lucrări, se spune că trăiau cu convingerea, că tâmplarul a fost însuşi Sf. Iosif, trimis din cer.

În orice caz, această operă de artă unică din Santa Fe merită toată atenţia.

Scara are un total de 33 de trepte, numărul fiind asociat de către credincioşii catolici cu vârsta la care a fost răstignit Hristos.

Un parapet proiectat de meşterul Phillip August Hesch a fost adăugat în 1887.

În prezent, scara este evaluată la 150.000 de dolari. Capela desacralizată este acum un muzeu, atrăgând circa 250 mii de turişti pe an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor