Turcia: Istanbul, din nou în stradă pentru Gezi Park

Turcia: Poliţia turcă, sâmbătă 3 august 2013, a tras cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa sute de protestatari anti-guvernamentali, în Istanbul, epicentrul de demonstraţii care au zguduit ţara în iunie. (OZAN KOSE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
04.08.2013

Poliţia turcă a dispersat o demonstraţie lângă Piaţa Taksim din Istanbul, folosind gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Printre sutele de protestatari care erau prezenţi au fost răniţi cel puţin zece printre care se numără şi trei jurnalişti, relatează duminică La Repubblica.

Şi-au dat întâlnire, aproximativ 300, în piaţă pentru a revigora protestele din ultimele luni împotriva unei speculaţii în construcţii pe care guvernul de la Ankara doreşte să o realizeze în parcul Gezi: "Împreună împotriva fascismului", a fost unul dintre sloganurile strigate de protestatari.

Atât piaţa cât şi parcul au fost închise, dar acest lucru nu a descurajat procesiunea care a continuat să manifesteze în zonă. Potrivit estimărilor poliţiei, aproximativ 2,5 milioane de oameni au protestat în ultimele luni, ieşind pe străzi şi în pieţe în întreaga ţară pentru a cere demisia prim-ministrului, Recep Tayyip Erdogan, care este acuzat de a fi avut o mână „grea” împotriva demonstranţilor.

Între timp Comisia parlamentară care scrie noua Constituţie turcă accelerează ritmul şi va continua să lucreze şi în timpul vacanţei de vară. Toate partidele politice sunt de acord cu privire la necesitatea de a modifica Carta introdusă de către armată după lovitura de stat din 1980, dar ele nu sunt de acord cu mai multe articole pentru care părţile nu au găsit încă un compromis.

Anunţul premierului Recep Tayyip Erdogan precum că, modificările în sensul prezidenţialist nu mai sunt o "linie roşie", a dat un nou impuls în activitatea Comitetului, care ar putea ajunge la un acord înainte de redeschiderea Parlamentului la 1 octombrie.

Deputaţii din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al premierului Erdogan erau pregătiţi să plece în vacanţa de vară, dar după invitaţia prim-ministrului de a se continua modificarea Constituţiei fără pauză, chiar şi cu Parlamentul închis, aceştia au renunţat la vacanţă.


Cel care a chemat la ordine a fost Cemil Cicek, preşedinte al parlamentului turc şi membru al AKP: "Cred că este de neconceput plecarea în vacanţă a Comisiei după închiderea Parlamentului. Vom merita o vacanţă mare atunci când ne vom fi completat această muncă într-un mod pozitiv ", a declarat Cicek.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor