Guvernul turc îi lasă fără burse pe studenţii care participă la proteste

(photos.com)

Statul turc va anula bursele acelor studenţi care participă la proteste, potrivit unei dispoziţii a Înaltei Instituţii de Burse şi Cămine Studenţeşti din această ţară. Conform dispoziţiei publicate săptămâna aceasta, toţi studenţii 'implicaţi în acţiuni de anarhie şi terorism, sau care au comportamente care încalcă dreptul la învăţământ (rezistenţă, boicot, ocupare, înscrisuri, cântece sau sloganuri) vor rămâne fără bursă, indiferent dacă este vorba de participare activă, sau doar o tentativă, informează vineri ziarul ABC.

Nu contează, de asemenea, locul în care se protestează şi nici gradul de tulburare pe care o provoacă: măsura penalizează aceste fapte 'în instituţiile de învăţământ pe care le frecventează, precum şi în cămine sau în locul de reşedinţă, atât individual cât şi colectiv, în toate formele sale'.

Este vorba de un articol mai vechi, care este în vigoare din 1997, însă faptul că Instituţia Burselor a decis să-l readucă acum în atenţie suscită temeri că ar putea fi vorba de un act de avertisment sau de represalii faţă de protestele antiguvernamentale din luna iunie, care au izbucnit în parcul Gezi din Istanbul. Totuşi, ministrul tineretului şi sportului, Suat Kiliç, a respins această posibilitate.

'Ştirea că vor fi retrase bursele acordate studenţilor universitari, care au participat la protestele din parcul Gezi, este o minciună sfruntată, un produs al imaginaţiei. Măsura invocată ca bază a acestei ştiri a fost aprobată în 1997, prin urmare înainte ca aceşti mincinoşi să cunoască locul în care va fi amplasat parcul Gezi', a asigurat Kiliç pe contul său de Twitter.

Totuşi, nu este prima măsură de acest fel anunţată împotriva protestelor studenţilor, grupul social cel mai activ în recentele revolte antiguvernamentale.

În urmă cu două săptămâni, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că din următorul an universitar, agenţii privaţi de pază care asigurau securitatea universităţilor vor fi înlocuiţi cu agenţi de poliţie, pentru a-i controla pe studenţi. 'Nu am vrea să-i vedem pe tineri umblând pe acolo cu cocteiluri Molotov, macete şi altele', a spus premierul.

Pe de altă parte, guvernul se pregăteşte să interzică sloganurile politice, chiar şi pe stadioanele de fotbal, inclusiv popularul 'Her yer Taksim, her yer direnis' ('Peste tot un Taksim, peste tot rezistenţă').

'Includem toate cântecele politice şi ideologice în categoria manifestărilor ilegale şi comportament contrar moralei sportive pe stadioane. Acest tip de cântece sunt deja interzise de normele internaţionale', a asigurat joi ministrul de interne, Muammer Güler. 'Cu siguranţă le vom penaliza', a avertizat el.