"O mina explozivă" pe nume Gezi Park
alte articole
Soarta parcului Gezi pare să devină subiect de telenovelă judiciară. Luni, un Tribunal Administrativ din Istanbul a decis anularea hotărârii juridiciare de oprire a lucrarilor de demolare a parcului Gezi, emisă în 6 iunie de o instanţă inferioară.
La începutul lunii iunie, se părea că parcul scăpase de demolare. Pe fundalul amplelor proteste naţionale, judecătorii unui tribunal regional din Istanbul au stabilit ca planul imobiliar de construire a unui Mall în parcul Gezi "încalca regulile conservării şi schimbă într-un mod inacceptabil identitatea zonei istorice". Tribunalul a emis aşadar o decizie de oprire a demolării parcului Gezi, devenit simbol naţional al luptelor anti Erdogan.
Ministerul a făcut însă apel împotriva sentinţei tribunalului şi a câştigat. Temporar.
Ultimul cuvânt în ceea ce priveşte soarta parcului Gezi îi va aparţine Curţii Administrative Supreme din Turcia, Danistay, care ar trebui să se pronunţe în septembrie.
Până atunci ţara clocoteşte, căci opinia publică se teme că recenta decizie a tribunalului turc prefigurează o decizie pro-demolare Gezi a Curţii Administrative Supreme. În plus, unele mass-media turceşti, inclusiv postul de radio NTV şi ziarul Hurriyet, relatează că buldozerele ar putea reveni în curând pentru a-şi face intrarea în zona verde.
Mii de oameni s-ar putea adune din nou în Piaţa Taksim. Pentru Istanbul şi pentru Turcia se prevede o vară fierbinte şi lungă.
Începând cu 31 mai, ziua declanşării primului protest turc, Parcul Gezi a devenit un simbol nu doar al unei bătălii ecologiste, ci al revoltei populaţiei împotriva autorităţii guvernului islamist condus de Recep Tayyip Erdogan. Nu trece o săptămână fără ca în Piaţa Taksim să nu se adune mii de oameni pentru a îşi exprima nemulţumirea faţă de guvern. Sâmbătă, căsătoria a doi tineri care s-au întâlnit în timpul demonstraţiilor, simbolic oficiată în piaţă, a determinat poliţia să se abţină pentru o vreme de la folosirea tunurilor de apă şi a gazelor lacrimogene contra protestatarilor turci.
În timpul protestelor, prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a asigurat compatrioţii că, în cazul unui aviz favorabil al Curţii, soarta parcului va fi decisă de popor, printr-un referendum. Dar o parte din populaţia ţării nu mai are încredere în primul ministru, acuzat din ce în ce mai puternic că nu ţine cont în suficientă măsură de doleanţele protestatarilor turci.
Turcia este afectată în acest moment şi de tensiunile provocate de problemele de securitate de la graniţa siriană şi în partea de est a ţării, probleme care se agravează într-un mod primejdios. În plus, economia până nu demult înfloritoare înfloritoare a ţării începe să fie afectată de criză, în special acum când protestele prelungite nu fac din Turcia un mediu prea atractiv pentru investitorii străini.
Următoarele câteva luni vor fi dificile pentru executiv. Erdogan ţine în mâini o mină care i-ar putea exploda în faţă oricând. Iar mina se numeşte "demolarea Gezi Park".