Turcia: Parcul Gezi, deschis şi închis în aceeaşi zi

Poliţiştii turci folosesc gazul pentru a dispersa demonstanţii din parcul Gezi, din piaţa Taksim, Istambul, 8 iulie 2013. Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a opri protestatari să intre mica piaţă din Istambul, locul unde a luat naştere neliniştea ucigătoare care a învăluit ţara luna trecută.
Poliţiştii turci folosesc gazul pentru a dispersa demonstanţii din parcul Gezi, din piaţa Taksim, Istambul, 8 iulie 2013. Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a opri protestatari să intre mica piaţă din Istambul, locul unde a luat naştere neliniştea ucigătoare care a învăluit ţara luna trecută. (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)

Parcul Gezi din piaţa Taksim a fost redeschis luni pentru prima dată de la începutul revoltei din 15 iunie, dar a fost repede închis de către poliţie, care a evacuat sutele de persoane strânse în piaţă şi a închis toate căile de acces, pentru a evita organizarea unui nou protest în Istanbul. Acest lucru a fost anunţat de catre un martor într-o relatare pentru Reuters, în timp ce poliţia nu a furnizat nicio informaţie pe acest subiect.

Ziua s-a încheiat cu ciocniri între demonstranţi şi poliţişti, care au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa sutele de oameni care au venit pentru a celebra redeschiderea parcului. Surse oficiale au declarat că cel puţin 37 de persoane au fost arestate şi un protestatar a fost grav rănit la un ochi.

Evenimentul din parcul Gezi a fost convocat luni la ora 19 de către grupul de solidaritate Taksim - format din asociaţii şi partide politice care au fost la originea masivelor proteste anti-guvernamentale care au zguduit timp de trei săptămâni Turcia. În centrul disputei a fost proiectul de modernizare a Pieţei Taksim, unde se află Parcul Gezi, care a condus la greve pe scară largă şi demonstraţii împotriva guvernului lui Recep Tayyip Erdogan. Represiunea violentă a protestelor care s-a încheiat cu patru victime şi aproximativ 7.500 de răniţi - a fost condamnată de comunitatea internaţională.

Redeschidere parcului a fost posibilă printr-o hotărâre a unui tribunal administrativ de la Istanbul, dată săptămâna trecută, care a anulat proiectul conceput "fără consultarea populaţiei" şi "prin încălcarea protecţiei şi identităţii pieţei şi a parcului".

Luni, guvernatorul din Istanbul Huseyin Avni Mutlu a avertizat adversarii împotriva unei noi întâlniri în parc. "Au fost plantaţi copaci noi, precum şi alte plante. Munca noastră de reamenajare s-a terminat", a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe