Turcia: Parcul Gezi, deschis şi închis în aceeaşi zi

Poliţiştii turci folosesc gazul pentru a dispersa demonstanţii din parcul Gezi, din piaţa Taksim, Istambul, 8 iulie 2013. Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a opri protestatari să intre mica piaţă din Istambul, locul unde a luat naştere neliniştea ucigătoare care a învăluit ţara luna trecută.
Poliţiştii turci folosesc gazul pentru a dispersa demonstanţii din parcul Gezi, din piaţa Taksim, Istambul, 8 iulie 2013. Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a opri protestatari să intre mica piaţă din Istambul, locul unde a luat naştere neliniştea ucigătoare care a învăluit ţara luna trecută. (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)

Parcul Gezi din piaţa Taksim a fost redeschis luni pentru prima dată de la începutul revoltei din 15 iunie, dar a fost repede închis de către poliţie, care a evacuat sutele de persoane strânse în piaţă şi a închis toate căile de acces, pentru a evita organizarea unui nou protest în Istanbul. Acest lucru a fost anunţat de catre un martor într-o relatare pentru Reuters, în timp ce poliţia nu a furnizat nicio informaţie pe acest subiect.

Ziua s-a încheiat cu ciocniri între demonstranţi şi poliţişti, care au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa sutele de oameni care au venit pentru a celebra redeschiderea parcului. Surse oficiale au declarat că cel puţin 37 de persoane au fost arestate şi un protestatar a fost grav rănit la un ochi.

Evenimentul din parcul Gezi a fost convocat luni la ora 19 de către grupul de solidaritate Taksim - format din asociaţii şi partide politice care au fost la originea masivelor proteste anti-guvernamentale care au zguduit timp de trei săptămâni Turcia. În centrul disputei a fost proiectul de modernizare a Pieţei Taksim, unde se află Parcul Gezi, care a condus la greve pe scară largă şi demonstraţii împotriva guvernului lui Recep Tayyip Erdogan. Represiunea violentă a protestelor care s-a încheiat cu patru victime şi aproximativ 7.500 de răniţi - a fost condamnată de comunitatea internaţională.

Redeschidere parcului a fost posibilă printr-o hotărâre a unui tribunal administrativ de la Istanbul, dată săptămâna trecută, care a anulat proiectul conceput "fără consultarea populaţiei" şi "prin încălcarea protecţiei şi identităţii pieţei şi a parcului".

Luni, guvernatorul din Istanbul Huseyin Avni Mutlu a avertizat adversarii împotriva unei noi întâlniri în parc. "Au fost plantaţi copaci noi, precum şi alte plante. Munca noastră de reamenajare s-a terminat", a declarat acesta.