Turcia: Pentru premierul Erdogan, protestatarii Gezi Park sunt "rozătoare jalnice"

Cel puţin 59 de jurnalişti consideraţi critici împotriva guvernului din Ankara au fost concediaţi sau forţaţi să demisioneze de la începutul protestelor împotriva guvernului, care au început în luna mai, potrivit nemulţumirilor exprimate astăzi de către Uniunea jurnaliştilor turci.
Turcia: Ramadan in Istanbul. (OZAN KOSE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
25.07.2013

Cel puţin 59 de jurnalişti consideraţi critici împotriva guvernului din Ankara au fost concediaţi sau forţaţi să demisioneze de la începutul protestelor mpotriva guvernului, care au început în luna mai, potrivit nemulţumirilor exprimate astăzi de către Uniunea jurnaliştilor turci.

"Cel puţin 59 de jurnalişti şi-au pierdut locurile de muncă şi viitorul rămâne incert pentru alţi 14 jurnalişti", se arată în declaraţia emisă de TGS, care denunţă presiunea guvernului pentru a obţine expulzarea jurnaliştilor consideraţi critici ai politicilor premierului Recep Tayyip Erdogan, informează agenţia TMNews.

Între timp, Erdogan atacă din nou protestatarii Gezi Park, comparându-i cu "rozătoare jalnice" care încearcă să deschidă o gaură în "nava pe care se află 76 de milioane de cetăţeni turci".

Premierul moderat islamist, care i-a definit deja pe promotorii disputelor din ultimele săptămâni drept "huligani", a repetat criticile sale în timpul unui iftar, masa care rupe postul de Ramadan, organizat de confederaţiile Comercianţilor şi artizanilor turci.

A ales locul potrivit pentru a arăta cu degetul ameninţarea la adresa economiei reprezentată de manifestaţii: protestatarii „au încercat să îşi rezolve problemele cu guvernul, trăgând împotriva economiei, stabilităţii şi securităţii", a declarat şeful guvernului turc. Invectivele prim-ministrului au ajuns astăzi pe diferite site-uri şi reviste în Turcia.

Erdogan, pentru a se justifica, a amintit un tweet al unui jurnalist BBC după ce participase la o reuniune a promotorilor protestelor. "...Nu ne limităm la omul care stă nemişcat în picioare, dar ne transformăm în omul care opreşte. Să blocăm economia. Nu consumăm nimic timp de şase luni. Ne vor asculta", se scria în tweet-ul amintit.

"Man Standing" a devenit un simbol, o formă a protestelor şi a acţiunilor întreprinse de la sfârşitul lunii mai, lansat de artistul Erdem Gunduz. O nouă formă de protest, un protest tăcut şi demn. În Piaţa Taksim din Istanbul, Gunduz a stat singur, în picioare, în mijlocul pieţei, şi nu s-a mişcat ore întregi, uitându-se în tăcere la steagurile mari turceşti care acopereau o clădire din piaţă. Omul a stat acolo ore în şir, cu mâinile în buzunar, cu un ghiozdan şi câteva sticle de apă la picioare. Actul său de protest a fost urmat de câteva sute de oameni, care s-au adunat în mod paşnic în pieţe, în tăcere, dar fără a încălca orice interzicere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor