Intelectualii turci: "Suntem îngrijoraţi"
alte articole
La o lună după ce proteste pe scară largă au izbucnit în întreaga ţară, intelectualii turci avertizează despre pericolele de creştere a polarizării şi a tensiunii în ţară. Astfel, o sută de personalităţi, printre care se află scriitori şi artişti, au semnat o petiţie publicată ca o pagină de publicitate în majoritatea ziarelor locale de sâmbăta trecută. Intitulată, "Kaygiliyiz," care înseamnă "Suntem îngrijoraţi," petiţia face o pledoarie împotriva a ceea ce ei numesc "disensiuni profunde care se formează în societate".
În textul petiţiei se spune: " Este o furie şi o ură în curs de desfăşurare. Încercările de a devaloriza, indica, discredita, a da vina, şi a suprima arta şi artiştii sunt în plină desfăşurare. "
Petiţia, de asemenea, a notat că: "remarci neglijente, cum ar fi "agenţii devin maeştri " au semănat seminţele de ură în societate. Un ''tu versus noi " ascute polarizarea societăţii."
Printre cei care au semnat petiţia se numără şi câştigătorul premiului Nobel, Orhan Pamuk, renumitul autor Yasar Kemal, muzicianul Zulfu Livaneli şi regizorul Ferzan Ozpetek.
Prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, a dat vina începerii protestelor pe spionii străini şi pe influenţele lobbiştilor ratei dobânzilor care încearcă să destabilizeze ţara. Potrivit lui Erdogan, protestele recente din Brazilia fac parte din aceeaşi acţiune destabilizatoare.
În comentariile sale din luna trecută, Erdogan a descris protestatarii - care sunt în mare parte tineri şi educaţi şi provin din familii din clasa de mijloc - drept "hoţi." El a fost acuzat de polarizarea naţiunii chemând la vot "restul de 50 la sută a societăţii " care erau împotriva protestatarilor.
"Când au devenit servitorii stăpâni vreodată în lume?" a declarat Erdogan săptămâna trecută într-un răspuns dat protestatarilor din parcul Gezi, care au cerut şefilor de poliţie şi guvernatorilor să demisioneze pentru utilizarea excesivă a forţei.
Protestele au început la sfârşitul lunii mai, iniţial ca un protest pentru împotriva îndepărtării parcului Gezi de către autorităţile din Istanbul pentru construirea unui mall. După ce poliţia i-a scos cu forţa pe protestatari folosind cantităţi mari de gaze lacrimogene, protestele împotriva utilizării excesive a forţei de către poliţie, precum şi împotriva guvernului s-au extins rapid în întreaga naţiune.
Ca răspuns la anunţul publicat în data de 29 iunie, cronicarul Haşmet Babaoglu a scris în ziarul pro-guvernamental Cotidianul Sabah "Ei au declarat că sunt îngrijoraţi. Sunt de acord. Eu sunt, de asemenea, îngrijorat. Dar cunosc de asemenea şi unele nume. Ele sunt fobice! Ele sunt Islam-fobice, separatiste şi naţionaliste. Mulţi dintre ei simt o ură deschisă sau implicită împotriva unui anumit segment al societăţii. "
Oficialii guvernamentali au acuzat, de asemenea, mass-media internaţională de publicarea de ştiri înşelătoare. Unii oficiali guvernamentali au început campanii pe Twitter. De exemplu, primarul Ankarei, Melih Gokcek, care este membru al partidului AK la guvernare, a început un hashtag care acuză reporterul BBC Selin Girit că este spion britanic.
Gokcek a scris "Conduşi de Anglia, ei încearcă să prăbuşească economia noastră prin agenţi angajaţi, atât la nivel naţional cât şi internaţional. Ei visează ca Turcia să devină "bolnavul Europei" din nou. Aici este o dovadă concretă. "
La 3 iulie, un tribunal turc a anulat un proiect de reamenajare a Pieţei Taksim din Istanbul. Erdogan a declarat la 14 iunie că guvernul său va aştepta ca sistemul judiciar să se pronunţe, inclusiv în procesul de apel, înainte de a continua cu reamenajarea Pieţei Taksim.
Conform Asociaţiei Medicale din Turcia, până în prezent patru persoane au fost ucise şi 7.500 au fost rănite în represiuni.