Turcia, judecătorii salvează copacii din Gezi Park

Turcia: Protestul din Piaţa Taksim, Gezi Park, în Taksim Square din Istanbul.
Turcia: Protestul din Piaţa Taksim, Gezi Park, în Taksim Square din Istanbul. (OZAN KOSE / AFP / Getty Images)

Tribunalul din Istanbul a spus NU în ce priveşte distrugerea copacilor şi dacă peste două luni se confirmă decizia judecătorească, Gezi Parki va rămâne un parc. Astăzi, la începutul după-amiezei, ziarele turceşti au raportat că Tribunalul Administrativ din Istanbul a respins recursul Ministerului Culturii, declarând că parcul nu poate fi demolat.

Potrivit unui raport apărut pe ziarul Hurriyet, decizia a fost adoptată în majoritate de membrii Curţii, singurul contestatar care a spus nu fiind preşedintele. Decizia finală şi motivele vor fi făcute cunoscute doar după două luni, dar pentru platforma Taksim, platforma de peste 100 de asociaţii care au fost la originea protestului, aceasta este o mare victorie.

Luna trecută, Turcia a fost afectată de evenimentele care au apărut în întreaga ţară ca un act de protest împotriva demolării verdelui, dar apoi a devenit un protest împotriva executivului islamist moderat condus de generalul Recep Tayyip Erdogan, o mişcare care în Turcia nu a fost văzută de zeci de ani şi care a lovit prin versatilitatea sa, prin intenţia paşnică şi pluralitatea sufletelor care au animat piaţa. O poveste care a impresionat lumea întreagă şi care a fost centrul multor controverse, în special pentru violenţa utilizată de către poliţie împotriva demonstraţilor.

Proiectul pentru care guvernul vroia să distrugă parcul includea construirea unui centru comercial şi o moschee. Şi aceasta chiar la numai câţiva paşi de Piaţa Taksim, inima vieţii de noapte, dar, de asemenea, şi cel mai important loc al vieţii civile în metropola de pe Bosfor.

La început, prim-ministrul Erdogan s-a manifestat intransigent, iar apoi a spus că va decide sistemul judiciar şi chiar dacă hotărârea ar fi fost favorabilă executivului, proiectul ar fi fost în continuare supus unui referendum.

Chiar dacă de la instanţă ajung ştiri reconfortante, nu au încetat controversele despre presupusa responsabilitate a străinilor pentru evenimentele care au devenit o adevărată prigoană pentru executivul moderat islamist. Astăzi, viceprim-ministrul Besir Atalay a acuzat direct "diaspora evreiască" că ar fi în spatele protestelor din ultimele săptămâni. Cuvintele lui au provocat o reacţie imediată a comunităţii evreieşti din Turcia, care are aproximativ 25 de mii de oameni.

"Suntem în încercarea de a obţine informaţii cu privire la ceea ce a spus oficialul, se informează de la Rabinatul din Turcia. Dar este un fapt că evreii cu cetăţenie turcă şi cei care trăiesc în alte părţi ale lumii ar putea fi luaţi ca o ţintă. Suntem preocupaţi de această situaţie".

Turcia în ultimele luni a început o călătorie dificilă de reconciliere cu Israelul, o dată un aliat istoric. Relaţiile dintre cele două naţiuni s-au agravat progresiv, după preluarea puterii de către Recep Tayyip Erdogan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe