Tudose, de la Bruxelles: Nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri

Mediul de afaceri poate respira uşurat (deocamdată). Impozitul pe cifra de afaceri, măsură considerată ucigătoare pentru investiţii, nu va fi implementat. Cel puţin aşa a promis Tudose la Bruxelles.
Loredana Diacu
11.07.2017

alte articole

Mihai Tudose şi Jean-Claude Juncker (gov.ro)
Loredana Diacu
11.07.2017

Aflat în prima sa vizita oficială la Bruxelles în calitate de premier, Mihai Tudose a declarat că România nu va introduce impozitul pe cifra de afaceri, subiectul fiind abordat în discuţiile avute cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE. De asemenea, Tudose a dat asigurări că ţinta de deficit va rămâne cea asumată, de 3%.

”Am reiterat, din nou, foarte ferm, că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce priveşte sistemul financiar-fiscal şi că din tot ceea ce înseamnă simulările noastre de acum şi aşteptările noastre vom rămâne în ţinta de 3%”, a declarat premierul Tudose, citat de Mediafax.

Premierul a mai precizat că luni a vorbit despre impozitul pe cifra de afaceri - idee criticată puternic de mediul de afaceri - cu ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa.

”Devine din ce în ce mai clar că nu poate fi introdus aşa. Am atins subiectul cu dl. preşedinte Juncker asupra unei directive europene de anul trecut, care prevede, printre altele, un efort conjugat al statelor europene de transparenţă şi interconectivitate pe informaţii financiare pe multinaţionale sau firme care îşi externalizează profitul, ducând la diminuarea artificială a profitului şi a bazei de impozitare.

Este o directivă importantă, pe care va trebui să o implementăm oricum, dar aici vorbim despre principiul ca fiecare agent economic să-şi plătească impozitul acolo unde obţine profitul, iar ce vorbeam noi înainte este un pic pe lângă acest subiect, pentru că el nu-şi mai externalizează profitul, ci îl ascunde în afara UE. Şi domnia sa are dreptate când spune că trebuie să găsim mecanisme aici, dar nu o să implementăm nimic care să rezolve un caz şi să strice buna funcţionare a altor agenţi economici corecţi”, a mai spus premierul Tudose.

Reamintim că imediat după schimbarea lui Grindeanu, programul de guvernare s-a "îmbogăţit" peste noapte, cu noi măsuri care au scandalizat opinia publică şi au îngrozit mediul de afaceri. Una dintre cele mai criticate măsuri anunţate era impozitul pe cifra de afaceri.

Aş da două cuvinte despre impozitul pe cifra de afaceri şi nu din realitatea faptului că e o prostie, ci din punct de vedere că ne distruge toate ideile despre ce înseamnă investiţii. Fiindcă ne merge bine (mi-e şi frică să spun asta) noi pentru anul viitor ne-am bugetat echipamente de 2-3 milioane de euro, ne-am bugetat să construim o chestie nouă de producţie ecologică, e de 15 – 16 mil euro. Pur şi simplu am dat deoparte tot ce înseamnă ideile astea. Investiţii în acele condiţii nu se pot discuta!", declara recent preşedintele Farmec, la o dezbatere organizată de PNL.

"Pentru că s-au spus (aici) lucruri legate de predictibilitate, este evident că este şi ilegal să iei măsuri fără să ai studiu de impact, nu le poţi reglementa, nu le poţi inforsa prin lege fără să ai un minim studiu de impact.

Este un hold up, după părerea mea, chiar modificarea în timpul anului a acestor măsuri şi introducerea unor noi impozite în timpul anului e ca şi cum cineva vine în grădina ta şi îţi ia o bucată din recoltă. Asta, ca tehnică procedurală, ca principiu... aş vrea să îl parafrazez pe preşedintele României, este e o ţopăială, deci lucrurile nu au fost gândite înainte, lucrurile nu au fost calculate, asta mă îngrijorează foarte mult, denotă lipsă de inteligenţă", declara, la rândul său, fostul ministru al Comunicaţiilor, Marius Bostan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor