Guvernul Tudose, somat de USR să renunţe la măsurile "care vor arunca economia României în haos"

Guvernul Tudose trebuie să pună capăt degringoladei fiscale şi să renunţe la schimbările de impozite anunţate, a solicitat Uniunea Salvaţi România.
Mihai Tudose
Mihai Tudose (Obiectiv Vocea Brailei)

Uniunea Salvaţi România solicită Guvernului PSD-ALDE condus de Mihai Tudose o reacţie oficială imediată cu privire la schimbările fiscale anunţate în noul program de guvernare şi să renunţe la aceste măsuri "care vor arunca economia României în haos", se arată într-un comunicat de presă remis de partidul înfiinţat de Nicuşor Dan.

"Deşi de mai multe zile comunitatea de afaceri din România şi contribuabilii oneşti din această ţară şi-au exprimat îngrijorarea legată de introducerea unui nou sistem de impozitare, Guvernul nu a oferit nici o clarificare oficială cu privire la schimbările preconizate. USR a protestat din prima zi a învestirii noului Guvern faţă de măsurile fiscale anunţate în programul de guvernare al coaliţiei PSD – ALDE care vor crea haos în economie şi finanţele publice", a transmis USR.

Potrivit Uniunii, schimbarea în principal a sistemului de impozitare pentru companii, prin înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri, nu numai că încalcă directivele europene în materie dar riscă să ducă în insolvenţă o treime din firmele din România, după cum arată unele studii publicate în aceste zile.

"Totodată, având în vedere că o astfel de schimbare va afecta mai mult sectoarele economice cu volum mare de activitate şi marje de câştig mici (comerţ, producţie, industria auto etc.), este de aşteptat ca o împovărare fiscală excesivă să ducă la creşterea şomajului. Alături de reprezentanţii mediului de afaceri, asociaţiile profesionale, experţii fiscali independenţi, USR reiterează că schimbarea sistemului de impozitare a companiilor este o recunoaştere a incapacităţii Guvernului de colectare şi administrare eficientă a taxelor actuale", a arătat USR.

Aşa cum USR a avertizat deja, "efectul nu va fi însă cel dorit de autorii noului program de guvernare pentru că un regim fiscal neprietenos are consecinţe negative pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte atragerea de investiţii şi dezvoltarea afacerilor".

"Într-o astfel de perspectivă, există riscul ca multe companii din România să-şi mute capacităţile de producţie în alte ţări cu reglementări fiscale clare, predictibile şi favorabile. De fapt, noul Guvern Dragnea 2, condus de Mihai Tudose, a moştenit de la Guvernul Dragnea 1 o situaţie bugetară dificilă în urma unui experiment economic eşuat din prima jumătate a anului şi acum caută cu disperare soluţii pentru acoperirea promisiunilor nerealiste", a subliniat USR.

Partidul înfiinţat de Nicuşor Dan acuză coaliţia PSD – ALDE că dovedeşte încă o dată de la câştigarea alegerilor că nu este capabilă să guverneze ţara corect şi eficient.

"După atacul la justiţie şi criza provocată de Ordonanţa 13, după criza politică şi guvernamentală generată de luptele interne pentru putere, guvernarea PSD – ALDE aruncă acum România într-o nouă criză, criza fiscală, anticipând-o pe următoarea, criza bugetară de venituri şi cheltuieli. Uniunea Salvaţi România cere în mod public Guvernului să pună capăt haosului fiscal în care a aruncat economia şi să renunţe la schimările de impozite anunţate în noul program de guvernare al coaliţiei PSD – ALDE", a mai precizat USR.