Trump, avertisment dur pentru cei implicaţi în încălcarea gravă a drepturilor omului şi corupţie în lume

Preşedintele Donald Trump a anunţat, joi, că Statele Unite nu vor mai accepta abuzurile grave ale drepturilor omului şi corupţia care au loc în întreaga lume şi declară stare de urgenţă naţională.
Jasper Fakkert
23.12.2017

alte articole

Preşedintele Donald Trump pleacă de la Casa Albă spre Florida în 22 decembrie 2017. Trump a semnat un ordin executiv care declară o urgenţă naţională în legătură cu abuzurile grave ale drepturilor omului şi corupţia din întreaga lume (Charlotte Cuthbertson / Epoch Times)
Jasper Fakkert
23.12.2017

Trump a emis un ordin executiv care declară stare de urgenţă naţională care-i vizează pe cei care comit abuzuri legate de drepturile omului şi se angajează în acte de corupţie semnificative.

În explicarea acţiunilor sale, Trump s-a referit la importanţa valorilor şi la daunele pe care aceştia le-au adus societăţilor din întreaga lume.

Noul ordin executiv se bazează parţial pe autoritatea oferită de Legea Magnitsky (Global Magnitsky Act), care permite impunerea interdicţiilor privind vizele şi sancţiuni împotriva persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului sau de corupţie semnificativă. Trump a dispus îngheţarea activelor personale şi interzicerea accesului persecutorilor în Statele Unite.

Este un mesaj clar pentru cei care comit abuzuri legate de drepturile omului şi se angajează în acte de corupţie pe care Statele Unite, sub preşedintele Trump, nu le va mai accepta.

Ordinul executiv nu se adresează numai celor care comit crimele, ci şi celor care le permit, indiferent dacă sunt cetăţeni străini sau americani.

De prea mult timp, lumea a asistat la obiceiul de a acţiona cu impunitate al celor responsabili de abuzuri grave la adresa drepturilor omului.

Prin Ordinul executiv, Trump arată lumii că "America First" nu înseamnă că America este indiferentă la crimele care se comit în întreaga lume.

Avertisment neobişnuit pentru China

Pe lângă ordinul executiv al preşedintelui american, 13 persoane au fost deja vizate de Trezoreria americană. Şocant, printre aceştia se află şi Gao Yan, directorul sucursalei din Chaoyang al Biroului Securităţii Publice din Beijing, acuzat de omorârea unui activist pentru drepturile omului aflat în detenţie în martie 2014.

În calitate de director, Gao a fost responsabil pentru persecutarea mişcării spirituale Falun Gong - grupul supus la eradicare de către Partidul Comunist Chinez începând din 1999. Un oficial al Ministerului Afacerilor Externe, care practică Falun Gong, Chen Youbang, a dat în judecată sucursala Securităţii din Chaoyang deoarece a fost deţinut ilegal şi torturat în 2012 doar pentru că practica Falun Gong - un stil de taichi.

Ordinul executiv îl vizează, de asemenea, pe Mukhtar Hamid Shah, un chirurg pakistanez specializat în transplanturi de rinichi, pe care poliţia pakistaneză îl suspectează de implicare în răpirea, prelevarea şi traficarea organelor umane.

Aceste două exemple arată că cei care s-au angajat sau au activat în cadrul maşinăriei de torturare şi ucidere a cetăţenilor nevinovaţi, sau prelevarea involuntară de organe a acestora - precum practicanţii Falun Gong - ar putea în curând să fie vizaţi de starea de urgenţă a lui Trump.

Astfel, ordinul executiv se adresează şi unuia dintre cele mai mari, şi, în multe privinţe trecut cu vederea, abuz al drepturilor omului care are loc astăzi în lume: campania de persecuţie împotriva practicanţilor Falun Gong în China.

Practicanţii Falun Gong organizează un priveghi pentru cei care au murit în timpul persecuţiei din China, la Washington, DC, la 14 iulie 2016 (Benjamin Chasteen / Epoch Times)
Practicanţii Falun Gong organizează un priveghi pentru cei care au murit în timpul persecuţiei din China, la Washington, DC, la 14 iulie 2016 (Benjamin Chasteen / Epoch Times)

Practica Falun Gong a devenit extrem de populară în China în anii 1990, până în punctul în care aproximativ 100 de milioane de chinezi au început să o practice.

Regimul comunist chinez şi liderul său de partid Jiang Zemin nu au putut suporta popularitatea paşnicei practici care a funcţionat în afara controlului ideologic al partidului comunist.

Din iulie 1999, potrivit documentelor, peste 4.000 de practicanţi Falun Gong au fost ucişi ca urmare a unei campanii de persecuţie inumane lansată de Jiang. Însă numărul real este considerat a fi cu mult mai mare, însă greu de obţinut datorită dificultăţii de a obţine informaţii sensibile din China.

La lansarea persecuţiei, Jiang Zemin a ordonat ca practicanţilor Falun Gong "să le fie ruinată reputaţia, să fie falimentaţi financiar şi să fie distruşi fizic". A folosit resursele uriaşe ale Chinei, inclusiv mass-media de stat, armata, poliţia, sistemul său de învăţământ şi chiar sistemul de sănătate, ca să lanseze o campanie de persecuţie fără precedent împotriva grupului paşnic.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, în raportul privind Libertatea Religioasă din 2016, regimul chinez menţine până în prezent "un aparat de securitate extralegal, de partid, pentru a elimina mişcarea Falun Gong".

Sursele Falun Gong estimează că din 1999 milioane de practicanţi au fost deţinuţi ilegal în lagărele de muncă forţată din China, închisori, închisori negre, centre de detenţie etc.

Dar atrocităţile regimului comunist chinez s-au extins mult dincolo de tortura şi uciderea prizonierilor de conştiinţă.

Din 2006 au existat numeroase acuzaţii credibile potrivit cărora regimul chinez a instituit un sistem sponsorizat de stat de recoltări forţate de organe, principala sursă a organelor fiind practicanţii Falun Gong.

Învinuirile au fost făcute pentru prima dată de Epoch Times în martie 2006. Răspunzând unei invitaţii a Comitetului de Investigare a Persecuţiei împotriva Falun Gong în mai 2006, David Kilgour, fost secretar de stat canadian pentru Asia-Pacific şi avocatul internaţional pentru drepturile omului David Matas, au cercetat şi detaliat afirmaţiile privind recoltarea forţată de organe.

În raportul iniţial de investigaţie publicat în iulie 2006, cercetătorii au descoperit un mare număr de organe ale practicanţilor Falun Gong de vânzare în spitale din China. Kilgour şi Matas au concluzionat în studiul lor din 2006 că 41.500 de practicanţi Falun Gong au fost ucişi pentru organele lor, din 2000 până în 2005, în timp ce se aflau în detenţie. Organele au fost vândute chinezilor şi străinilor bogaţi care puteau solicita un transplant într-un interval foarte scurt de timp de numai câteva zile.

Cu toate că regimul chinez a negat întotdeauna acuzaţiile, nu a fost în măsură să justifice creşterea masivă a industriei de transplant din China, ce a coincis cu începerea persecuţiei Falun Gong în anul 1999.

Afirmaţiile au provocat, de asemenea, îngrijorări la cel mai înalt nivel al Statelor Unite. În iunie 2016, Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie care exprimă îngrijorări „cu privire la rapoartele persistente şi credibile privind recoltarea sistematică de organe, sprijinită de stat, de la prizonieri de conştiinţă din Republica Populară Chineză, care nu şi-au dat consimţământul, inclusiv de la un număr mare de practicanţi Falun Gong şi membri ai altor grupuri religioase şi minoritare etnice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor