Trump aprobă o lege care autorizează SUA să vândă arme letale Ucrainei

SUA ar putea vinde în curand arme letale defensive Ucrainei, stârnind astfel nemulţumirea Rusiei.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko discută în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, 20 iunie 2017. (Olivier Douliery-Pool/Getty Images)
Andrei Popescu
21.12.2017

Miercuri seară, publicaţia americană The Washington Post a declarat că, după luni de incertitudini privind avansarea demersurilor privind o lege din era-Obama, care iniţial a pavat drumul pentru legalizarea vânzărilor de arme Ucrainei de către SUA, Trump a aprobat prima vânzare comercială americană de arme către ţara zguduită de război.

Potrivit Washington Post, “oficiali ai administraţiei au confirmat că Departamentul de Stat a aprobat în această lună o licenţă comercială care autorizează exportul de sisteme Model M107A1 Sniper, muniţii şi piese, precum şi accesorii către Ucraina, o vânzare evaluată la 41,5 milioane de dolari. Aceste arme ajută forţele ucrainene care luptă împotriva unei mişcări separatiste susţinute de Rusia în două provincii estice [ale Ucrainei]. Nu s-a dat nicio aprobare pentru exportul armelor mai grele cerute de guvernul ucrainean, precum rachete antitanc Javelin”.

Deşi Josh Rogin de la Washington Post a caracterizat decizia lui Trump ca un efort de a mulţumi politicienii şi oficialii militari care favorizează conflictele armate şi de a evita amplificarea conflictului prin aprobarea de vânzări limitate de arme (şi neaprobând vânzările de arme de calibru mare dorite de Kiev), totuşi mişcarea probabil va creşte tensiunile cu Rusia, ceea ce este bizar prin prisma faptului că decizia este luată în aceeaşi săptămână în care fostul director al Serviciilor de Informaţii americane, James Clapper, a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin pare să îl privească pe Trump ca fiind “activ”. Sau poate vom fi siguri că este vorba doar de un meci de şah în 4 dimensiuni între Trump şi Putin pentru a dovedi că nu liderul rus, ci Complexul Industrial Militar este din nou şi “pe neaşteptate” la conducere?

La scurt timp după izbucnirea conflictului în estul Ucrainei, SUA şi Uniunea Europeană au aplicat sancţiuni dure împotriva Rusiei – prima dată împotriva unor persoane fizice, companii şi bănci – şi apoi împotriva sectoarelor de apărare şi energetic, sancţiunile fiind aplicate pentru anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova. SUA a acuzat de mult timp Rusia că destabilizează fosta republică sovietică de-a lungul graniţei sale sud-vestice, în timp ce Kremlinul îi consideră pe americani şi europeni implicaţi în organizarea Euromaidanului pentru a slăbi influenţa rusă şi pentru a suprima minorităţile care vorbesc limba rusă în estul Ucrainei.

Congresmanii care favorizează conflictele armate şi adoptă poziţii anti-Rusia au urmărit de mult timp o implicare militară mai mare pe termen lung de-a lungul graniţei europene a Rusiei, în special după ce referendumul din mai 2014 când regiunile ucrainene pro-ruse Doneţk şi Lugansk şi-au declarat independenţa de Kiev. Şi, deşi Congresul SUA a autorizat iniţial vânzări de arme prin legea Ukraine Freedom Support Act, semnată în decembrie 2014, administraţia Obama nu a luat niciodată decizia de a pune în aplicare prevederile acestei legi.

Senatorul Bob Corker, unul dintre susţinătorii iniţiali ai controversatei legi, a declarat pentru Washington Post cu privire la decizia lui Trump de a vinde arme Ucrainei: “Sunt încântat că administraţia a aprobat vânzarea de arme letale defensive Ucrainei. Decizia a fost susţinută de Congres. Această lege a fost adoptată în urmă cu trei ani şi reflectă angajamentul de durată al ţării noastre pentru Ucraina în faţa agresiunii continue a Rusiei”.

Referitor la impulsul din spatele deliberărilor interne de la Casa Albă privind această mişcare, Washington Post a susţinut: “Un alt oficial al administraţiei SUA a afirmat că Trump personal a aprobat decizia de emitere a unei autorizaţii, după ce secretarul pentru apărare, Jim Mattis, şi secretarul de stat, Rex Tillerson, i-au prezentat un memorandum. Deşi nu a existat niciodată o interdicţie oficială a unor astfel de transferuri de arme, decizia a fost discutată intern ca o ridicare actuală a restricţiilor administraţiei Obama, a precizat oficialul.”

Şi, în timp ce a redus oarecum semnificaţia deciziei în ceea ce priveşte amplificarea tensiunilor la sol din Ucraina, Washington Post admite că decizia probabil înseamnă că au fost deschise căile pentru exporturi multi-naţionale de arme către Ucraina, mai ales că mişcarea coincide cu o măsură similară aprobată de Canada în această săptămână.

Administraţia Trump s-a referit la comisii influente ale Congresului ce iau în considerare vânzările de arme în 13 decembrie, dar nu a făcut niciun anunţ public, lucru despre care unii susţin că reflectă cât este de sesnsibilă această decizie şi modul în care va fi primită de susţinătorii lui Trump care s-au opus mişcării mult timp. Aceleaşi temeri sunt valabile şi în ceea ce îl priveşte pe liderul rus Vladimir Putin.

Între timp, după cum a confirmat şi Washington Post, luptele din estul Ucrainei se încing după o perioadă de relativ calm.

În timpul campaniei prezidenţiale, Trump a părut să adopte un ton mai concialiant în privinţa Ucrainei şi Rusiei, declarând în repetate rânduri că va colabora cu Putin pentru a soluţiona criza. În acelaşi timp, el s-a opus eforturilor republicanilor de a include un limbaj mai agresiv de susţinere a ajutorului letal pentru Ucraina, ca parte a platformei Partidului Republican.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor