Oficial chinez: credinţa în Marx mai bună decât "vrăjitoria" credinţei în religie

Biserică creştină în provincia chineză Zhejiang.
Biserică creştină în provincia chineză Zhejiang. (Captură Foto)

Seful Departamentului Organizaţional al Partidului Comunist Chinez (PCC), Chen Xi, a avertizat săptămâna trecută, într-un editorial, că unii membri ai Partidului manifestă simpatie faţă de “vrăjitorie” şi “conceptele occidentale ale separării puterilor”, adăugând că este vorba de un eşec “moral” esenţial care trebuie eradicat.

Editorialul a fost publicat joi în ediţia chineză a Cotidianului Poporului, publicaţia oficială a Partidului Comunist Chinez. În momentul publicării, editorialul nu a putut fi găsit pe website-ul în limba engleză al Cotidianului Poporului.

“Ca un grup politic marxist, Partidul nostru a privit întotdeauna standardele politice ca fiind un criteriu primar pentru selectarea şi angajarea persoanelor”, a precizat Chen, notând că Mao Zedong a scris că toţi oficialii comunişti trebuie să fie “roşii şi profesionişti”.

“Cu ceva timp în urmă, fenomenul ignorării politicii şi al slăbirii politicii a devenit mai proeminent în Partid”, s-a plâns Chen, descriind loialitatea pentru Partidul Comunist Chinez ca fiind “necondiţionată” şi cerând membrilor PCC “să plaseze Partidul pe cea mai înaltă poziţie în inimile lor”.

“Unii nu cred în Marx şi Lenin, dar cred în fantome şi zei; ei nu cred în idealuri, dar cred în vrăjitorie; ei nu respectă oamenii, dar respectă stăpânii”, a continuat el, conform unei traduceri publicate de Reuters. Pe lângă “vrăjitorie”, Chen identifică “separarea puterilor” ca o “idee în special greşită” care ameninţă vitalitatea comunismului.

Publicaţiile chineze de stat au încercat să organizeze o campanie împotriva conceptelor occidentale privind societăţile libere, insistând că orice tendinţe care subminează autoritarismul deplin au drept rezultat “haosul” şi “instabilitatea”.

“Democraţia în stil chinezesc nu a fost niciodată mai sănătoasă şi China absolut nu are nevoie să importe din alte ţări sistemele lor politice care eşuează”, a susţinut un articol publicat luna trecută de agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua.

La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping a suprimat intens majoritatea religiilor, în special creştinii, minoritatea islamistă uigură şi budiştii tibetani.

Partidul Comunist a fost dintotdeauna o organizaţie strict atee, iar membrilor de Partid nu li s-a permis să aibă credinţe religioase. Liderul chinez a implementat amendamente semnificative la legile privind religia, cu scopul de a restricţiona orice gând sau credinţă care ar putea inhiba loialitatea faţă de Partid.

Organizaţia Freedom House a publicat un raport în acest an în care arată că cel puţin 100 milioane de chinezi înfruntă niveluri “ridicate” sau “foarte ridicate” de persecuţie pentru credinţele lor religioase. Statul a vizat în mod particular creştinii din cauza faptului că această religie devine tot mai populară în China.

Pentru a limita impactul valorilor creştine asupra controlului pe care îl deţine Partidul Comunist asupra populaţiei, regimul chinez a creat programe pentru a “sino-iza” religia – a o face să fie mai chineză prin numirea unor lideri aprobaţi de Beijing care să “reformeze” învăţăturile lui Isus, astfel încât acestea să se conformeze marxismului. Regimul lui Xi Jinping a făcut acelaşi lucru cu budismul tibetan.

Totuşi, în cazul creştinilor, Xi a dus campania de suprimare mai departe, conform unor rapoarte publicate în urmă cu câteva zile. Oficialii guvernului chinez din zonele rurale au anunţat un plan pentru a "ajuta" creştinii rurali “ignoraţi”, forţându-i să înlăture imaginile cu Isus din locuinţele lor şi să le înlocuiască cu imagini ale lui Xi Jinping, într-o mişcare despre care comuniştii susţin că luptă împotriva “superstiţiei”. Sub mandatul lui Xi, Beijingul a încercat timp de ani de zile să limiteze manifestările publice ale credincioşilor, forţând demolarea de biserici şi înlăturarea crucilor în multe zone ale ţării.

Un alt grup care este persecutat din 1999 este cel al practicanţilor Falun Gong – o şcoală de qigong înrădăcinată în cultura tradiţională chineză şi care are la bază principiul Adevăr-Compasiune-Toleranţă.

În 1998, regimul chinez a estimat că între 70 şi 100 de milioane de chinezi practicau Falun Gong - cifrele fiind impresionante chiar şi pentru dimensiunile populaţiei chineze: la acea vreme, 1 din 13 chinezi practicau Falun Gong.

Popularitatea enormă a câştigată de mişcarea spirituală Falun Gong, precum şi rolul important jucat de aceasta în revitalizarea culturii şi valorilor tradiţionale chineze – pe care Partidul Comunist Chinez a încercat să le distrugă – au stat la baza unei decizii de eradicare a mişcării spirituale, luată de fostul dictator Jiang Zemin în 1999.

Ca urmare a epurărilor ordonate de Partid, din 1999 milioane de oameni au fost aruncaţi în spatele gratiilor, în centre de reeducare sau spitale psihiatrice – unde sunt torturaţi psihic şi fizic pentru a renunţa la credinţa lor.

Cu puşcării suprapopulate de influxul de practicanţi arestaţi într-un timp foarte scurt, persecuţia a atins, după 2001, forme complet lipsite de umanitate. O investigaţie Epoch Times a dezvăluit că Partidul Comunist Chinez a pus la cale o "soluţie finală" pentru supra-aglomerarea închisorilor şi lagărelor de muncă din China cu practicanţi Falun Gong, organizând o adevărată industrie de recoltare forţată a organelor de la practicanţii închişi în lagăre de muncă. Organele acestora sunt vândute pe piaţa neagră de organe a Chinei.

Rapoarte noi situează cifra de afaceri anuală obţinută de China din această industrie la peste 9 miliarde USD, cu numeroase sute de mii de victime înregistrate în cei 18 ani de activitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe