"Convingeri neclintite" - saga suferinţei proeminentului avocat creştin, Gao Zhisheng
alte articole
Avocatul chinez Gao Zhisheng, aflat sub monitorizarea strictă a forţelor de securitate chineze din Beiing, a reuşit, cu ajutorul organizaţiei pentru libertatea religioasă China Aid, să scoată pe ascuns din ţară manuscrisul cărţii sale "Convingeri neclintite",care a văzut lumina tiparului în Statele Unite.
Gao a fost răpit în luna august din propria casă în provincia Shaanxi şi este ţinut captiv într-o locaţie secretă din Beijing, potrivit China Aid. El a fost arestat în aceeaşi perioadă în care cel puţin alţi 14 activişti au fost băgaţi la zdup de către Partidul Comunist Chinez înaintea celei de-a 19-a reuniuni a Congresului, ce tocmai s-a încheiat, la Beijing, informează organizaţia drepturilor omului Chinese Human Rights Defenders în cel mai recent briefing pentru Drepturile Omului din China, lansat pe 17 octombrie.
Cartea lui Gao descrie, printre altele, persecuţia religioasă neîntreruptă a Partidului Comunist Chinez din 2016, suprimarea de către Partid a drepturilor omului, a dreptului la liberă exprimare, a dreptului la informare, abuzul în serviciu, o lipsă de respect la adresa autorităţilor care generează traficarea femeilor şi copiilor în scopul exploatării sexuale, precum şi abuzarea personală al lui Gao de către călăii Partidului.
Gao "continuă să valideze constatările comunităţii internaţionale, care arată că situaţia generală privind drepturile omului, statul de drept şi libertatea religioasă din China au ajuns la cel mai rău nivel de la sfârşitul revoluţiei culturale a preşedintelui Mao", potrivit fondatorului şi preşedintelui organizaţiei China Aid, Bob Fu.
În "Convingeri neclintite" - noua sa carte - Gao notează:
"2017 marchează aniversarea a o sută de ani a comunismului. Cred că prin voia Cerului, acesta va fi şi anul în care Partidul Comunist va fi învins şi răsturnat. La acest moment, după ce a aniversat 96 de ani de existenţă în China şi după ce a dictat în China timp de 68 de ani, Partidul va deveni doar o altă amintire oribilă, alunecând în coşul de gunoi al Istoriei. Regimurile malefice vin şi pleacă, dar poporul chinez rămâne pentru totdeauna!
Extincţia regimurilor comuniste mondiale a început în anii '80, dar, spre ruşinea Chinei, o cincime din omenire încă se târăşte pe acest drum dur. Limitările umane au făcut ca societatea să avanseze prin încercări eroice repetate şi experimente sângeroase. În acest sens, adoptarea comunismului de către Rusia în 1917 nu este în sine culpabilă, dar odată ce reaua-voinţă a sistemului comunist a devenit evidentă, abilităţile nelegiuite pe care le-a căpătat au fost apoi folosite pentru a distruge disidenţa şi a promova coercitiv acest Rău către întreaga umanitate, a condus la moarte nenaturală pe o scară masivă şi la suprimarea libertăţilor de bază.
Comunismul a trecut prin treizeci de ani de înflorire şi expansiune, urmată de treizeci de ani de susţinere prin violenţă şi minciuni. A treia perioadă, actuală, de treizeci de ani marchează declinul său constant, incluzând necroza suprafeţelor şi teritoriilor cotropite din anii 1980 până la începutul anilor 1990.
Înfrângerea şi dispariţia globală a Comunismului arată planul Istoriei - în primul rând că toate regimurile comuniste au confiscat puterea prin violenţă şi au fost înfrânte prin opoziţia paşnică a propriilor lor cetăţeni. În al doilea rând, niciunul dintre regimurile comuniste nu şi-a câştigat renaşterea prin auto-transformare. Odată ce Partidul se prăbuşeşte, dispariţia regimurilor comuniste rămase, precum Coreea de Nord, va fi o simplă chestiune tehnică. Cred că în 2017 China va fuziona cu civilizaţia universală a umanităţii şi că, în această nouă eră a libertăţii şi democraţiei, poporul chinez va deveni o forţă constructivă în avansarea civilizaţiei".
În prefaţa cărţii lui Gao, Edward McMillan-Scott, fost vicepreşedinte al Parlamentului European, responsabil pentru democraţie şi drepturile omului între anii 2004-2014 afirmă:
Gao Zhisheng va fi în mod inevitabil o voce cheie în viitorul democratic al Chinei, cea mai populată ţară din lume, care astăzi este încă condusă de cel mai criminal regim din istorie.
Gao a fost, înainte de arestarea sa, unul dintre cei mai de succes avocaţi din Beijing. Sărac dar autodidact, el a devenit proeminent prin apărarea celor persecutaţi de regim din motive de abuzuri prin expropriere, încălcarea dreptului la libera credinţă şi dizidenţă.
Aceste pagini nu sunt uşor de citit, deoarece detaliază încercările regimului de a distruge unul dintre cele mai mari spirite ale timpului nostru. În ciuda acestui fapt, convingerile de nezdruncinat ale lui Gao Zhisheng, credinţa sa profundă şi angajamentul faţă de omenire, strălucesc.
Reuşind să evadeze pentru un scurt timp din casa în care îşi ducea traiul în arest la domiciliu, Gao mi-a spus odată de la un telefon mobil împrumutat că a fost torturat până aproape de moarte. La recăpătarea conştienţei, a văzut bărbaţi în haine albe în jurul lui. Unul dintre ei i-a spus: "Nu vrem să mori: vrem să te facem să vrei să mori".
Am întâlnit numeroase fiinţe umane (...) care au suferit pentru principii şi pentru concetăţenii lor, dar nimeni nu a trecut prin zece ani de tortură atât de nesfârşită şi extremă, fără să-şi abandoneze convingerile - Edward McMillan-Scott despre dizidentul chinez Gao Zhisheng.
În 2005, Gao a avut curajul de a investiga crimele comise de Partidul Comunist Chinez împotriva mişcării Falun Gong, o practică populară de îmbunătăţire a caracterului moral, bazată pe învăţături budiste, care în 1999 avea între 70 -100 de milioane de practicanţi.
La începutul anului 2006, el a prezentat dovezi raportorului ONU pentru tortură, Dr. Manfred Nowak, care a estimat că aproximativ două treimi din cei 7- 8 milioane de persoane aflate în procesul de reeducare din China prin sistemul de muncă laogai erau practicanţi Falun Gong.
Zeci sau sute de mii de prcaticanţi au pierit prin recoltarea ilegală a organelor lor vitale, organizată de regimul chinez în lagărele de muncă ale Chinei.
L-am întâlnit pe Gao Zhisheng la Beijing în mai 2006, unde am întâlnit foşti deţinuţi care fuseseră torturaţi. Am vorbit de multe ori prin intermediul unui interpret în lunile următoare, ori de câte ori putea găsi un telefon mobil sigur.
Am reuşit să-mi folosesc poziţia în Parlamentul European pentru a păstra numele lui Gao în conştiinţa publică şi politică prin dezbateri, rezoluţii şi campanii şi l-am nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, pe care (am convingerea că) îl va primi într-o zi.
Mulţii lui suporteri au urmărit arestarea lui Gao în august 2006, eliberarea sa din detenţie pentru a fi plasat în arest la domiciliu, re-arestarea şi spectacolul judecării procesului lui - toate acestea stupefiind comunitatea internaţională - şi apoi dispariţiile sale îndelungate.
Această carte, o continuare a celei publicată în 2007, O Chină mai dreaptă, a fost scrisă în secret în casa pauperă unde a fost adus şi unde astăzi este îngrijit de fratele său mai mare. Este o saga a suferinţei, dar este şi o fişă detaliată pentru procurorii internaţionali de mâine. Ea enumeră, de asemenea, rare cazuri de omenie ocazională ale unora dintre temnicerii săi, care slujeau tirania.
Am întâlnit numeroase fiinţe umane (...) care au suferit pentru principii şi pentru concetăţenii lor, dar nimeni nu a trecut prin zece ani de tortură atât de nesfârşită şi extremă, fără să-şi abandoneze convingerile. Conversia lui Gao către o credinţă creştină, robustă şi neclintită este relatată în carte şi creată de Gao, întărindu-l pentru a îndura agonia torturii în timp ce arăta compasiune faţă de călăii săi.
Gao Zhisheng este gata să servească 1,3 miliarde de chinezi atunci când va veni timpul şi nu doreşte să părăsească China pentru a se alătura soţiei şi copiilor aflaţi în exil în SUA.
Gao este un erou al vremurilor noastre", mai arată membrul consiliului de administraţie al China Aid, Edward McMillan-Scott.
Pe parcursul anilor, publicaţia noastră a scris şi intervievat adesea această mare conştiinţă a Chinei moderne. Din nefericire drama lui Gao Zhisheng continuă.
În propriile sale cuvinte, Gao arată: “Drumul meu este pavat cu capcane şi spini. Are culoarea sângelui şi a lacrimilor oamenilor ce au păşit înaintea mea… Pentru binele acestui pământ numit China, ne croim calea prin chinuri. Calea noastră este cea care conduce către glorie şi către dreptate".