Trupe de comando americane simulează capturarea de arme nucleare nord-coreene
alte articole
Forţe militare americane au participat recent la un exerciţiu comun cu forţele sud-coreene în cadrul căruia au simulat capturarea de arme nucleare nord-coreene în cazul unui război, potrivit unui raport media.
În cadrul operaţiunii, care a făcut parte din exerciţiul militar Warrior Strike IX de la mijlocul acestei luni, o unitate militară americană cunoscută sub numele “Brigada Black Jack” a exersat “infiltrarea” şi “capturarea de arme de distrugere în masă”, a precizat miercuri Fox News, citând surse militare străine.
Imaginile publicate din timpul operaţiunii arată cum un grup de soldaţi bine înarmaţi se pregătesc pe timp de noapte în apropierea unor vehicule blindate.
Exerciţiul a avut loc pe fondul amplificării tensiunilor dintre Coreea de Nord şi Statele Unite ca urmare a programelor Phenianului de arme nucleare şi rachete balistice.
În timp ce liderii nord-coreeni au denunţat exerciţiile militare comune americano-sud-coreene - care uneori includ şi Japonia - ca fiind repetiţii pentru o invazie, SUA şi Coreea de Sud insistă că acestea au natură defensivă.
Tensiunile ocazionate de exerciţiile militare comune au ajuns la un nivel ridicat la începutul acestei luni, când SUA şi aliaţii săi au lansat un exerciţiu aerian comun la scară mare în Pacific, fiind implicate peste 230 de avioane, inclusiv şase avioane de luptă F-22 Raptor cu tehnologie stealth.
Exerciţiul militar aparent a fost un răspuns la testarea unei rachete nord-coreene Hwasong-15, despre care armata americană a precizat că ar fi capabilă să lovească ţinte pe cuprinsul Statelor Unite.
Oficiali nord-coreeni i-au acuzat de mai multe ori pe omologii lor americani că urmăresc să schimbe regimul comunist al Coreei de Nord.
Unele rapoarte susţin că Washingtonul ar urmări un aşa-zis plan de “decapitare” politică menit iniţierii unei tranziţii de putere prin înlăturarea dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.
Anul trecut, delegatul nord-coreean la ONU a condamnat “operaţiunea de decapitare” printr-o scrisoare dură adresată Consiliului de Securitate.
Preşedintele american Donald Trump, care s-a implicat într-un război al cuvintelor şi insultelor cu omologul său nord-coreean, a declarat anterior că SUA va recurge la “foc şi furie” pentru a “distruge complet Coreea de Nord”, în acelaşi timp numindu-l pe Kim Jong-un un “nebun” sau “micuţul om rachetă”.
Ameninţând cu distrugerea teritoriului american Guam din Pacific, Kim a răspuns înapoi la asaltul verbal al lui Trump, numindu-l pe aceasta la un moment dat un “bătrân senil”.