Israelul furios: Adunarea Generală a ONU aprobă o rezoluţie privind statutul Ierusalimului

Adunarea Generală a ONU a aprobat joi o rezoluţie care respinge decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, 128 de state membre votând "pentru".
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)
Andrei Popescu
22.12.2017

Rezoluţia care condamnă atât recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului ca fiind capitală a statului israelian, cât şi decizia Washingtonului de a muta la un moment dat ambasada în oraşul antic a fost adoptată de 128 de state, nouă state au votat "împotriva" rezoluţiei, iar 35 s-au abţinut.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a declarat înaintea votului oficialilor participanţi la întâlnire că Washingtonul, cel mai mare contributor la organismul internaţional, îşi va aduce aminte de votul de ieri. Preşedintele Donald Trump a ameninţat că va retrage ajutorul american ţărilor care vor vota în favoarea rezoluţiei Adunării Generale, dar nu a precizat dacă şi contribuţiile SUA la ONU ar fi expuse riscului.

În şedinţa Consiliului de Securitate al ONU ce a avut loc luni, SUA şi-a folosit dreptul de veto pentru a se opune rezoluţiei ONU privind respingerea deciziei lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Toţi ceilalţi 14 membri ai Consiliului au votat în favoarea susţinerii măsurii.

După votul din Adunarea Genrală a ONU, Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Tel Aviv refuză să accepte decizia Adunării Generale, dar a adăugat că multe ţări au susţinut statul evreu.

Decizia lui Trump privind statutul Ierusalimului şi mutarea ambasadei SUA în oraşul antic a fost întâmpinată de un val de critici din partea comunităţii internaţionale. Oficialii palestinieni au declarat că mişcarea reprezintă o provocare şi totodată cea mai mare greşeală făcută de preşedintele Trump.

Conflictul israeliano-palestinian privind Ierusalimul datează din 1967, când israelienii au ocupat partea estică a oraşului în timpul Războiului de Şase Zile. Totuşi, comunitatea internaţională nu recunoaşte această anexare, considerând disputa ca fiind unul dintre obstacolele cheie pentru realizarea păcii în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor