Plante medicinale care scad febra

Cercetările au arătat că febra are un rol important în procesul de vindecare - scade efectul endotoxinelor, şi creşte mobilitatea şi fagocitoza leucocitelor, proliferarea celulelor T, precum şi activitatea interferonului.
Ceai cu miere si lamaie (Maria Baciu / Epoch Times)
Nina Cîmpeanu
18.02.2015

În general, vorbim despre febră atunci când temperatura corpului creşte peste valorile considerate normale, cuprinse între 36 şi 37 grade Celsius. Febra este un simptom al unei afecţiuni, indică o inflamaţie sau infecţie, exprimând răspunsul de apărare a organismului împotriva agenţilor patogeni. Pentru a cunoaşte cauza e necesar să ne adresăm medicului. În multe cazuri remediile naturiste s-au dovedit a fi o bună alternativă la tratamentul cu medicamente al febrei. Printre remediile care scad febra, se numără şi plantele medicinale.

Cum acţionăm în caz de febră? Subiectul este destul de controversat. De obicei febra creează panică şi se apelează imediat la medicamente antitermice, chiar la antibiotice, fără a se consulta medicul. Însă există studii care sugerează că recuperarea organismului este mai rapidă după o infecţie datorită febrei. A scădea febra înseamnă eliminarea unui instrument important pentru vindecarea corpului, înseamnă a inhiba răspunsul sistemului imunitar. Acest lucru nu înseamnă totuşi că febra nu trebuie monitorizată.

Cercetările au arătat că febra are un rol important în procesul de vindecare - scade efectul endotoxinelor şi creşte mobilitatea şi fagocitoza leucocitelor, proliferarea celulelor T, precum şi activitatea interferonului.

Este important să nu se acţioneze prematur: o febră de până la 38-39 grade Celsius pregăteşte vindecarea, este un excelent răspuns al sistemului imunitar şi asigură o vindecare completă, în mod natural şi în câteva zile. Numai atunci când temperatura creşte dincolo de aceste limite este util să acţionăm cu medicamente sau alte remedii pentru a o coborî uşor.

Febra devine periculoasă atunci când creşte rapid într-un timp scurt la copii, de exemplu, în cazul în care febra în 35-40 de minute a variat de la 37 la 40 grade Celsius, este necesar să se intervină prin consultarea medicului din cauza riscului de convulsii.

Desigur, în toate aceste cazuri, este întotdeauna bine să fie urmate recomandările medicului.

Plante medicinale care ne sunt de ajutor pentru scăderea febrei

Vă prezentăm câteva dintre cele mai folosite plante medicinale pe care le putem avea la îndemână în cazul în care cineva din familie are febră:

Teiul conţine o serie de substanţe complexe flavonoide, saponine, taninuri, polifenoli, mucilagiu, minerale, Vitamina C, cu proprietăţi calmante, antispasmodice, diaforetice. Astfel, stimulează transpiraţia şi scade temperatura corpului, fiind de un mare ajutor, printre altele, în tratarea răcelilor, tusei convulsive şi gripei. Putem prepara o infuzie dintr-o lingură de flori adăugată la 250 ml de apă clocotită; se pot consuma 1-2 căni pe zi, îndulcite cu miere.

Muşeţelul a fost folosit ca un blând sedativ pentru capacitatea sa de a ameliorarea anxietatea, calmarea durerii şi de a facilita transpiraţia în caz de febră. Se beau trei căni pe zi de infuzie dintr-o linguriţă de flori la 250 ml de apă clocotită.

Socul - Infuzia de flori uscate de soc, obţinută din 2 linguriţe la o cană de apă, filtrată după 5 minute şi îndulcită cu miere este un bun remediu pentru afecţiuni ale căilor respiratorii, eficient împotriva tusei, răcelii, gripei datorită acţiunii sale sudorifice, antitermice, anticatarale şi expectorante. Se beau două ceaiuri pe zi.

Rozmarinul - În aromaterapie, datorită prezenţei uleiului esenţial, care îi conferă un puternic efect antibacterian şi antiseptic, este folosit ca plantă balsamică utilă pentru tuse, răceli şi febră. Decoct: se fierbe timp de două minute 30 g de rozmarin într-o jumătate de litru de apă. Se lasă să se infuzeze 10 minute, se poate îndulci cu miere.

Busuiocul are proprietăţi antioxidante, antivirale, antibacteriene, expectorante şi antiinflamatorii, fiind de mare ajutor în probleme respiratorii ca bronşita, răceala sau gripa. Printre altele, scade febra şi contribuie la desfundarea mucoasei nazale.

Infuzia de busuioc se prepară dintr-o lingură de plantă, la 200 ml apă clocotită. Se beau două ceaiuri călduţe pe zi, după mesele principale şi unul seara, la culcare.

Ghimbirul are un efect antiinfecţios, antiinflamator, combate greaţa, reduce febra şi ameliorează tusea. Infuzia se prepară dintr-o bucată de ghimbir de aproximativ 4 centimetri, care se rade şi se adaugă la 1 litru de apa fiartă. Se îndulceşte cu miere. De asemenea, se poate adăuga suc de lămâie.

Lavanda Este cunoscută ca o plantă cu proprietăţi antiseptice, analgezice, antiemetice, vasodilatatoare, diuretice, sudorifice, antispastice, antidepresive.

Nalba are proprietăţi emoliente, antiinflamatorii, expectorante, laxative şi calmante, fiind de un real ajutor îndeosebi în afecţiuni ale aparatului respirator, renal şi digestiv. Infuzia dintr-o lingură de amestec plantă- flori, rădăcini şi frunze uscate- îndulcită cu miere, nu ar trebui să lipsească de-a lungul perioadei reci.

Coada şoricelului conţine acid salicilic, asparagin, flavonoide, steroli, taninuri, bitter şi anticoagulante cumarinice. Infuzia de coada şoricelului poate fi folosită cu succes în caz de răceală, gripă, deoarece favorizează transpiraţia şi duce la scăderea temperaturii.

Salvia -În caz de gripă salvia reduce febra, calmează tusea şi elimină secreţiile bronşice. Este utilizată şi pentru dezinfectarea căilor respiratorii. O lingură de frunze uscate la 250 ml apă clocotită se infuzează timp de 5 minute şi se beau două căni pe zi.

Cătina este un remediu natural deosebit pentru scăderea febrei din bronşită, gripă. Se iau câte 6 linguri de sirop de cătină pe zi cu puţină apă, pe stomacul gol. Stimulează rapid imunitatea şi creşte rezistenţa organismului la accesele de febră.

Importanţa hidratării corpului. Transpiraţia, în afară de faptul că favorizează eliminarea toxinelor, menţine o temperatură a corpului constantă, astfel încât organismul să nu se încălzească prea mult. Apa eliminată prin transpiraţie ajută la scăderea temperaturii corpului, de aceea, în timpul stării febrile este foarte importantă hidratarea. Astfel că, în general, se recomandă să se consume suficiente lichide, deoarece deshidratarea produsă de febra uşoară poate fi mai periculoasă decât febra însăşi. În aceste cazuri, ceaiurile din plantele medicinale îndulcite cu miere, la care putem adăuga lămâie ne sunt de un real ajutor.

De-a lungul timpului, plantele medicinale i-au ajutat pe oameni să-şi îmbunătăţească sănătatea, aşa că le putem folosi cu încredere ca remedii naturale şi pentru scăderea febrei, atunci când este necesar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor