Cum alegeţi un iaurt sănătos
alte articole
Mic dejun sănătos, prânz rapid, cină uşoară. Acesta poate fi iaurtul, caracterizat de nutriţionişti drept un aliment viu, un aliment care stimulează imunitatea. Iaurtul este un produs fermentat, obţinut din lapte de vacă, de capră, de oaie, de bivoliţă sub acţiunea unei microflore specifice – lactobacteriile Lactobacillus bulgaricus şi Streptococus termophilus). Acestea se găsesc în stare vie pe toată perioada de valabilitate a iaurtului şi stimulează refacerea florei intestinale distrusă de alimentaţia dezechilibrată sau de abuzul de medicamente, în special de antibiotice.
Iaurtul pe care poate mulţi dintre noi îl consumă zilnic nu este mereu 100% natural, aşa cum majoritatea producătorilor îi fac reclamă. Reclama de multe ori ne orbeşte şi nu verificăm autenticitatea informaţilor prezentate. Ar trebui să plătim produsul, conţinutul, şi nu modul în care acesta este ambalat.
Cum alegeţi un iaurt sănătos. Ce ar trebui să conţină un iaurt sănătos ?
Un iaurt bun trebuie să conţină lapte şi bacteriile vii Lactobacillus bulcaricus şi Streptococcus thermophillus. Prin fermentare se ajunge la un produs sănătos.
Conţinutul unei etichete de pe iaurt bun trebuie să fie următor: lapte pasteurizat, culturi lactice, Vitamine (grupa B-urilor), substanţe minerale (Calciu, Potasiu, Sodiu şi Zinc), proteine, glucide, grăsimi.
Trebuie evitate iaurturile care conţin: lapte praf, adaos de zahăr, microorganisme patogene Staphilococcus aureus, Salmonella şi bacterii coliforme, aditivi alimentari (E-uri periculoase), cu termen de valabilitate expirat, cu adaos de fructe.
Cum alegeţi un iaurt sănătos. Renunţaţi la produsele cu un conţinut ridicat de zahăr
Reţineţi faptul că iaurtul este o sursă importantă de lactoză, iar prezenţa altor cantităţi de zahăr nu numai că nu este necesară, dar este şi complet nepotrivită organismului.
Este indicat să optaţi pentru iaurtul ce nu conţine şi alte zaharuri pe lângă lactoză, deoarece va fi o alegere alimentară mult mai sănătoasă ce nu va afecta nici starea generală de sănătate, dar nici aspectul fizic.
Cum alegeţi un iaurt sănătos. Evitaţi iaurturile fără calorii
Pentru a compensa grăsimea eliminată din iaurturile fără calorii, producătorii adaugă aglutinanţi precum gelatină, gumă sau amidon. Îndulcitorii şi agenţii de gust sunt de asemenea adăugaţi pentru a-l face numai bun de mâncat. Iaurtul care are 0% sau 0,1% grăsimi nu este cea mai bună opţiune pentru noi deoarece este foarte procesat. Nu ne va ajuta să slăbim şi ne va prima şi de elementele nutritive pe care le are iaurtul natural.
Cum alegeţi un iaurt sănătos. Alegeţi un iaurt simplu cu proteine în cantitate moderată
Iaurtul este o sursă bună de proteină slabă. Cantitatea de proteine per porţie în iaurturi diferă destul de mult. Anumite iaurturi conţin 15 sau mai mult de 15 grame de proteine per porţia de 226 gr (1 ceaşcă), ceea ce reprezintă aproape un sfert din cantitatea de proteine necesare unui bărbat adult de aproximativc 82 de kg, pe zi.
Căutaţi mai degrabă un iaurt simplu sau de soia cu o cantitate moderată de proteine decât unul suplimentat artificial cu zer sau proteină obţinută din soia.
Cum alegeţi un iaurt sănătos. Evitaţi iaurtul cu fructe din comerţ
Iaurtul cu fructe din comerţ nu este nici pe departe atât de natural pe cât se spune. Acesta conţine diferiţi coloranţi alimentari, zahăr sau îndulcitori, dar şi mulţi conservanţi, aşadar ar trebui evitat pe cât posibil.
Pentru un gust mai bun, puteţi îndulci iaurtul cu fructe proaspete sau uscate, stropite după gust cu miere sau sirop de arţar.
Cum alegeţi un iaurt sănătos. Cum se prepară iaurtul de casă
Cel mai natural şi mai bun iaurt pe care îl putem mânca este cel făcut de noi, acasă. Laptele neprocesat, smântână naturală şi un vas de lut ne vor ajuta să avem parte de tot ceea ce oferă mai bun un iaurt.
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru reţeta de iaurt de casă:
- 2 litri de lapte nepasteurizat
- 150 de grame de iaurt natural bio
Fierbeţi cei 2 litri de lapte într-o oală, amestecând continuu pentru a nu se lipi de fundul vasului. După ce a fiert (când începe să facă spumă), luaţi oala de pe foc. Aşteptaţi până ce laptele este aproape să se răcească. Dacă nu aveţi un termometru de bucătărie care să vă arate când ajunge laptele la temperatura corpului (37°C), puteţi verifica dacă s-a răcit cu ajutorul degetului. La această temperatură, va trebui să nu mai frigă, ci să fie doar călduţ. Turnaţi-l apoi într-un vas de lut sau de sticlă. Adaugaţi cele 150 de grame de iaurt ţinut la temperatura camerei şi amestecaţi foarte bine cu un tel, până se încorporează.
Acoperiţi vasul cu un prosop şi lăsaţi-l afară, ferit de bătaia directă a soarelui, sau în casă, lângă o sursă de căldură care să îi asigure o temperatură de 40°C. A doua zi, gustaţi din iaurt şi dacă credeţi că nu este suficient de acru, mai lăsaţi-l la căldură câteva ore. Odată ce i-aţi nimerit gustul, îl puteţi pune la frigider. Dacă doriţi să-i îmbunătăţiţi gustul, puteţi adăuga în compoziţia lui bucăţi de fructe, cereale integrale sau miere de albine.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.