Transgaz şi Transelectrica trec în subordinea Ministerului de Finanţe

Harta cu Reţeaua de Transport a CN Transelectrica SA (Epoch Times România)
Epoch Times România
28.03.2013

Guvernul a aprobat ieri ordonanţa de urgenţă care pevede trecerea Transelectrica şi Transgaz din subordinea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Finanţelor Publice, după ce o acţiune de infringement a fost deschisă împotriva României la Curtea Europeană de Justiţie.

Potrivit legislaţiei europene, transportatorii de energie electrică şi gaze naturale nu pot avea acelaşi acţionar ca şi producătorii şi furnizorii. În aceste condiţii, a fost necesară separarea “calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale, pe de o parte, de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport a electricităţii şi gazelor naturale, pe de altă parte”.

Abia săptămâna trecută, pe ultima sută de metri, a fost elaborat de Ordonanţa de Urgenţă privind transferul companiilor Transelectrica şi Transgaz din administrarea Ministerului Economiei în administrarea Ministerului Finanţelor.

România a fost trimisă, săptămâna trecută, în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru transpunerea incompletă a normelor UE privind piaţa internă a energiei electrice şi a gazelor naturale.

Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 56,07% din capitalul social al Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica’, celelalte acţiuni fiind deţinute de Fondul Proprietatea, respectiv 13,49%, de acţionari persoane juridice – 13,79%, de acţionari persoane fizice – 7,68% şi de S.I.F. Oltenia – 6,34%.

Capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz este deţinut de statul român în proporţie de 73,51%, celelalte acţiuni fiind deţinute de Fondul Proprietatea – 14,99%, de persoane fizice – 6,38% şi de persoane juridice – 5,12%.

Sursa: http:()www.hotnews.ro

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor