Producătorii de petrol resping planul administraţiei Trump de a pompa mai mult ţiţei

(Pixabay.com)
Redacţia
05.02.2025

Promisiunea preşedintelui Donald Trump de a reduce preţurile la pompă este testată atât de producătorii de energie americani, cât şi de cei internaţionali, potrivit Business Insider.

Deşi administraţia s-a angajat să elimine reglementările din industria petrolului şi a gazelor, este posibil ca acest lucru să nu fie un stimulent suficient pentru producători să intre în programul intensiv de producţie, descris de Trump prin sintagma „drill, baby, drill”.

Deşi sloganul lui Trump a definit politica energetică în timpul campaniei sale, aceasta trece cu vederea faptul că firmele americane de şist pompează deja cantităţi istorice de petrol. În acest moment, o stimulare a forajului şi o creştere a ofertei de petrol ar putea ameninţa profitabilitatea.

Surse au declarat pentru Wall Street Journal că numeroşi consilieri ai Casei Albe recunosc acest lucru şi nu se aşteaptă ca industria de şist din SUA să crească producţia. Liderii companiilor au dat de înţeles acest lucru în comentariile recente privind rezultatele, avertizând să nu se aştepte la o creştere majoră a forajului.

„Pe măsură ce preţurile ţiţeiului scad, ne aşteptăm ca veniturile şi profiturile industriei să scadă”, a declarat săptămâna trecută Darren Woods, CEO al ExxonMobile. În timp ce Trump doreşte să extindă foarte mult producţia, giganţii din industrie sunt mai preocupaţi să acţioneze pe o pe piaţa globală din ce în ce mai aglomerată, care a exercitat presiuni asupra preţurilor la nivel mondial.

Conform Rezervei Federale din Kansas City, preţurile petrolului WTI ar trebui să se situeze în medie la 84 USD pe baril pentru ca firmele naţionale să crească semnificativ forajul. Aceasta înseamnă aproximativ 15% peste preţurile actuale.

Dacă Trump este hotărât să reducă preţurile la energie, consilierii săi se aşteaptă să aibă nevoie de ajutor extern. Cel mai bun pariu al preşedintelui este Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, cartelul producătorilor străini de petrol condus de Arabia Saudită. Preşedintele pare să-şi dea seama de acest lucru, cerând ţărilor OPEC să contribuie la scăderea preţurilor luna trecută, în discursul său la Forumul Economic Mondial.

Cu toate acestea, surse au declarat pentru Journal că oficialii saudiţi au semnalat echipei lui Trump că producătorii din ţară nu sunt dispuşi să crească ofertă.

Membrii OPEC au redus în mod voluntar producţia în ultimii doi ani pentru a creşte preţurile de pe piaţă. Multe dintre aceste ţări depind de profiturile din petrol şi au fost marcate de scăderea pieţei. Deşi cotele trebuiau să expire în lunile anterioare, cartelul a amânat de trei ori relansarea producţiei.

În cadrul unei reuniuni de examinare de luni, coaliţia OPEC a confirmat planurile de creştere a producţiei în aprilie, menţinând oferta sub control pentru restul acestui trimestru. Cartelul va reduce treptat restricţiile de producţie, aducând online 2,1 milioane de barili până la sfârşitul anului 2026.

Potrivit unui fost oficial american care a vorbit cu WSJ, un război al preţurilor între Trump şi Arabia Saudită este probabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor