Număr record de CEO americani care demisionează [Raport]

(Captură Foto)
Naveen Athrappully
04.02.2025

Conform unui raport recent al companiei Challenger, Gray & Christmas, Inc., mai mulţi directori executivi din SUA şi-au părăsit companiile în 2024 decât în orice alt an din ultimele peste două decenii, factorii economici şi tehnologici contribuind la această tendinţă.

Anul trecut, 2.221 de directori executivi şi-au dat demisia, potrivit raportului companiei din 30 ianuarie. Numărul este cu 16% mai mare decât recordul anterior, care a fost stabilit în 2023 cu 1.914 plecări ale directorilor executivi. Compania a început să monitorizeze schimbările de CEO în 2002.

Tot în 2024, 143 de fondatori şi-au părăsit funcţiile de CEO, mult mai mult decât cei 29 din anul precedent.

Sectorul guvernamental/nonprofit a înregistrat cele mai multe demisii, în 2024, cu 493 de executivi care şi-au părăsit posturile. Sectoarele asistenţei medicale şi tehnologiei au înregistrat mai mult de 200 de plecări ale directorilor executivi fiecare, urmate de sectoarele divertisment/licenţiere, financiar şi industria serviciilor, fiecare cu mai mult de 100 de plecări ale directorilor executivi.

„Mediul de incertitudine economică, politică şi de reglementare care a prevalat în 2024 a condus cu siguranţă la multe plecări ale directorilor executivi”, a declarat vicepreşedintele senior Andrew Challenger.

„Pe acest fundal, am văzut, de asemenea, progrese tehnologice rapide şi consilii de administraţie care s-au concentrat foarte tare pe eficienţă şi productivitate. Dacă directorii erau percepuţi ca având lipsuri, nu erau toleraţi.”

Conform raportului, dezvoltarea şi adoptarea rapidă a inteligenţei artificiale şi a automatizării au contribuit la o nouă conducere în multe întreprinderi.

Unele dintre motivele majore ale plecării directorilor executivi includ, de asemenea, pensionarea, căutarea de noi oportunităţi şi demisiile.

În septembrie 2024, Challenger a numit schimbările economice un factor cheie pentru creşterea numărului de plecări ale directorilor executivi.

„Companiile reduc costurile pe toate planurile şi se orientează către noi proceduri, operaţiuni şi, în unele cazuri, produse, în lumina noilor tehnologii. Este un moment ideal pentru ascensiunea unor noi lideri”, a declarat acesta.

Potrivit raportului, s-a constatat că numirea de lideri interimari aproape s-a dublat în 2024, comparativ cu anul precedent, ceea ce poate fi un indiciu că este posibil ca societăţile să nu aibă planuri de succesiune adecvate pentru a face faţă plecării liderilor lor.

Directorii executivi ai mai multor branduri cu nume mari au ieşit din companiile lor anul trecut. Printre aceştia s-a numărat Dave Calhoun, CEO al Boeing, care a demisionat în urma unui control intens al autorităţilor de reglementare cu privire la calitatea ofertelor producătorului de aeronave. Panoul uşii unui Boeing 737-9 Max a explodat în ianuarie 2024, declanşând probleme de siguranţă.

În decembrie 2024, Pat Gelsinger s-a retras din funcţia de CEO al Intel. Ieşirea sa a venit după ce veniturile companiei au înregistrat un declin constant.

Directorul general al Nike, John Donahoe, a demisionat anul trecut, după ce compania s-a confruntat cu un 2024 turbulent, în care vânzările au scăzut, iar acţiunile au scăzut. La Starbucks, Laxman Narasimhan a ieşit din funcţia de CEO după doar un an la locul său de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor