Analist economic: Guvernul pregăteşte un "Nordis bugetar" / Titanicul românesc s-a lovit de gheţarul preţurilor şi se scufundă

. (Photos.com)
D.B.
07.02.2025

Bugetul României pe anul acesta este departe de a fi unul cumpătat, de austeritate, afirmă analistul economic Adrian Negrescu.

Acesta este de părere că „la cum arată perspectivele bugetare din 2025, pare că Guvernul pregăteşte un adevărat ‘Nordis bugetar’”, cu alte cuvinte, cifrele sunt doar pe hârtie, pentru că realitatea este cu totul alta.

„La cum arată perspectivele bugetare din 2025, pare că Guvernul pregăteşte un adevărat ‘Nordis bugetar’. Nu avem de-a face cu un buget de austeritate, cu un buget cumpătat, ci dimpotrivă, cu unul fără niciun fundament real, o proiecţie bugetară bazată pe aspiraţii financiare fără fundamente economice.

Anul acesta, Guvernul îşi propune să cheltuiască cea mai mare sumă din istorie, peste 1000 de miliarde de lei (200 de miliarde de euro), luând în calcul cheltuielile bugetare record, de 802 miliarde lei, şi împrumuturile programate de 250 de miliarde de lei (50 mld. euro). Deci nici vorbă de reduceri de cheltuieli, de ‘austeritate’, de ‘cumpătare’”, afirmă acesta.

Analistul economic subliniază faptul că „pentru a-şi putea permite aceste cheltuieli uriaşe, Guvernul a supraevaluat veniturile, estimându-le la 667 miliarde lei, cu 93 miliarde mai mult decât în 2024”.

“Pe baza unei iluzorii creşteri economice de 2,5%, Guvernul speră să adune mai mulţi bani din TVA, din impozitul pe profit, într-o perioadă în care economia încetineşte semnificativ, în care vânzările scad în mai toate domeniile de activitate, în care tot mai multe firme se închid sau dau oameni afară.

Prognoza de 2,5% creştere economică este doar o poveste menită să le permită guvernanţilor să cheltuiască mai mult cu aproape 70 de miliarde de euro în 2025, o sumă uriaşă şi care, atenţie, nu ia în calcul creşterea pensiilor, a salariilor şi a alocaţiilor pentru copii.

Pe acestea le-au îngheţat, pentru ce? Ca să cheltuiască mai mult pe stadioane, săli de sport/nunţi şi achiziţii de bunuri şi servicii de la firmele prietene”, mai scrie Adrian Negrescu.

În mesajul său, analistul reiterează că bugetul în discuţie „nu este în niciun caz un buget cumpătat”, iar o dovadă în acest sens este creşterea cheltuielilor statului cu bugetarii, care în 2025 ajung „la cel mai ridicat nivel din istorie, de peste 169,5 miliarde lei”, iar acelaşi tren de creştere îl au inclusiv cheltuielile cu bunuri şi servicii.

„Am spus că bugetul pare un ‘Nordis bugetar’ pentru că şi investiţiile, cu care politicienii se laudă, sunt doar pe hârtie. Din cei 149,6 miliarde de lei alocaţi pentru investiţii în legea bugetului ( 31 mld. lei faţă de anul trecut), 92,8 miliarde ar trebui să vină din PNRR (Planul Naţional de Reforme Ratate) şi din alte surse europene. Dacă aceşti bani nu vor mai veni, vom rămâne fără investiţii.

De la bugetul de stat se alocă, pentru investiţii, doar 56,9 miliarde de lei, în scădere cu 3 miliarde faţă de anul trecut.

Cu ce ne vom alege din acest 'Nordis bugetar'? Cu taxe mai mari, cu preţuri mai mari ( la 4,4% inflaţie medie prognozată vom rămâne campioni europeni la scumpiri) şi cu o datorie tot mai mare pe care, în viitor, noi şi copiii noştri o vom plăti cu vârf şi îndesat prin taxe mai mari.

În esenţă, dacă nu vor încasa cei 92 mld. de lei din fondurile UE – şi sunt mici şanse să se întâmple acest lucru – şi dacă nu vor colecta cu măcar 50 mld. lei mai mult din economie, această construcţie bugetară va duce România în braţele FMI, aproape de incapacitate de plată.

Efectele le ştim deja – creşterea TVA nu la 21 ci la 24%, taxe mai mari pe veniturile noastre, o inflaţie şi mai mare.

La cum arată situaţia, Titanicul românesc despre care vă vorbeam anul trecut că s-a lovit de gheţarul preţurilor şi se duce la fund, a trimis deja semnalele de alarmă. FMI e pregătit să ne arunce colacul de salvare”, a conchis Adrian Negrescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor