China ripostează cu tarife la mărfurile americane după ce Trump a impus noi taxe
China a impus marţi tarife asupra unor importuri din SUA, ca răspuns rapid la noile taxe americane asupra bunurilor chinezeşti, reînnoind războiul comercial dintre primele două economii ale lumii, transmite Reuters.
Măsura survine în momentul în care preşedintele Donald Trump a oferit o amnistie temporară Mexicului şi Canadei.
Tariful suplimentar de 10% pentru toate importurile chineze în SUA a intrat în vigoare marţi la ora 05:01 GMT, după ce Trump a avertizat în mod repetat Beijingul că nu face suficient pentru a stopa fluxul de droguri ilicite în Statele Unite.
În câteva minute, Ministerul de Finanţe din China a declarat că va impune taxe de 15% pentru cărbunele şi GNL din SUA şi de 10% pentru ţiţei, echipamente agricole şi unele automobile.
China a declarat, de asemenea, că a demarat o investigaţie anti-monopol în cazul Google al Alphabet Inc, incluzând în acelaşi timp PVH Corp, holdingul pentru mărci precum Calvin Klein, şi compania americană de biotehnologie Illumina pe „lista entităţilor nesigure”.
Separat, Ministerul Comerţului şi Administraţia vamală din China au declarat că impun controale la exportul unor pământuri rare şi metale care sunt esenţiale pentru electronicele hi-tech şi industria de energie verde.
Noile suprataxe vamale impuse de China asupra exporturilor americane vizate vor începe la 10 februarie, a declarat ministerul, oferind Washingtonului şi Beijingului ceva timp pentru a încerca să ajungă la o înţelegere.
Trump intenţionează să vorbească cu preşedintele chinez Xi Jinping la sfârşitul săptămânii, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.
Luni, Trump şi-a suspendat în ultima clipă ameninţarea cu tarife de 25 % asupra Mexicului şi Canadei, acceptând o pauză de 30 de zile în schimbul unor concesii privind aplicarea legii la frontieră şi combaterea criminalităţii cu cele două ţări vecine.
În timpul primului său mandat, în 2018, Trump a iniţiat un război comercial brutal de doi ani cu China din cauza excedentului comercial masiv al SUA, cu tarife aplicate de ambele părţi pentru bunuri în valoare de sute de miliarde de dolari.
„Războiul comercial se află în stadiile incipiente, astfel încât probabilitatea unor tarife suplimentare este ridicată”, a declarat Oxford Economics într-o notă, în timp ce şi-a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a Chinei.
Trump a avertizat că ar putea creşte în continuare tarifele pentru China dacă Beijingul nu va opri fluxul de fentanil, un opioid mortal, către Statele Unite, care se desfăşoară pe la graniţa cu Mexic şi Canada.
„Să sperăm că Beijing-ul va înceta să ne mai trimită fentanil, iar dacă nu, tarifele vor creşte substanţial”, a declarat el luni.
China a numit fentanilul problema Americii şi a declarat că va contesta tarifele la Organizaţia Mondială a Comerţului şi va lua alte contramăsuri, dar a lăsat şi uşa deschisă pentru discuţii.
Statele Unite sunt o sursă relativ mică de ţiţei pentru China, reprezentând 1,7% din importurile sale de anul trecut, în valoare de aproximativ 6 miliarde USD. Puţin peste 5% din importurile de GNL ale Chinei provin din SUA.
Preţurile petrolului au extins pierderile şi au scăzut cu 2% după represaliile Chinei, iar acţiunile din Hong Kong au redus câştigurile. Dolarul s-a întărit, în timp ce yuanul chinezesc, euro, dolarul australian şi canadian, precum şi peso-ul mexican au scăzut, reflectând preocupările tot mai mari ale pieţei cu privire la riscul unui război comercial global prelungit.
A existat uşurare la Ottawa şi Mexico City după ce atât premierul canadian Justin Trudeau, cât şi preşedintele mexican Claudia Sheinbaum au declarat că au convenit să consolideze eforturile de aplicare a legii la frontieră ca răspuns la cererea lui Trump de a lua măsuri drastice împotriva imigraţiei şi a contrabandei cu droguri. Astfel, tarifele de 25 % care urmează să intre în vigoare marţi ar fi suspendate timp de 30 de zile.
Canada a convenit să desfăşoare noi tehnologii şi personal de-a lungul frontierei sale cu Statele Unite şi să lanseze eforturi de cooperare pentru a combate crima organizată, contrabanda cu fentanil şi spălarea de bani.
Mexicul a fost de acord să îşi consolideze frontiera de nord cu 10 000 de membri ai Gărzii Naţionale pentru a stopa fluxul de migraţie ilegală şi de droguri.
„În calitate de preşedinte, este responsabilitatea mea să asigur siguranţa TUTUROR americanilor şi exact asta fac. Sunt foarte mulţumit de acest rezultat iniţial”, a declarat Trump pe social media.
Grupurile industriale canadiene, care se temeau de întreruperea lanţurilor de aprovizionare, au salutat pauza.
„Este o veste foarte încurajatoare”, a declarat Chris Davison, care conduce un grup comercial al producătorilor canadieni de canola. „Avem o industrie foarte integrată care aduce beneficii ambelor ţări”.
Trump a sugerat duminică că Uniunea Europeană cu 27 de naţiuni ar fi următoarea sa ţintă, dar nu a spus când.
Luni, în cadrul unui summit informal la Bruxelles, liderii UE au declarat că Europa ar fi pregătită să riposteze în cazul în care SUA impune tarife, dar au făcut apel şi la raţiune şi negociere. SUA este cel mai mare partener comercial şi de investiţii al UE.
Trump a sugerat că Marea Britanie, care a părăsit UE în 2020, ar putea fi scutită de tarife.
Trump a recunoscut în weekend că tarifele sale ar putea provoca unele dureri pe termen scurt pentru consumatorii americani, dar spune că sunt necesare pentru a reduce imigraţia şi traficul de narcotice şi pentru a stimula industriile interne.