Traian Băsescu: Unirea ar putea fi o soluţie alternativă pentru integrarea Moldovei în UE

Invitat pe platourile Evenimentul Zilei, în prima zi lucrătoare a anului 2014, preşedintele Băsescu a făcut o serie de declaraţii despre anul politic care tocmai a început. Pactul cu Ponta, care va mai ţine, Prezidenţialele, eşecul Schengen, un eventual referendum pentru un Parlament unicameral au fost doar o parte din subiectele fierbinţi abordate la început de an electoral. Unul dintre subiectele de suflet pentru Băsescu şi de actualitate pentru români a fost republica Moldova, în contextul inflamat de declaraţiile premierului moldovean Iurie Leancă, care a acuzat că declaraţiile unioniste ale lui Băsescu fac rău statului moldovean.
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
06.01.2014

Invitat în platourile Evenimentul Zilei, în prima zi lucrătoare a anului 2014, preşedintele Băsescu a făcut o serie de declaraţii despre anul politic care tocmai a început. Pactul cu Ponta, care va mai ţine, Prezidenţialele, eşecul Schengen, un eventual referendum pentru un Parlament unicameral au fost doar o parte din subiectele abordate la început de an electoral. Unul dintre subiectele de suflet pentru Băsescu şi de actualitate pentru români a fost republica Moldova, în contextul inflamat de declaraţiile premierului moldovean Iurie Leancă, cel care a acuzat că declaraţiile unioniste ale lui Băsescu fac rău statului moldovean.

Şeful statului "nu a răspuns la provocări" şi nu s-a lansat în diatribe contra lui Leancă. Acesta a afirmat că declaraţiile lui Băsescu "pun în pericol stabilitatea Republicii Moldova", nici contra lui Ponta, despre care s-a mărginit să menţioneze că face declaraţii împotriva occidentalilor, însă nici una la adresa Transnistriei, susţinută de ruşi.

Băsescu s-a limitat să afirme că declaraţiile lui Ponta vin din pasiunea sa de a fi "Gică Contra", iar ale lui Leancă din faptul că "a făcut şcoala de diplomaţie la Moscova, a fost în Ambasada URSS la Bucureşti până în 1989" şi a preferat să explice argumentele care l-au motivat să vorbească înainte de summitul de la Vilnius, despre o eventuală unire intre România şi Molodva de peste Prut,

Traian Băsescu a explicat că, în condiţiile în care există riscul ca sub presiunile Rusiei, care îi sprijină pe separatiştii găgăuzi şi transnistreni, Moldova să fie deturnată, la fel ca Ucraina, de pe drumul sau european înspre Eurasia lui Putin, România trebuie să le ofere moldovenilor o soluţie alternativă pentru a îşi împlini destinul european, inclusiv prin unire, dacă ambele ţări o vor dori. Până atunci, declara Băsescu, "România susţine fără rezerve suveranitatea Republicii Moldova."

"Moldova e o ţară care are pe teritoriul ei un conflict îngheţat. În sud sunt tentaţiile autonomiste ale Găgăuziei. Butoanele sunt la Moscova în privinţa Transnistriei şi Găgăuziei. Am văzut ce s-a întâmplat cu Ucraina, cu Armenia. Eu ca politician cu experienţă nu pot să nu iau în calcul posibilitatea unei întoarceri în Moldova, mai ales că urmează alegeri, iar partidul Comuniştilor are peste 40% în alegeri.", a explicat Băsescu contextul geopolitic moldovenesc.

"În această grilă trebuie citită declaraţia mea înainte de Vilnius, pentru că Republica Moldova trebuie să aibă o soluţie alternativă pentru a-şi continua drumul european. Iar dacă presiunile vor fi uriaşe să se întoarcă din drum, România trebuie să-i ofere o alternativă pentru continuitatea drumului european. (...) În situaţia în care ar fi previzibilă o întoarcere a Moldovei către Uniunea Eurasiatică, România are obligaţia să-i dea Moldovei posibilitatea să-şi continue parcursul european prin unirea cu România. N-aş discuta dacă unire fără Transnistria şi fără Găgăuzia, sunt prea multe elemente. Dar România trebuie să ofere această alternativă.", a afirmat Băsescu

Drumul Moldovei va fi unul lung şi sinuos, iar Moldova are nevoie de tot sprijinul pe care îl poate primi. Băsescu a reamintit că României i-a luat 14 ani să se integreze în structurile UE, în condiţiile în care toate forţele politice, indiferent de coloratura politică au fost pro-integrare. Parcursul Moldovei ar putea fi însă mai complicat decât la României căci în Moldova "există însă o opoziţie puternică faţă de UE" iar comuniştii, pro Putin, ar putea câştiga alegerile parlamentare din acest an. Având în vedere contextul politic din Moldova, Băsescu şi-a exprimat speranţa că ratificarea acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb parafate la Vilnius va avea loc înainte de alegeri.

De asemenea, Băsescu este de părere că "În România trebuie să înceapă o dezbatere internă dacă ar fi de acord cu unirea cu Republica Moldova, o dezbatere care nu trebuie să-i intereseze pe politicienii din Moldova", tocmai pentru a i se oferi Moldovei o soluţie alternativă pentru integrarea în UE, dacă se va încerca deturnarea ei de pe acest drum.

Cât despre diferenţa de viziune preşedinţie - guvern, Băsescu consideră că "joaca continuă a premierului" este cea care dă naştere la diferende pe tema Moldovei . Ce este urât însă, crede Băsescu, este faptul că Ponta "l-a antrenat şi pe premierul Leancă" în jocul sau.

România a ajutat foarte mult Moldova în demersul său de integrare în UE, inclus cu bani, a declarat Băsescu, criticând afirmaţiile politicienilor moldoveni care şi-au permis să spună că România i-a ajutat doar cu vorbe pe moldoveni:

Vreau să ştiţi că România a cheltuit foarte mult cu Republica Moldova. Din banii de asistenţă, România a plătit circa 75% din 500 de milioane euro către Republica Moldova. Către ce domeniu? Asistenţa pentru reforme în vederea parafării celor două acorduri, alocări pentru bursele pentru tinerii din Republica Moldova, furnizarea de energie electrică când au avut nevoie (nimeni nu cere nimic din factura de 40 de milioane), inundaţiile din 2011 (statul român a construit case de peste 8 milioane de euro în Republica Moldova), acordarea cetăţeniei. E un soi de incorectitudine a politicienilor din Republica Moldova, care spun că numai cu vorbe i-am ajutat" a declarat Băsescu, citat de hotnews.

Întrebările jurnaliştilor evz au avut drept fundal declaraţiilor premierului Leancă, care a afirmat că declaraţiile unioniste ale lui Băsescu destabilizează Moldova şi că prioritatea ţării sale este integrarea ţării sale în UE, nu o unire cu România.

La scurtă vreme după declaraţiile lui Leancă, Ponta l-a invitat pe acesta la Bucureşti şi a făcut public faptul că Guvernul României acordă Moldovei în jur de 20 de milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructuri şcolare din Moldova. Desigur, nici Leancă nici Ponta nu au menţionat faptul că România sprijină învăţământul românesc prin acordare de burse de mai bine de 6 ani, vreme când Ponta era departe de a fi ajuns premier.

Cât despre unirea cu Moldova, Ponta a considerat oportun să declare că "Traian Băsescu nu poate îngrăşa porcul înainte de Crăciun pe tema unirii cu Republica Moldova după ce timp nouă ani nu a făcut nimic dincolo de a ciocni cu Voronin pe la petreceri."
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor