Prim-ministrul Iurie Leancă consideră că "anumite declaraţii din vest şi est sunt un impediment pentru Moldova"

Prim-ministrul Iurie Leancă.
Prim-ministrul Iurie Leancă. (PEKKA SAKKI / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat că "anumite declaraţii, care sunt enunţate de Vest şi Est, împiedică Moldova şi nu ajută la consolidarea societăţii". Despre aceasta oficialul a declarat în cadrul emisiunii "Vinerea cu Anatol Golea", la postul de televiziune "RTR-Moldova". Răspunzând la întrebarea privind atitudinea sa faţă de declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, despre necesitatea unirii celor două ţări, premierul a calificat aceste declaraţii ca fiind "impedimente pentru dezvoltare şi progresare".

Totodată, Leancă a dezminţit afirmaţiile potrivit cărora se implică în afacerile interne ale României, participând la dezbaterile între preşedintele şi prim-ministrul României". "Nu este adevărat, nu m-am implicat în discuţiile lor şi nu l-am criticat pe dl Băsescu. Consilierii săi şi-au permis să mă critice. Doar m-am pronunţat în privinţa chestiunilor care vizează Moldova. Pentru noi România ca şi Ucraina este o vecină foarte importantă", a spus Leancă.

Premierul şi-a mai exprimat nemulţumirea de anumite "declaraţii din Est", precizând că are în vedere declaraţiile vicepremierului rus, Dmitri Rogozin. Vorbind despre relaţiile cu Rusia, premierul a precizat că "autorităţile moldoveneşti fac tot posibilul pentru a păstra dinamica dialogului şi pentru a energiza relaţiile bilaterale". "Doresc să ne auzim unii pe alţii, să soluţionăm problemele care apar. Un exemplu este semnarea contractului de furnizare şi tranzitare a gazelor naturale. Tindem spre un dialog mai consistent. L-am invitat pe premierul rus, Dmitri Medvedev, la Chişinău, sunt dispus să plec la Moscova, dacă va urma o astfel de invitaţie. Avem ce discuta - reluarea furnizărilor de vin, chestiuni energetice şi alte aspecte ale cooperării noastre", a spus Leancă.

Fiind întrebat despre reluarea furnizărilor de vin pe piaţa rusă premierul a menţionat că "partea moldovenească a făcut totul ce a depins de ea pentru soluţionarea cât mai rapidă a acestei probleme". "Acum, urmează decizia Moscovei. Am fost asiguraţi că aceasta va fi luată în timpul apropiat. Luptăm pentru piaţa rusă, este foarte importantă pentru ţara noastră. Sunt pierderi atât pentru noi cât şi pentru Rusia. Sunt convins că mulţi cetăţeni ruşi ar dori acum, în ajun de sărbători, să procure vin spumant moldovenesc", consideră Leancă.

Fiind întrebat despre poziţia sa faţă de decizia Transnistriei de a implementa în regiune legislaţia rusă, oficialul a spus că "aceasta are scopul de a destabiliza situaţia".

"Această decizie nu are nimic comun cu eforturile care au loc în cadrul negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrean. Această decizie nu duce nicăieri. Prima reacţie a Moscovei este încurajatoare, la Moscova, la fel, sunt nedumeriţi de o astfel de decizie", a spus prim-ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe