Iulian Chifu: ”Leancă s-a descalificat ca premier, diplomat şi membru al PPE”

Prim-ministrul Iurie Leancă.
Prim-ministrul Iurie Leancă. (PEKKA SAKKI / AFP / Getty Images)

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, ”s-a descalificat ca premier, diplomat şi membru al PPE” pentru ”90 de milioane de RON”, sumă pentru care şi-a pus ”serviciile la dispoziţie” contra preşedintelui Băsescu, este depărere consilierul prezidenţial Iulian Chifu.

Chifu îl desfiinţează pe Iurie Leancă pentru mişcarea spre stânga făcută în urmă cu trei zile, pentur o sumă de 90 milioane de RON şi a unor casete cu Tom şi Jerry, ”atuuri” pe care premierul moldovean speră să le folosească în următoarea campanie electorală din "Republica" de peste Prut.

Consilierul prezidenţial mai aminteşte şi de ajutoarele semnificative pe care România le-a acordat Republicii Moldovene, atât economic şi administrativ pe plan intern, cât şi pe plan extern, în direcţia integrării Europene.

"Am avut dreptate cu Iurie Leancă. S-a descalificat ca premier, diplomat şi membru al PPE. Cine a mai văzut prim ministru care vine într-o ţară vecină şi, pentru 90 mln Ron, să-şi pună serviciile la dispoziţie într-un război intern contra Preşedintelui acelui stat. Un stat care cca 75 la sută din din cele 500 milioane euro - ajutor pentru dezvoltare - pe care România i-a plătit în calitate de stat membru UE au ajuns în Republica Moldova în principal în programe de reformă instituţională, programe ce au făcut posibilă atât liberalizarea iminentă a vizelor în spaţiul UE cât şi pregătirea pentru parafarea celor două acorduri de la Vilnius ; acordarea cetăţeniei române; a acordat 5500 burse de studii anual pentru licee şi universităţi din România; atunci când Prutul a inundat şi a distrus sate din Republica Moldova s-au construit case în valoare de 9 milioane euro; o nouă interconectare de 100 kw a sistemului energetic a fost gata pe teritoriul României încă din luna noiembrie; a început de asemenea construcţia gazoductului Iaşi – Ungheni şi lista poate continua", a precizat consilierul prezidenţial Chifu.

Iulian Chifu este de părere că premierul moldovean a ”depăşit orice limită” şi că ”măcar şeful său de partid ar trebui să reacţioneze, pentru a evita discutarea cazului în PPE”.

Consilierul prezidenţial a mai amintit şi de situaţia problematică din Transnistria pe care premierul moldovean o ignoră sau o sprijină prin neimplicare în timp ce se implică în politica de la Bucureşti.

”.. actualul atac ridică probleme relevante, mai ales când vine de la persoane care nu şi-au apărat atât de clar poziţiile în privinţa situaţiei din regiunea separatistă Transnistria, de exemplu, sau a presiunilor suportate din partea Rusiei în jurul summitului de la Vilnius. L-aţi auzit vreodată pe dl. Leancă solicitând retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova? Aici ar trebui să fie cu adevărat ferm şi implicat, nu în politica de la Bucureşti, în afară oricărei campanii electorale", îşi continuă criticile Chifu la adresa premierului moldovean Leancă.

În timpul vizitei oficiale la Bucureşti, Leancă a acuzat că declaraţiile Traian Băsescu pot cauza o scindare a societăţii din Republica Moldova, care are nevoie de mesaje de susţinere pentru integrarea în UE în acest moment, precizând că problema unirii cu România nu se află în planurile guvernului de la Chişinău. În acelaşi timp, premierul moldovean a declarat că pe viitor îşi doreşte ca declaraţiile şi acţiunile guvernului de la Bucureşti să se ”axeze pe dimensiunea” integrării republicii în Uniunea Europeană.