Priorităţile lui Traian Băsescu pentru 2014
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, în cadrul unei emisiuni la postul B1 Tv, că principalele sale priorităţi pentru anul 2014 sunt consolidarea justiţiei, creşterea economică de peste 3%, precum şi aderarea la spaţiul Schengen.
„Aş vrea ca 2014 să fie anul României. Voi fi un preşedinte care-şi va exercita mandatul până în ultima zi a mandatului prezidenţial. Nu cred că am bătălii mai dure şi mai puţin dure. Mi-aş dori mult o discuţie cu liderii partidelor de guvernamânt pentru a vedea punctele de vedere ale celuilalt. Eu am câteva priorităţi care cred că pot fi agreate de partenerii mei instituţionali. Cred că avem ca prioritate consolidarea justiţiei, e fundamentală”, a declarat şeful statului.
Acesta a adăugat că a doua prioritate ar fi „o creştere economică de peste 3%, şi-mi asum că putem avea o creştere între 3 şi 4% dacă facem ce trebuie”.
Pasul urmator, în opinia preşedintelui, ar fi spaţiul Schengen, care reprezintă o prioritate pentru adâncirea integrării.
Întrebat despre un viitor dialog formal cu liderii USL Traian Băsescu a explicat că esenţial este „să ştim ce vrem, să nu mai fie blocaje ca la negocierile cu FMI”.
„Esenţial ar fi să avem puncte de vedere comune. O înţelegere politică. Pe jusţitie trebuie să avem retragerea politicului din orice imixtiune. Ar fi o mare greşeala să promoveze amnistia şi graţierea. Aş vrea să punem punct, să fie respinsă”, a adăugat acesta.
„Eu sper să nu se mai pună la vot propunerea legislativă pentru amnistie şi graţiere, sau dacă se pune la vot să fie respinsă”, a reiterat acesta.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îşi vor alege în şedinţa de luni preşedintele şi vicepreşedintele instituţiei pentru anul în curs. Legat de acest subiect şeful statului a remarcat că legea este de aşa natură încât impune schimbarea conducerii CSM în fiecare an, ceea ce a fost catalogat de acesta ca „o lacuna a legi”.
„N-aş spune că sunt îngrijorat că alegerile de azi schimbă un trend în justiţie, pentru că oamenii-cheie în Justitie sunt preşedintele şi vicepreşedintele Înaltei Curţii, procurorul-şef şi şeful DNA. Sigur, CSM este cel care administrează justiţia”, a adăugat Traian Băsescu.
Întrebat dacă crede că CSM are pârghii de intimidare a procurorilor, acesta a susţinut că este de părere că CSM nu este structura care „s-ar pune la dispoziţia politicului”.
Referitor la raportul MCV, Traian Băsescu a afirmat că acesta va fi pozitiv în ceea ce priveşte funcţionarea Curţii Supreme, a DNA şi DIICOT, dar a amintit şi de aspectele negative, respectiv „marţea neagră” şi respingerea cererilor de urmărire penală a parlamentarilor.
„Raportul MCV va fi bun din punct de vedere al Înaltei Curţi, al DNA şi DIICOT, dar nu va putea însa să nu observe problemele generate de Parlament, care s-au manifestat nu doar în marţea neagră, ci şi prin respingerea cererilor de urmărire penală a parlamentarilor. Aici va trebui ca diplomatic să convingem că sintagma "lipsă de voinţă politică" să nu mai apară în raport. De acord ca nu este în regula ce a făcut Parlamentul, dar tot politicul a făcut posibilă numirea doamnei Kovesi la DNA. Este o bila neagră pentru majoritatea parlamentară, dar probabil că raportul va atenţiona să se renunţe la legea amnistiei şi graţierii. Eu asta estimez”, a precizat şeful statului.
Pactul de coabitare cu premierul Ponta a avut „o valoare excepţională anul trecut pentru UE şi pentru redarea încrederii că se va putea guverna România”.
„Din păcate, marţea neagră a adus din nou neîncrederea. Puţini politicieni USL îşi imaginează ce şoc au produs în UE în defavoarea lor şi a României. Vreau să mă credeţi că vom avea de făcut un efort formidabil în anii următori pentru a ajunge la nivelul încrederii din anul 2011. România îşi dobândise atunci încrederea. Vara 2012 - care a fost trecută oarecum cu vederea după alegeri şi faptul că a apărut marţea neagră a arătat că USL a revenit asupra dorinţei de a pune sub control politic jusţitia”, a declarat şeful statului.
„Nimeni nu crede în Europa că nişte parlamentari năuci, de capul lor, s-au apucat să dea legea amnistiei şi să modifice Codul Penal. Nimeni nu crede că liderii politici nu ştiau. Acuzaţiile reciproce Ponta - Antonescu au fost ridicole”, a adăugat acesta.
În ceea ce priveşte decizia privind Schengen, aceasta „este puţin mai complicată, are în vedere şi aspectele politice - marea problema creată de minoritatea romă”, a explicat preşedintele.
„În ce priveşte minoritatea romă trebuie să fim extrem de corecţi şi să spunem că România a atenţionat de acum 5 ani că problema trebuie rezolvată la nivel european, dar unele state s-au apărat. Cred că banii Comisiei Europene sunt utilizabili de orice ţară privind integrarea romilor”, a afirmat Traian Băsescu.