Priorităţile lui Traian Băsescu pentru 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, în cadrul unei emisiuni la postul B1 Tv, că principalele sale priorităţi pentru anul 2014 sunt consolidarea justiţiei, creşterea economică de peste 3%, precum şi aderarea la spaţiul Schengen.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
06.01.2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, în cadrul unei emisiuni la postul B1 Tv, că principalele sale priorităţi pentru anul 2014 sunt consolidarea justiţiei, creşterea economică de peste 3%, precum şi aderarea la spaţiul Schengen.

„Aş vrea ca 2014 să fie anul României. Voi fi un preşedinte care-şi va exercita mandatul până în ultima zi a mandatului prezidenţial. Nu cred că am bătălii mai dure şi mai puţin dure. Mi-aş dori mult o discuţie cu liderii partidelor de guvernamânt pentru a vedea punctele de vedere ale celuilalt. Eu am câteva priorităţi care cred că pot fi agreate de partenerii mei instituţionali. Cred că avem ca prioritate consolidarea justiţiei, e fundamentală”, a declarat şeful statului.

Acesta a adăugat că a doua prioritate ar fi „o creştere economică de peste 3%, şi-mi asum că putem avea o creştere între 3 şi 4% dacă facem ce trebuie”.

Pasul urmator, în opinia preşedintelui, ar fi spaţiul Schengen, care reprezintă o prioritate pentru adâncirea integrării.

Întrebat despre un viitor dialog formal cu liderii USL Traian Băsescu a explicat că esenţial este „să ştim ce vrem, să nu mai fie blocaje ca la negocierile cu FMI”.

„Esenţial ar fi să avem puncte de vedere comune. O înţelegere politică. Pe jusţitie trebuie să avem retragerea politicului din orice imixtiune. Ar fi o mare greşeala să promoveze amnistia şi graţierea. Aş vrea să punem punct, să fie respinsă”, a adăugat acesta.

„Eu sper să nu se mai pună la vot propunerea legislativă pentru amnistie şi graţiere, sau dacă se pune la vot să fie respinsă”, a reiterat acesta.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îşi vor alege în şedinţa de luni preşedintele şi vicepreşedintele instituţiei pentru anul în curs. Legat de acest subiect şeful statului a remarcat că legea este de aşa natură încât impune schimbarea conducerii CSM în fiecare an, ceea ce a fost catalogat de acesta ca „o lacuna a legi”.

„N-aş spune că sunt îngrijorat că alegerile de azi schimbă un trend în justiţie, pentru că oamenii-cheie în Justitie sunt preşedintele şi vicepreşedintele Înaltei Curţii, procurorul-şef şi şeful DNA. Sigur, CSM este cel care administrează justiţia”, a adăugat Traian Băsescu.

Întrebat dacă crede că CSM are pârghii de intimidare a procurorilor, acesta a susţinut că este de părere că CSM nu este structura care „s-ar pune la dispoziţia politicului”.

Referitor la raportul MCV, Traian Băsescu a afirmat că acesta va fi pozitiv în ceea ce priveşte funcţionarea Curţii Supreme, a DNA şi DIICOT, dar a amintit şi de aspectele negative, respectiv „marţea neagră” şi respingerea cererilor de urmărire penală a parlamentarilor.

„Raportul MCV va fi bun din punct de vedere al Înaltei Curţi, al DNA şi DIICOT, dar nu va putea însa să nu observe problemele generate de Parlament, care s-au manifestat nu doar în marţea neagră, ci şi prin respingerea cererilor de urmărire penală a parlamentarilor. Aici va trebui ca diplomatic să convingem că sintagma "lipsă de voinţă politică" să nu mai apară în raport. De acord ca nu este în regula ce a făcut Parlamentul, dar tot politicul a făcut posibilă numirea doamnei Kovesi la DNA. Este o bila neagră pentru majoritatea parlamentară, dar probabil că raportul va atenţiona să se renunţe la legea amnistiei şi graţierii. Eu asta estimez”, a precizat şeful statului.

Pactul de coabitare cu premierul Ponta a avut „o valoare excepţională anul trecut pentru UE şi pentru redarea încrederii că se va putea guverna România”.

„Din păcate, marţea neagră a adus din nou neîncrederea. Puţini politicieni USL îşi imaginează ce şoc au produs în UE în defavoarea lor şi a României. Vreau să mă credeţi că vom avea de făcut un efort formidabil în anii următori pentru a ajunge la nivelul încrederii din anul 2011. România îşi dobândise atunci încrederea. Vara 2012 - care a fost trecută oarecum cu vederea după alegeri şi faptul că a apărut marţea neagră a arătat că USL a revenit asupra dorinţei de a pune sub control politic jusţitia”, a declarat şeful statului.

„Nimeni nu crede în Europa că nişte parlamentari năuci, de capul lor, s-au apucat să dea legea amnistiei şi să modifice Codul Penal. Nimeni nu crede că liderii politici nu ştiau. Acuzaţiile reciproce Ponta - Antonescu au fost ridicole”, a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte decizia privind Schengen, aceasta „este puţin mai complicată, are în vedere şi aspectele politice - marea problema creată de minoritatea romă”, a explicat preşedintele.

„În ce priveşte minoritatea romă trebuie să fim extrem de corecţi şi să spunem că România a atenţionat de acum 5 ani că problema trebuie rezolvată la nivel european, dar unele state s-au apărat. Cred că banii Comisiei Europene sunt utilizabili de orice ţară privind integrarea romilor”, a afirmat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor