Tom şi Jerry votează cu Iurie Leancă şi Victor Ponta

La invitaţia Premierului Victor Ponta, Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a participat luni, în premieră pentru dânsul, la o şedinţă a Guvernului de la Bucureşti.
Premierul moldovean Iurie Leancă (PETRAS MALUKAS / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
23.12.2013

La invitaţia Premierului Victor Ponta, Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a participat luni, în premieră pentru dânsul, la o şedinţă a Guvernului de la Bucureşti. Într-o conferinţă de presă ce a urmat şedinţei de Guvern, zâmbitor, Victor Ponta a anunţat că Guvernul României a aprobat un proiect de Hotărâre privind alocarea a 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare din Republica Moldova şi că a donat filme de desene animate, cu Tom şi Jerry copiilor moldoveni. De asemenea, Ponta va institui şi un program naţional în şcoli pentru strângerea de materiale didactice care să fie dăruite preşcolarilor şi şcolarilor din Moldova.

Ura! Ura! Premierul Leancă a fost fericit şi a împărtăşit presei că Premierul Ponta i-ar fi spus că alegerile de anul viitor din Moldova sunt mai importante decât alegerile din România, pentru care Leancă, iată, pozând alături de Ponta, face campanie electorală partidului numit PSD.

Hai să ne sprijinim reciproc!

Strânsă prietenie între cei doi premieri vine pe fundalul unor afirmaţii surprinzătoare făcute în urmă cu trei zile de Leancă, care a afirmat că declaraţiile preşedintelui român Traian Băsescu despre unire creează probleme Republicii Moldova. Într-o intervenţie catalogată drept comentariu neavenit despre situaţia politică din România, Leancă a mai declarat că "îl înţelege" pe Traian Băsescu, "că are nevoie pe final de mandat de un proiect naţional cu impact emoţional major", însă "unirea ar trebui tratată cu mai multă prudenţă".

Declaraţiile lui Leancă mai vine pe fundal de apropiere de alegeri în ambele ţări. Atât în Moldova, cât şi în România vin alegeri anul viitor şi ambii premieri au nevoie de capital electoral pentru partidele lor.

Trocul pare a fi reciproc avantajos. Ponta, care a încasat numeroase lovituri de imagine în ultimul timp, marchează în detrimentul "inamicului de la Cotroceni", arătând că lui îi arată încredere Premierul fraţilor de peste Prut, în timp ce Leancă se întoarce în ţară cu DVD-uri cu Mickey Mouse şi cu bani pentru şcolile copiilor votanţilor moldoveni, ca să vorbim de proiecte electorale "cu impact emoţional major".

Leancă, aceeaşi strategie ca Ianukovici?

Într-o declaraţie neinspirată, premierul Iurie Leancă îşi exprimă simpatia faţă de Ponta şi rezervele faţă de poziţia unionistă exprimată de Traian Băsescu" şi-a exprimat Cristian Preda, dezămăgirea şi mirarea pe blogul sau. „Oare premierul de la Chişinău a uitat că sprijinul pentru mica republică de dincolo de Prut în parcursul său european a venit de la PPE? Oare Leancă nu e conştient că dacă-l lăsăm pe mâna socialiştilor va avea soarta lui Ianukovici? Ca membru PPE, voi urmări cu mare atenţie gesturile făcute de Leancă”, a mai precizat europarlmentarul român.

Şi, dacă ne uităm un pic dincolo de hotarele Moldovei, nu demult, cu ocazia vizitei preşedintelui Ianukovici al Ucrainei la Moscova, Vladimir Putin a anunţat o reducere cu 30% a preţului la gaze pentru, cităm "poporul frate" ucrainean (acel popor care a ieşit în stradă dărâmând şi decapitând statuia lui Lenin) un împrumut de 15 miliarde de dolari prin achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor de la Kiev.

Miza ajutorului acordat de Putin este viitorul Ucrainei. Ajutorul "frăţesc" anunţat de Putin a fost considerat pe plan internaţional mită dată lui Ianukovici, pentru a se alătura Uniunii Vamale Rusia-Kazahstan-Belarus în defavoarea parafării într-un viitor oarecare a Acordului de Asociere cu UE. Desigur, ambii preşedinţi neagă, şi prezintă facilităţile acordate de ruşi doar un sprijin "frăţesc".

Similitudini între Moldova şi Ucraina sunt. În Ucraina vor avea loc alegeri, ca şi în Moldova, doar că în 2015, deşi putem avea surpriză că pe fundalul protestelor din ţară, să asistăm la acele alegeri anticipate, cerute de opoziţie insistent. Ianukovici, care la Vilnius (spre deosebire de Moldova) a refuzat parafarea Acordului de Asociere, declarând că ţara să nu este pregătită pentru o apropiere de UE, este prins între şantajul (şi ulterior mita) ruşilor şi presiunea poporului, care cere ca ţara să se îndrepte către Vest.

Ianukovici probabil speră că va reuşi să transforme milioanele ruşilor şi reducerea preţului la gaze pe care i-a oferit-o Putin în capital electoral, dacă va reuşi să le speculeze bine, punându-se în antiteză cu "icoana blondă" a Ucrainei, Iulia Timoşenko, aflată la închisoare după ce a semnat un contract cu Rusia pentru furnizare de gaze naturale la preţuri şi în condiţii extrem de avantajoase pentru poporul său.

Slabe şanse însă să poată cumpăra simpatia ucrainenilor, care, neimpresionaţi de frig şi de represiune au ieşit cu sutele de mii în stradă, cerându-i lui Ianukovici să nu semneze aderarea la Uniunea Euarsiatica a lui Putin ci să îndrepte poporul către Vest.

Să fie CD-urile cu Tom şi Jerry pe care le duce Leancă copiilor moldoveni acasă, împreună cu milioanele României, finalmente, pentru şcolile din Moldova, un cadou mai puţin otrăvitor decât facilităţile acordate de Putin preşedintelui Ucrainean?

"Cum s-a putut gândi, fie şi pentru o clipă, că se va putea baza pe ajutorul unui premier cunoscut în Europa exclusiv pentru furt intelectual?" se întreabă Cristian Preda, mirat că Leancă îşi face iluzia că o asociere cu Ponta îi va oferi credibilitate pe plan european. "Un viraj la stânga al lui Leancă îi va ajuta doar pe comuniştii lui Voronin, fiindcă numai ei au rezerve faţă de atitudinea Bucureştiului din ultimii ani. Iar la Chişinău, ca şi la Paris sau la Roma, alegătorii vor prefera originalul, nu copia", a avertizat europarlamentarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor