Toronto: De Ziua României, sculptura "Noi" a regretatului artist Josef Petriska îşi găseşte o nouă casă
alte articole
Cu puţin timp în urmă, comunitatea românească şi-a întregit zestrea culturală prin donaţia de către familia artistului a lucrării "Noi", creată de regretatul sculptor, pictor şi activist - Josef Petriska, născut în 1929 în comuna Semlac, lângă Arad, şi care a locuit în ultimii ani la Oakville, lângă Toronto, până în primăvara anului trecut când a trecut în nefiinţă.
Câteva cuvinte despre sculptura "Noi"
Această sculptură din bronz, având la bază harta ţării, este o portretizare simbolică a românilor de pretutindeni care oriunde s-ar afla îşi găsesc resursele interioare să ia viaţa de la capăt şi să prospere. Departe de ţară, ei ajung să se transforme şi, încetul cu încetul, să se adapteze în noul spaţiu geografic, însă în suflet şi trăiri ei vor continua să păstreze chintesenţa moştenită din strămoşi.
Transpunerea între identitatea culturală şi metamorfoză este definită atât de simplu, dar în acelaşi timp atât de profund, prin formele rotunde, în relief, ce cresc din baza circulară, înălţându-se parcă spre lumină. Formele de diferite dimensiuni par să evolueze în timp şi să se redefinească, purtând mai departe forma ancestrală, proporţional cu manifestarea esenţei şi purităţii pe care acestea reuşesc să o păstreze.
"Noi" ajunge la "Noi Românii"
Consulatul României la Toronto a ales ca acest simbol al românilor de peste hotare să fie înmânat ca premiu în fiecare 1 Decembrie, unui român-canadian care are contribuţii deosebite în a face România cunoscută în Canada şi a-i promova valorile naţionale.
Astfel, în cadrul festivităţilor de sărbătorire ale acestei zile, dl Doru Liciu, consul interimar al României în Toronto, a avut plăcerea să înmâneze acest premiu d-nului Raul Dudnic, director executiv al televiziunii ROMEDIA - OMNI Television din Canada, cunoscut prin difuzarea emisiunii "Noi Românii". După spusele dlui consul Liciu, Dudnic "a dăruit mult fără să aştepte prea mult de la comunitate, lucrează în folosul comunităţii româneştii şi, prin programele pe care le oferă, prezintă mereu ceva din România, care nu numai că are o valoare informaţională dar este şi terapie pentru sufletul românilor care privesc sau ascultă".
Raul Dudnic a avut amabilitatea de a ne împărtăşi o parte dintre gândurile şi emoţiile dânsului, vădit luat prin surprindere de nominalizare: "mi s-au înmuiat genunchii pentru că, de obicei, sunt în spatele camerei, nu sunt pus în lumină, aceasta a fost prima reacţie.
Sunt foarte recunoscător pentru onoarea oferită dar am fost şi un pic intrigat pentru că, iniţial, am vorbit cu domnul Liciu despre sculptură, mi-a arătat sculptura şi mi-a povestit ce-i cu ea, de unde e, dar nu mi-a spus pentru cine e. Ca importanţă, ziua de 1 Decembrie - e o zi pe care îmi place să o consider o zi intimă o dată pe an, când uit că sunt româno-canadian şi sunt român 100%".
Gânduri şi impresii
Spicuim mai departe câteva dintre impresiile împărtăşite de dl consul Doru Liciu: "În fiecare an, pe 1 Decembrie înălţăm tricolorul în faţa Parlamentului Provinciei Ontario. Autorităţile canadiene manifestă întotdeauna curtoazie şi respect faţă de comunităţile etnice şi tot timpul am avut acest sentiment că România este respectată, că românii sunt priviţi cu foarte multă căldură şi cu mare atenţie şi consideraţie de autorităţile canadiene. Şi astăzi, pe 1 Decembrie, m-am simţit deosebit de mândru să văd tricolorul românesc înălţat în Toronto - a fost un semn de respect faţă de cei peste 200.000 de cetăţeni români care locuiesc în Canada şi am fost bucuros că pot fi parte din acest eveniment.
"Nu sunt nici alarmist, nici un om de ştiinţă, dar mediul nostru înconjurător se îndreaptă spre o cale distructivă. Nu este totul pierdut. Trebuie să le reamintim copiilor noştri că starea mediului înconjurător şi a lumii este în mâinile lor. - Ajutaţi-i să înţeleagă că într-adevăr în final este alegerea noastră" - sculptor Josef Petriska
Aproape de încheierea mandatului, după 8 ani, plec cu sentimentului datoriei împlinite faţă de comunitatea românească şi cu sentimentul de gratitudine şi de mândrie pentru că am fost în poziţia de a fi în serviciul unei comunităţi româneşti foarte bine integrate în societatea canadiană, a unei comunităţi româneşti deosebit de realizate din punct de vedere profesional şi social şi am avut ocazia să cunosc oameni minunaţi, artişti, profesionişti în economie, în ştiinţele tehnice, profesori universitari, şi pentru mine, cu fiecare persoană pe care am cunoscut-o am devenit mai bogat şi sufleteşte şi profesional. "
La acest eveniment au participat Tony Ruprecht, fost ministru al multiculturalismului, un bun prieten al României cu rădăcini româneşti pe partea maternă, George Oprea, consulul onorific al Moldovei, precum şi demnitari şi reprezentanţi oficiali canadieni şi din alte ţări, precum Italia, Ungaria, India, Pakistan, Turcia, Filipine, Arabia Saudită, lista putând continua.
Câteva cuvinte despre artistul Josef Petriska
Mare artist şi sculptor, Josef Petriska a fost considerat "o comoară naţională" de către ţara adoptivă - Canada, unde este cunoscut mai ales pentru pasiunea pentru viaţă şi mediul înconjurător, transpusă atât de fidel în lucrările sale. Nu a pierdut nici o ocazie să reaminteasca celor din jur că trebuie să devenim mult mai conştienţi şi să respectăm mult mai mult mediul înconjurător în special în România.
Una dintre lucrările sale cele mai cunoscute, numită "Lupta pentru supravieţuire", este o sculptură din bronz a unei păsări triste, care este pe moarte din cauza unor scurgeri de petrol. Această sculptură a devenit un simbol puternic în domeniul protecţiei mediului înconjurător, fiind adoptat de asociaţia internaţională World Wildlife Fund. Sculptura fost prezentată în cadrul programului naţional canadian CBC, numit "Natura lucrurilor", avându-l ca moderator pe celebrul activist de mediu David Suzuki.
Operele de artă ale domnului Petriska pot fi găsite în colecţii publice şi private din întreaga lume: Canada, Statele Unite, Anglia, Olanda, Japonia, China şi Filipine.
Ultima lui operă este un print grafic, cunoscută pe plan internaţional sub numele Our Choice (Alegerea noastră). Lucrarea a fost introdusă la Protocolul de la Kyoto, în 1997, ca o reamintire a acordului încheiat între cele 160 de naţiuni. Prin arta sa, Petriska s-a străduit să imortalizeze armonia dintre om şi mediul înconjurător.
Au rămas celebre următoarele cuvinte: "Nu sunt nici alarmist, nici un om de ştiinţă, dar mediul nostru înconjurător se îndreaptă spre o cale distructivă. Nu este totul pierdut. Trebuie să le reamintim copiilor noştri că starea mediului înconjurător şi a lumii este în mâinile lor - Ajutaţi-i să înţeleagă că, într-adevăr, în final este alegerea noastră".
Cei interesaţi pot afla mai multe date biografice ale artistului, aici“.