Moartea lui Fidel Castro produce momente penibile

Fidel Castro, 19 Aprilie 2011
Fidel Castro, 19 Aprilie 2011 (ADALBERTO ROQUE / AFP / Getty Images)

După ce premierul canadian Justin Trudeau a deplâns, sâmbătă, moartea fostului conducător cubanez drept pierderea unui „lider remarcabil”, ceea ce i-a adus premierului o avalanşă de critici şi comentarii ironice la adresa tonului său favorabil, a fost rândul Prinţului Harry să fie pus într-o poziţie potenţial incomodă sâmbătă, când a ţinut un moment de reculegere în memoria lui Fidel Castro, la o recepţie oficială pe insula St. Vincent, din Caraibe.

Guvernatorul general al insulei St. Vincent, Sir Frederick Ballantyne, reprezentantul Reginei, a cerut oaspeţilor la recepţia pe care o găzduia împreună cu premierul ţării, Ralph Gonsalves, să ţină un moment de reculegere pentru casapul comunist Fidel Castro.

Ralph Gonsalves a declarat că "Fidel Castro a fost un bun prieten al insulei" şi a notat că dictatorul a investit în St. Vincent, insulă care a fost un partener comercial al Cubei timp de zeci de ani.

Împreună cu Che Guevarra, un alt asasin de marcă şi lider al regimului comunist de la Havana, Castro are pe conştiinţă zeci de mii de victime.

În timp ce atât liderii europeni, cât şi cei americani au condamnat politica drepturilor omului a lui Castro sau au tratat rece moartea liderului, premierul Canadei Justin Trudeau a manifestat o durere semnificativă faţă de eveniment.

Declaraţia lui Trudeau a arătat că „deşi a fost o figură controversată [sublinierea noastră, n.r.], atât suporterii cât şi detractorii domnului Castro au recunoscut devotamentul său extraordinar şi dragostea sa pentru poporul cubanez, care a avut o afecţiune profundă şi de durată pentru «El Comandante»”.

El l-a numit pe Castro „mai mare decât viaţa” şi „un revoluţionar legendar şi orator”. Trudeau a amintit cu căldură prietenia tatălui său cu Castro şi propria sa întâlnire cu cei trei fii şi cu fratele lui Castro - Raul, actualul preşedinte al Cubei - în timpul unei vizite în această insulă la începutul lunii. "Ştiu că tatăl meu a fost foarte mândru să-l numească prieten şi am avut ocazia de a-l întâlni pe Fidel când a murit tatăl meu”, a spus prim-ministrul canadian sâmbătă.

Tatăl actualului premier canadian - Pierre Trudeau - este cunoscut pentru prietenia cu numeroşi lideri comunişti, inclusiv cu Mao Tsedun, în ciuda zecilor de milioane de victime pe care le-a produs în China.

Justin Trudeau nu l-a întâlnit pe Fidel Castro în timpul vizitei sale oficiale în Cuba, în noiembrie. Dar Fidel Castro a fost un purtător de coşciug onorific la funeraliile tatălui lui Trudeau, Pierre Elliot Trudeau, în anul 2000. În 1976, Pierre Trudeau a fost primul lider al NATO care a vizitat Cuba după lovitura comunistă de stat care a instaurat regimul cubanez.

Declaraţia lui Justin Trudeau a fost întâmpinată cu nedumerire şi bătaie de joc de către unii americani, inclusiv de către senatorul american Marco Rubio din Florida, care este de origine cubaneză. „Este o afirmaţie adevărată sau o parodie? Pentru că în cazul în care aceasta este o afirmaţie adevărată din partea prim-ministrului Canadei, este ruşinos şi jenant”, a transmis Rubio într-un Tweet.

Canada, mult timp unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi occidentali ai Cubei, a găzduit discuţii secrete între Cuba şi Statele Unite ale Americii, intermediate de Vatican, care au dus la reluarea relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Cuba, anul trecut.

Fostul candidat al Partidului Verde la preşedinţia SUA, Jill Stein, a ţinut şi ea să nu scape momentul pentru a face o gafă, lăudându-l pe fostul dictator comunist cubanez Fidel Castro: "Fidel Castro a fost un simbol al luptei pentru dreptate în umbra imperiului. Presente!", a scris Stein pe Twitter sâmbătă după-amiază.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe