Serviciul nipon de informaţii către Pentagon: China, implicată în operaţiuni de acaparare a Insulelor Senkaku

China amplifică o campanie de constrângere militară maritimă împotriva Insulelor nipone Senkaku, conform unor analize informaţionale japoneze ce au fost dezvăluite ca parte a unui program de cercetare comun între Pentagon şi Japonia.
Insulele Senkaku din Marea Chinei de Est. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.11.2016

China îşi va dubla forţele pazei sale de coastă în următorii 5 ani, pentru a preveni subminarea transporturilor maritime de petrol ce pornesc din Orientul Mijlociu şi trec prin Oceanul Indian şi Marea Chinei de Sud, conform unor rapoarte sponsorizate de Pentagon.

Două rapoarte întocmite de un contractor pentru Office of Net Assessment, un grup de cercetare din cadrul Pentagonului, oferă o imagine interesantă asupra evaluărilor efectuate de serviciul nipon de informaţii asupra activităţilor militare chineze în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud.

În plus, pe lângă alocarea unui număr mare de nave noi pentru paza sa de coastă şi pentru flota sa din Asia de Sud-Est, China construieşte instalaţii militare pe insulele artificiale create în Marea Chinei de Sud. În cele din urmă Beijingul va militariza Marea Chinei de Est prin folosirea platformelor petroliere marine, conform analizelor oferite de CIRO (Cabinetul Informaţional şi Biroul de Cercetare al Japoniei).

Conform CIRO, China şi-a crescut în mod semnificativ dezvoltarea unilaterală a extracţiei de gaz şi petrol în apropiere de linia care separă apele chineze de cele japoneze, lângă insulele Senkaku.

Numărul de platforme petroliere care operează în zonă a crescut de la 4 la 16 în perioada 2013-2015. CIRO consideră că platformele sunt folosite în scopuri militare, deoarece un număr mare de platforme marine nu este practic din punct de vedere economic.

Ca parte a unui plan de intensificare a prezenţei pazei sale de coastă, în 2015, China şi-a crescut cu 33% numărul navelor de mare capacitate folosite de serviciul chinez de aplicare a legii maritime. Paza de coastă este pe cale să îşi dubleze forţele până în 2019, conform rapoartelor realizate de un contractor al apărării pentru Office of Net Assessment (ONA), care răspunde secretarului american al apărării, Ashton Carter.

Totuşi, serviciul nipon de informaţii a identificat slăbiciuni în paza de coastă a Chinei care o face să fie mai slabă decât paza de coastă japoneză, din cauza lipsei de personal pregătit, necesar pentru a opera noile nave. CIRO a identificat, de asemenea, probleme de întreţinere la noile nave chineze, indicând că acestea au fost slab construite.

China depune eforturi pentru a-şi acoperi lipsurile, a declarat serviciul de spionaj, prin adăugarea de nave de luptă mai mari şi mai bine înarmate în serviciul pazei sale de coastă şi prin construirea unei noi baze în apropiere de Wenzhou, un port pe coasta chineză care va oferi navelor chineze un acces mai uşor la Insulele disputate Senkaku, pe care China le revendică ca teritoriu al său şi le numeşte Diaoyu.

Rapoartele Pentagonului din perioada octombrie 2015 şi martie 2016 au fost realizate ca parte a unui efort depus de ONA pentru a ajuta Japonia să îşi creeze un birou ONA propriu. Biroul japonez va evalua punctele tari şi slăbiciunile forţelor militare combinate, japonezo-americane şi cum se vor comporta într-un conflict militar cu China.

Proiectul de aducere la un loc a experţilor militari şi ai apărării americani şi japonezi este numit de către guvernul nipon “Task Force on Enhancing the Japan-U.S. Alliance”. Proiectul face parte din strategia administraţiei Obama de a întări forţele şi alianţele în Orientul Îndepărtat.

Insulele nelocuite Senkaku, localizate la sud de principala insulă a Japoniei şi la nord de Taiwan, rămân în centrul atenţiei unei dispute teritoriale între Japonia şi China. În ultimii ani, China şi-a intensificat activităţile maritime agresive şi ale pazei sale de coastă în apropierea insulelor, în încercarea de a prelua controlul asupra acestora.

SUA a luat partea Japoniei în această dispută, anunţând de mai multe ori, în ultimii câţiva ani, că Insulele Senkaku sunt acoperite de tratatul de apărare semnat între SUA şi Japonia. Anunţurile americanilor sunt o indicaţie a faptului că orice încercare a Chinei de a prelua controlul asupra insulelor prin forţă militară ar putea declanşa o confruntare.

Rapoartele Pentagonului contrazic declaraţiile publice ale oficialilor administraţiei Obama, conform cărora îndreptarea atenţiei SUA către Asia nu urmăreşte să contracareze acţiunile militare chineze în Mările Chinei de Sud şi Est.

James Baker, director al Office of Net Assessment, a informat “Task Force”, în luna octombrie, că încrederea liderilor niponi în suportul oferit de SUA se “subţiază” şi că există unele tensiuni în alianţa SUA-Japonia.

Premierul nipon Shinzo Abe s-a întâlnit, săptămâna trecută, în New York City cu Donald Trump, în mijlocul temerilor că noul preşedinte ales va modifica strânsa alianţă dintre SUA şi Japonia. În timpul campaniei prezidenţiale, Trump a cerut Japoniei să plătească mai mult pentru cei 85.000 de soldaţi americani staţionaţi pe teritoriul său. El a precizat că, SUA ar putea “întoarce spatele” angajamentelor sale faţă de Japonia în ceea ce priveşte apărarea.

În perioada decembrie 2015 şi primăvara acestui an, China a început să trimită nave de luptă alături de navele pazei de coastă, în grupuri de 3 sau 4 nave, care au inclus cel puţin o fostă fregată a Marinei chineze.

În plus, începând cu noiembrie 2015, Marina chineză a început să trimită, pentru prima dată, nave de spionaj în apropierea Insulelor Senkaku.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor