Şalaru: Fraţii în veci vor fi fraţi! Militarii Armatei R. Moldova au defilat în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti

Militarii Armatei Naţionale a Republicii Moldova au defilat în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti, în cadrul Paradei Militare organizate de Ziua Naţională a României, iar ministrul Apărării, Anatol Şalaru s-a întâlnit joi, cu Dacian Cioloş şi Mihnea Motoc.
Militarii Armatei Naţionale la Parada militară din Bucureşti, 1.12.2016 (foto MApN, Nicuşor Comănescu)
Militarii Armatei Naţionale la Parada militară din Bucureşti, 1.12.2016 (foto MApN, Nicuşor Comănescu) (facebook.com/Mihnea Ioan Motoc)

Ministrul Apărării din R. Moldova, Anatol Şalaru s-a întâlnit joi, la Bucureşti cu premierul României, Dacian Cioloş dar şi cu omologul său român, Mihnea Motoc. În cadrul întâlnirii cu premierul Cioloş a fost abordată întreaga paletă de probleme care vizează relaţiile romano-române dar şi situaţia de securitate regională care a reliefat încă odată necesitatea schimbării clasei politice, a continuării reformelor şi mai ales a continuării parcursului European.

„Situaţia critică din mediul de securitate regională, situaţia geopolitică extrem de complicată ne obligă la un singur vector: cel european şi euro-atlantic! Suntem ţară neutră dar acest lucru nu trebuie să fie un impediment în dorinţa noastră firească de a ne asigura securitatea”, a scris ministrul Apărării pe contul său de socializare.

În cadrul întrevederii lui Anatol Şalaru cu omologul său, Mihnea Motoc, oficialii au abordat de asemenea subiecte cu privire la situaţia de securitate regională, colaborarea dintre Republica Moldova şi România pe segment militar, perspectivele de consolidare a relaţiilor de cooperare dintre cele două armate, dar şi parteneriatele Moldovei cu NATO şi UE.

Totodată, ministrul Şalaru şi ministrul Motoc au discutat despre procesul de reformă al Armatei Naţionale moldoveneşti, exerciţiile bilaterale şi multinaţionale cu participarea militarilor moldoveni şi români, precum şi despre oportunităţile de instruire a ofiţerilor şi subofiţerilor moldoveni în instituţiile de învăţământ militar din România.

Notabil este faptul că ministrul Apărării, Anatol Şalaru s-a aflat pe 1 decembrie la Bucureşti, la invitaţia Preşedintelui României, Klaus Iohannis, unde, împreună cu militarii din Compania Gărzii de Onoare a Armatei Naţionale, a participat la parada militară, organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Potrivit unui comunicat de presă, cei 31 de ofiţeri şi subofiţeri moldoveni au prezentat onorul, alături de colegii lor din România, dar şi de militarii din Batalionul de gardă al Germaniei, Batalionul Reprezentativ al Armatei Poloniei, Regimentul Lăncieri di Montebello din Italia, Garda de Onoare a Slovaciei, detaşamentele din Spania, din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi puşcaşii marini din cadrul Marinei Statelor Unite ale Americii.

Menţionăm că Republica Moldova a participat pentru prima dată la Parada militară de la Bucureşti în anul 2014, iar Anatol Şalaru şi Mihnea Motoc au semnat la 1 decembrie a.c şi Protocolul de amendare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, document semnat la Chişinău la 20 aprilie 2012.

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, ministrul Apărării a ţinut să-şi încurajeze şi felicite prietenii săi de pe facebook: „nu suntem singuri şi fraţii în veci vor fi fraţi! La mulţi ani România, la mulţi ani fraţilor oriunde sunteţi!”