Putin aduce Marele Firewall chinezesc în Rusia. “Reţeaua Roşie” se extinde

Kremlinul îşi intensifică treptat controlul asupra Internetului rusesc şi, cum nu se poate baza pe tehnologii occidentale din cauza sancţiunilor, colaborează cu regimul comunist chinez care îi acordă o mână de ajutor.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.11.2016

Conform unui articol publicat de ziarul The Guardian, Rusia a depus eforturi pentru a încorpora elemente ale Marelui Firewall al Chinei în “Reţeaua Roşie”, sistemul rusesc de filtrare şi controlare a Internetului, după o colaborare fără precedent între cele două ţări în domeniul cibernetic.

O decizie luată la începutul acestei luni pentru a bloca reţeaua de socializare LinkedIn în Rusia este cea mai vizibilă dintr-o serie de măsuri luate de Kremlin pentru ca Internetul să fie sub un control şi mai mare al statului.

În plus, în această lună a fost anunţată o nouă lege care oferă Kremlinului supremaţie asupra spaţiului cibernetic – punctele de schimb, numele domeniilor şi cablurile optice transfrontaliere care alcătuiesc arhitectura Internetului.

În această vară, a fost introdusă o măsură cunoscută sub numelede Legea Iarovaia, care cere companiilor ruseşti de telecomunicaţii şi furnizorilor de Internet din Rusia să stocheze date timp de 6 luni şi metadate timp de 3 ani.

Un grup de oficiali ai Kremlinului şi în domeniul securităţii se află în fruntea unei ofensive împotriva libertăţilor pe Internet. Guvernul rus se teme că reţeaua ar putea fi folosită pentru mobilizarea manifestanţilor şi răspândirea de idei şi informaţii periculoase sau care nu sunt pe placul regimului tot mai dictatorial al preşedintelui Vladimir Putin. În plus, guvernul rus caută metode prin care să poată bloca conexiunile la Internet în vremuri de criză.

Strategia este dezvoltată în strânsă cooperare cu China după o serie de întâlniri de nivel înalt în Beijing şi Moscova în acest an. La primul lor forum pe tema securităţii cibernetice, desfăşurat în luna aprilie a.c., oficiali chinezi de rang înalt şi omologii lor ruşi s-au întâlnit la Moscova. Din delegaţia chineză au făcut parte Lu Wei, şeful biroului chinez de stat pentru informaţii pe Internet, Fang Binxing, aşa-zisul tată al Marelui Firewall al Chinei şi Igor Şchiogolev, asistent al preşedintelui Putin în probleme legate de Internet şi fost ministru al Comunicaţiilor.

“Principalul acord pentru desfăşurarea unui forum a fost încheiat de Igor Şchiogolev şi Fang Binxing la o întâlnire în Beijing, în decembrie 2015”, a declarat Denis Davidov, directorul executiv al grupului cu nume înşelător Liga Internetului Sigur, un grup afiliat la guvernul rus care a proiectat legislaţia pentru filtrarea Internetului şi a recrutat echipe de voluntari pentru a patrula reţeaua în căutarea aşa-zisului “conţinut dăunător”.

La începutul acestui an, secretarul Consiliului pentru securitate rus, Nikolai Patruşev – care a condus Serviciul Federal de Securitate în timpul mandatului 2000-2008 al preşedintelui Putin – a avut două întâlniri cu membri ai Biroului Politic chinez în care au fost discutate aspecte ale securităţii informaţiilor. Iar în luna iunie, Putin s-a deplasat în Beijing pentru a semna o Inţelegere comună privind spaţiul cibernetic.

Ceea ce doresc ruşii cel mai mult din partea Chinei este tehnologie. Rusia nu are niciun mijloc pentru a gestiona cantităţile enorme de date cerute de Legea Iarovaia şi nu se poate baza pe tehnologiile occidentale din cauza sancţiunilor.

Totuşi, chinezii doresc să ofere o mână de ajutor. În luna august, s-a raportat că Bulat, producătorul rus de echipamente pentru telecomunicaţii, era în tratative cu Huawei, o puternică companie chineză de telecomunicaţii acuzată de spionaj, pentru a cumpăra tehnologii de stocare a datelor şi a produce servere în scopul implementării Legii Iarovaia.

Oficialii chinezi s-au asigurat, de asemenea, că membri seniori ai comitetului de conducere al Huawei au fost prezenţi la conferinţele cheie din Rusia pe tema securităţii informaţiei. În plus, Huawei a fost un sponsor major al forumului pentru securitatea informaţională desfăşurat în Beijing în luna octombrie.

“Huawei este, în esenţă, un braţ al statului chinez, indiferent de cine îl deţine”, a declarat Gordon Chang, autor al lucrării The Coming Collapse of China (Prăbuşirea apropiată a Chinei). “Originile sale sunt greu de descifrat, dezvoltarea sa a fost prea rapidă pentru o companie privată în China, oficialii de stat îi susţin eforturile şi absenţa competiţiei din partea întreprinderilor de stat este un alt indiciu important”.

În Rusia, strategia pentru o colaborare mai mare cu China a fost dezvoltată şi promovată de oficiali de rang înalt ai Kremlinului, de generali şi oameni de afaceri. Printre ei se numără, Patruşev, Şchiogolev şi Konstantin Malofeev, fondatorul miliardar al canalului de televiziune ortodox Tsargard TV, care este supus sancţiunilor Uniunii Europene pentru legăturile sale cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Grupul este suspectat că este forţa din spatele promovării Legii Iarovaia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor