Top 10 evenimente COVID ale anului: Dezvăluirea faptelor nespuse şi necunoscute publicului

vaccinul Pfizer/BioNTech
vaccinul Pfizer/BioNTech (gov.md)
Marina Zhang
30.12.2023

Iată care sunt cele 10 evenimente majore care au avut loc în legătură cu COVID-19 în 2023, un an plin de dezvăluiri şi controverse pe această temă.

În Statele Unite, majoritatea liderilor din domeniul sănătăţii implicaţi în răspunsul american la pandemie au demisionat sau au fost înlocuiţi, iar unul dintre ei a părăsit agenţia sa cu un studiu care a fost prezentat cu mare fast pentru o abordare oarecum controversată a vaccinurilor.

În comparaţie cu 2022, ştiinţa privind eficacitatea şi riscurile purtării măştilor sanitare şi ale vaccinării a devenit din ce în ce mai clară odată cu publicarea unor studii foarte autorizate în acest an.

Vom trece în revistă primele 10 evenimente majore care au avut loc în legătură cu COVID în 2023.

Citiți și CDC a făcut afirmaţiile privind vaccinarea anti-Covid şi imunitatea naturală fără să vadă datele de bază [Document FOIA]

1. FDA şi CDC au descoperit mai multe efecte adverse ale vaccinului anti-COVID, inclusiv accidente vasculare cerebrale

Începând cu luna ianuarie, documentele publicate în temeiul Legii privind libertatea de informare (FOIA) au constatat că Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din SUA au detectat sute de semnale de alarmă privind vaccinurile Pfizer şi Moderna COVID-19. Acestea includeau reacţii adverse de miocardită, sindrom inflamator multisistemic la copii (MIS-C), disfuncţii ventriculare la nivelul inimii şi multe altele.

La 13 ianuarie, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) şi CDC au publicat o declaraţie comună în care anunţau că au detectat accidentul vascular cerebral ca fiind un nou semnal de alarmă la persoanele în vârstă care au luat boosterele bivalente Pfizer. Cercetătorii de la Kaiser Permanente au raportat, de asemenea, în octombrie, că persoanele care au luat boosterele COVID împreună cu vaccinul antigripal au prezentat un risc mai mare de accident vascular cerebral.

Câteva zile mai târziu, cercetătorii afiliaţi la FDA au publicat un raport în care au constatat că persoanele în vârstă care au primit vaccinul de rapel Pfizer au avut o rată mai mare de paralizie Bell, un tip de paralizie facială.

Într-o declaraţie publicată în luna mai, FDA a stabilit că "dovezile actuale nu susţin existenţa unei probleme de siguranţă", deoarece constatările privind accidentele vasculare cerebrale în rândul persoanelor în vârstă au scăzut. Aceştia au adăugat că agenţiile vor continua să evalueze noi date pe măsură ce acestea devin disponibile.

Citiți și Rapoarte despre sindromul plămânului alb stârnesc temeri legate de o potenţială nouă epidemie în SUA

2. Fauci, după ce şi-a dat demisia: Vaccinurile nu pot controla "în mod eficient" COVID

Demisia Dr. Anthony Fauci, fostul director al Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), a fost demnă de luat în seamă, având în vedere rolul acestuia în conducerea răspunsului Statelor Unite la pandemie şi acţiunile sale la scurt timp după demisie.

Dr. Fauci a fost foarte vocal în ceea ce priveşte încurajarea adoptării vaccinurilor şi a apărut în mod regulat în emisiuni de televiziune, motivând oamenii să se vaccineze.

"Este la fel de simplu ca alb şi negru. Eşti vaccinat, eşti în siguranţă. Eşti nevaccinat, eşti în pericol. Simplu ca bună ziua", a declarat Dr. Fauci la o emisiune MSNBC în timpul valului Delta.

Înainte de valul Delta din Statele Unite, Dr. Fauci a comparat persoanele vaccinate cu "fundături" pentru virus în cadrul emisiunii Face the Nation de la CBS.

Asta nu l-a împiedicat însă ca, la 11 ianuarie, la câteva săptămâni după ce şi-a dat demisia la sfârşitul anului 2022, Dr. Fauci şi alţi doi cercetători să publice o lucrare în Cell Host & Microbe care a căpătat amploare datorită comentariilor lor cu privire la eficacitatea vaccinurilor în controlul virusurilor respiratorii.

"SARS-cov-2, coronavirusurile endemice, RSV şi multe alte virusuri de 'răceală comună' ... nu au fost până în prezent controlate în mod eficient de vaccinuri autorizate sau experimentale", au scris autorii în introducerea lor.

Citiți și Vaccinul cu ARNm de la Pfizer produce "proteine aberante". Experţii sunt îngrijoraţi de evenimentele legate de autoimunitate

Aceştia au abordat apoi câteva principii imunitare de bază, exprimând faptul că vaccinurile actuale induc imunitate în organism, dar nu şi în căile respiratorii, deşi virusurile respiratorii actuale infectează în primul rând căile respiratorii.

"Vaccinurile pentru aceste două virusuri foarte diferite (virusul gripal şi virusul SARS-cov-2) ... au caracteristici comune: ele determină o protecţie incompletă şi de scurtă durată împotriva variantelor de virus în evoluţie care scapă imunităţii populaţiei", au scris autorii.

În timp ce unii verificatori de fapte susţin că studiul nu contrazice poziţia doctorului Fauci în timpul pandemiei, alţii interpretează acest lucru ca o "mărturisire" a acestuia.

Citiți și În Japonia, 70% dintre decesele provocate de vaccinul Pfizer au fost raportate în primele 10 zile de la administrare [Studiu]

3. Revizuirea Gold Standard constată că dovezile privind eficacitatea purtării măştii sunt "nesigure"

Biblioteca Cochrane, considerată pe scară largă standardul de aur pentru revizuirile sistematice, a publicat o revizuire la 30 ianuarie, afirmând că există "incertitudine cu privire la efectele [purtării] măştilor de faţă".

"Certitudinea scăzută până la moderată a dovezilor înseamnă că încrederea noastră în estimarea efectului este limitată şi că efectul real poate fi diferit de estimarea observată a efectului", au concluzionat autorii, adăugând că "rezultatele grupate ale [studiilor controlate randomizate] nu au arătat o reducere clară a infecţiilor virale respiratorii prin utilizarea măştilor medicale/chirurgicale".

Constatările analizei au atras critici pe scară largă din partea presei de masă. În scurt timp au urmat mai multe articole care au evidenţiat eficacitatea purtării măştii. Redactorul-şef al Cochrane, Dr. Karla Soares-Weiser, a emis, de asemenea, o declaraţie în martie, susţinând că revizuirea nu a arătat că măştile nu funcţionează.

"Mulţi comentatori au afirmat că o revizuire Cochrane recent actualizată arată că 'măştile nu funcţionează', ceea ce reprezintă o interpretare inexactă şi înşelătoare. Ar fi corect să spunem că [...] rezultatele nu au fost concludente", a scris Dr. Soares-Weiser.

În prezent, CDC recomandă în continuare utilizarea măştii.

"Măştile au devenit politice. Pot doar să vă spun care este ştiinţa. [...] Nu pot să vă spun dacă funcţionează sau nu funcţionează. Dar este mai probabil să nu funcţioneze decât să funcţioneze", a declarat un autor al revizuirii pentru CNN.

Citiți și The Telegraph: Un sfert dintre cei vaccinaţi anti-Covid cu Moderna sau Pfizer au avut un răspuns imunitar neprevăzut

4. Vaccinarea repetată slăbeşte sistemul imunitar, sugerează studiile

Dozele multiple ale vaccinurilor Pfizer sau Moderna COVID-19 duc la niveluri mai ridicate de anticorpi numiţi IgG4. Un număr din ce în ce mai mare de cercetări sugerează că aceşti anticorpi pot face sistemul imunitar mai puţin reactiv la proteinele spike COVID-19 şi mai susceptibil la potenţiale leziuni ale proteinelor spike şi la infecţii.

Primul dintre aceste studii a fost publicat în numărul din ianuarie al revistei Science Immunology. Autorii au descoperit că o a treia doză de vaccin ARNm a fost legată de o creştere a subtipurilor IgG4 la şoareci. Anticorpii IgG4 sunt responsabili de reglarea sistemului imunitar pentru a preveni supra-activarea imunitară.

Cu toate acestea, în contextul COVID-19 şi al vaccinurilor sale, în care sistemul imunitar trebuie să fie gata de luptă, acest lucru poate promova "infecţia şi replicarea fără opoziţie a SARS-CoV2 prin suprimarea răspunsurilor antivirale naturale", a relatat un alt studiu publicat în luna mai.

Aceste constatări se aliniază cu alte studii care au constatat că vaccinările repetate sunt asociate cu riscuri crescute de infecţii, aşa cum a raportat un studiu al Clinicii Cleveland. Studiul anterior al echipei a arătat, de asemenea, că, cu cât o persoană primeşte mai multe doze, cu atât este mai probabil să se infecteze.

Citiți și Lockdwon-urile din timpul pandemiei de COVID-19 au afectat semnificativ funcţia cognitivă a celor în vârstă [Studiu britanic]

5. Contaminarea cu ADN detectată în vaccinurile cu ARNm şi răspunsul FDA

În primăvara anului 2023, cercetătorii au descoperit că vaccinurile COVID-19 cu ARNm conţin fragmente de ADN, inclusiv gene SV40 controversate, care nu au fost dezvăluite anterior publicului.

Cercetătorul în genetică Kevin McKernan a descoperit iniţial că fragmentele de ADN au fost împachetate în nanoparticule lipidice împreună cu segmentele de vaccin cu ARNm, astfel încât ADN-ul să poată intra în celule. Totuşi, acest lucru înseamnă că fragmentele prezintă riscul de a fi integrate în genomul celulei.

Într-un preprint (o versiune preliminară a unei lucrări ştiinţifice - n.n.) publicat în aprilie, dl McKernan şi echipa sa au descoperit fragmente de ADN atât în vaccinurile Moderna, cât şi în cele ale Pfizer, care depăşeau cerinţa Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) de 330 nanograme (ng) pe miligram şi cerinţele FDA de 10 ng/doză.

Mai mult, vaccinurile cu ARNm de la Pfizer conţineau gene ale virusului simian vacuolator 40, cunoscut şi sub numele de SV40. Virusul SV40 complet a avut o legătură controversată cu cancerul, care provine din perioada în care primele vaccinuri antipoliomielită au fost contaminate accidental cu virusul SV40.

Citiți și FDA reacţionează după ce a fost îndemnată să retragă vaccinul Pfizer din cauza unor fragmente de ADN

"Pfizer nu a dezvăluit niciodată informaţiile despre SV40 către EMA. Le-au dat o hartă a plasmidelor din care constă plasmidul, cu toate caracteristicile etichetate, cu excepţia situaţiei SV40", a declarat McKernan în cadrul emisiunii American Thought Leaders de la EpochTV.

Pe lângă faptul că reprezintă o problemă de siguranţă, fragmentele de ADN au indicat, de asemenea, potenţiale probleme cu reglementarea medicamentelor, a spus McKernan.

Iniţial, Pfizer intenţiona să producă vaccinurile sale folosind un aparat PCR, care ar fi fost mai scump şi ar fi necesitat mai mult timp. Cu toate acestea, compania a trecut ulterior la utilizarea bacteriilor, probabil pentru că această metodă este mai rapidă şi mai eficientă.

Pfizer nu a testat niciodată implicaţiile pe care această schimbare le-ar fi avut asupra siguranţei.

"Nu au efectuat niciodată testele clinice pe acel material [bacterii]. Testele clinice au fost efectuate pe acest proces PCR, iar apoi au trecut la un nou proces după testele clinice", a declarat McKernan.

Profesioniştii din domeniul sănătăţii, cercetătorii şi jurnaliştii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile necunoscute pe care contaminarea cu ADN le poate prezenta pentru public. Unii au cerut retragerea vaccinurilor Pfizer.

Cu toate acestea, în răspunsul oferit de FDA jurnalistei de investigaţie Maryanne Demasi, agenţia nu a indicat că intenţionează să retragă vaccinurile.

Ministerul Sănătăţii din Canada a confirmat că ştie despre contaminarea cu SV40 în vaccinurile Pfizer, dar a adăugat că "sponsorul nu a identificat în mod specific secvenţa SV40".

EMA a reluat declaraţia cu un răspuns similar.

Citiți și Creştere semnificativă statistic a miopericarditei şi vasculitei cutanate la un singur organ, după vaccinarea împotriva Covid-19

6. Persoanele care au suferit după vaccinarea anti-COVID au fost despăgubite

În aprilie, guvernul american a despăgubit pentru prima dată persoanele care au suferit leziuni în urma vaccinării anti-COVID-19.

Trei persoane au primit compensaţii pentru rănile suferite prin intermediul Programului de compensare a leziunilor cauzate de contramăsuri (Countermeasures Injury Compensation Program - CICP), gestionat de o agenţie din cadrul Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane, au anunţat oficialii într-o declaraţie.

Doi au dezvoltat miocardită, în timp ce unul a suferit o reacţie alergică severă. Despăgubirile totale s-au ridicat la peste 4.600 de dolari.

În cadrul CICP, persoanele care supravieţuiesc leziunilor provocate de vaccinuri pot primi bani pentru cheltuielile medicale nerambursate şi pentru veniturile pierdute din muncă.

Până la data de 1 decembrie, 10 persoane au fost despăgubite pentru leziunile provocate de vaccinurile cu ARNm COVID-19. Au fost plătiţi aproximativ 37.000 de dolari.

Citiți și Unii îmbălsămători afirmă că, începând din 2021, au apărut cheaguri albe şi fibroase. Alţii spun că este o teorie a conspiraţiei

7. Avocat al FDA: Medicii pot prescrie Ivermectin

La doi ani după ce autorităţile din domeniul sănătăţii au criticat utilizarea ivermectinei pentru tratarea COVID-19, licenţele medicale ale unor medici fiind suspendate pentru că au prescris-o, un proces a arătat că medicii chiar pot prescrie ivermectina ca terapie pentru COVID.

"FDA recunoaşte în mod explicit că medicii au autoritatea de a prescrie ivermectină pentru a trata COVID", a declarat Ashley Cheung Honold, un avocat al Departamentului de Justiţie care reprezintă FDA, în timpul pledoariilor orale din 8 august la Curtea de Apel a Statelor Unite.

Procesul împotriva FDA a fost intentat de medici care au susţinut că postările pe reţelele de socializare ale FDA din 2021 care descurajau utilizarea ivermectinei au interferat cu capacitatea lor de a practica medicina. Reclamanţii sunt doctorii Paul Marik, Mary Bowden şi Robert Apter. Aceştia au susţinut că au fost prejudiciaţi din punct de vedere profesional de declaraţiile FDA, inclusiv că au fost concediaţi din cauza eforturilor de a prescrie ivermectină pacienţilor.

Dr. Marik a remarcat, de asemenea, că o serie de studii susţin utilizarea ivermectinei împotriva COVID-19, după cum a recunoscut chiar FDA. Alte câteva studii arată un efect redus sau inexistent.

Citiți și La persoanele vaccinate anti-COVID-19 cancerul apare în moduri nemaiîntâlnite [Dr. Harvey Risch]

8. Obligativitatea purtării măştilor sanitare revine în august, noile vaccinuri anti-COVID sunt aprobate

Deşi nicio agenţie federală nu a restabilit obligativitatea purtării măştilor sanitare, unele locuri de muncă, şcoli şi spitale au început să readucă pe masă ordinele în acest sens în luna august, din cauza creşterii numărului de spitalizări cu COVID-19.

Acest lucru a provocat o discuţie reînnoită privind eficienţa utilizării măştii, unele persoane împotrivindu-se acestor ordine.

Unele dintre aceste locuri de muncă, cum ar fi Lionsgate şi unele spitale, au revenit ulterior asupra ordinelor lor.

La scurt timp după aceea, la 11 septembrie, FDA a aprobat noile vaccinuri COVID-19 Pfizer şi Moderna. Aceste vaccinuri conţineau secvenţe de ARNm ale variantei omicron XBB.1.5, care nu mai era variantă activă la momentul aprobării.

Citiți și Un medic semnalase problemele de siguranţă de la laboratorul de virusologie din Wuhan încă din 2017

Deşi consiliul consultativ al CDC a recomandat vaccinul pentru copii şi adulţi, într-un raport publicat la 27 septembrie, acesta a recunoscut totuşi că certitudinea privind capacitatea vaccinului de a preveni forma severă de COVID, spitalizarea şi decesul din cauza COVID era "scăzută" pentru adulţi şi "foarte scăzută" pentru copii şi sugari.

Riscurile de reacţii adverse severe specificate şi de reactogenitate au fost, de asemenea, scăzute.

O lună mai târziu, FDA a aprobat vaccinul COVID Novavax pe baza de proteine pentru a proteja împotriva COVID-19.

9. Ultimul lot de documente privind vaccinurile Pfizer publicate de FDA

În temeiul FOIA, FDA a publicat ultimele 51.000 de pagini ale documentului Pfizer privind vaccinul COVID-19.

În 2021, a fost depusă o cerere FOIA împotriva FDA pentru toate documentele sale legate de acordarea de licenţe pentru vaccinurile Pfizer COVID-19. Aceasta a evoluat apoi într-un proces, deoarece FDA a propus să elibereze 500 de pagini pe lună, ceea ce înseamnă că ar fi fost nevoie de 75 de ani pentru ca toate documentele Pfizer să fie eliberate.

În 2021, un grup non-profit format din medici şi ofiţeri medicali numit Public Health and Medical Professionals for Transparency a intentat un proces împotriva FDA din cauza acestei cereri. Judecătorul a ordonat FDA să producă în schimb 55.000 de pagini pe lună.

Începând cu noiembrie 2023, toate documentele FDA în legătură cu vaccinurile COVID-19 ale Pfizer pentru vârste de peste 16 ani au fost publicate.

Citiți și Persoanele vaccinate sunt mai predispuse să se infecteze cu SARS-CoV-2 decât cele nevaccinate [Studiu]

Următoarele câteva lucruri au ieşit la iveală odată cu publicarea acestor 51.893 de pagini:

- Programul Santinelă al Centrului de evaluare şi cercetare în domeniul produselor biologice (CBER) al FDA este insuficient pentru a evalua riscurile grave de miocardită, pericardită şi miocardită subclinică asociate cu vaccinul Pfizer. Atunci când vaccinul a fost aprobat, programul nu avea suficientă putere pentru a evalua amploarea riscului. De asemenea, a fost insuficient pentru urmărirea cazurilor de simptome pe termen lung şi de recuperare.

- E-mailurile de la echipa de revizuire CBER a FDA din august 2021 arată că FDA era conştientă că vaccinurile ar fi putut conţine endotoxine. În e-mail, FDA a adresat întrebări Pfizer cu privire la procesul său de măsurare a endotoxinelor din vaccinuri. Nu este dezvăluit motivul pentru care vaccinurile ar conţine endotoxine. Cu toate acestea, bacteria E. coli - pe care Pfizer a folosit-o pentru a produce ADN pentru vaccinurile sale cu ARNm - produce endotoxine, deci aceasta este o posibilă explicaţie.

- Este posibil ca vaccinurile COVID ale Pfizer să aibă mai multe probleme de fabricaţie. Unul dintre documente pare a fi răspunsul scris al Pfizer la multiplele probleme de fabricaţie identificate de FDA. Mai multe loturi de vaccinuri COVID-19 au fost semnalate pentru abateri de la standardele de calitate ale produsului, însă loturile afectate au fost făcute publice în diverse tranşe, ale căror numere au fost redactate.

- Memorandumul FDA privind farmacovigilenţa a precizat că "există rapoarte VAERS privind decese cauzate de COVID-19 la pacienţi despre care s-a raportat că au fost complet vaccinaţi. Este de aşteptat să existe unele cazuri de eşec al vaccinării, în special la subiecţii vârstnici sau imunocompromişi". FDA a adăugat că sistemul VAERS nu poate fi folosit pentru a concluziona eficienţa vaccinului.

- Memorandumul FDA privind cererea de autorizare pentru Pfizer conţine comentarii în care evaluatorii clinici ai FDA au declarat că datele Pfizer "depăşesc aşteptările FDA". De asemenea, s-a menţionat că evenimentele cardiace raportate în timpul studiului au fost "puţin probabil să fie legate de vaccinare", chiar dacă evenimentele cardiace şi/sau insuficienţele cardiace au fost aproape duble faţă de cazurile din grupul placebo (10 faţă de şase).

Citiți și Primele persoane decedate din cauza COVID erau complet vaccinate, dezvăluie registrele statului australian

10. Nu ARN mesager, ci ARN modificat, vaccinurile formează proteine aberante

În timp ce vaccinurile cu ARNm COVID-19 de pe piaţă au fost anunţate ca fiind ARN mesager, adică ARN care apare în mod natural în organism, documentele de la Pfizer şi studiile privind vaccinurile Moderna au arătat că ARNm real utilizat este ARN modificat.

ARNm natural este compus în principal din uridină, în timp ce ARNm modificat din vaccinuri a avut cea mai mare parte a uridinei schimbată în pseudouridină pentru a face vaccinurile mai robuste şi mai rezistente la degradarea imunitară. Un articol scris de Klaus Steger, editorialistul invitat al Epoch Times şi om de ştiinţă moleculară, a oferit o explicaţie detaliată.

Secvenţele au fost, de asemenea, modificate pentru a induce o citire mai rapidă a ARNm, ceea ce poate afecta proteina finală produsă. Cercetări anterioare au constatat că o viteză de citire modificată ar afecta modul în care proteina finală se pliază, ceea ce ar putea duce la formarea de noi proteine aberante, care nu sunt spike.

Citiți și Studiul publicat de NIH SUA sugerează că măştile N95 pot expune purtătorii la un nivel periculos de compuşi toxici

Acest lucru a fost confirmat de un studiu recent realizat la Cambridge, care a constatat că aproximativ 8% din vaccinurile Pfizer cu ARNm au fost citite greşit şi au generat proteine aberante. Cercetătorii au stabilit că modificarea pseudouridinei în secvenţele de ARNm face ca vaccinul să fie deosebit de "predispus la erori".

Această formare unică şi aberantă de proteine poate provoca răspunsuri imunitare neintenţionate în rândul celor vaccinaţi de Pfizer. Autorii studiului au testat doar efectele proteinelor la persoanele vaccinate de Pfizer, deşi trebuie remarcat faptul că Moderna a folosit, de asemenea, pseudouridină în secvenţele sale de ARNm.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor