The Telegraph: Un sfert dintre cei vaccinaţi anti-Covid cu Moderna sau Pfizer au avut un răspuns imunitar neprevăzut

vaccinul Pfizer/BioNTech (gov.md)
D.B.
07.12.2023

Peste 25% dintre persoanele injectate cu vaccinurile pe bază de ARN mesager (ARNm) au înregistrat efecte neprevăzute ale sistemului imunitar - care au fost generate de o problemă cu modul în care vaccinul a fost interpretat de către organism, potrivit unui studiu citat de The Telegraph.

Eroarea respectivă nu a produs efecte adverse, arată datele, însă cercetatorii de la Cambridge au descoperit că aceste vaccinuri nu sunt perfecte şi, uneori, au determinat generarea de proteine eronate, in locul celei "spike", care ar fi simulat infecţia şi ar fi dus la producerea de anticorpi.

Vaccinurile pe bază de ARNm, ca de exemplu cele produse de Pfizer si Moderna, folosesc o serie de materiale genetice pentru a transmite organismului să genereze proteine specifice care să simuleze infecţia.

Cercetarea în domeniu, care se întinde pe parcursul a zeci de ani, a fost o muncă lentă. Adesea a intrat în impas deoarece chiar ARN-ul este adesea atacat de organism ca un invadator străin.

Dar, în 2023, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat celor doi oameni de ştiinţă care au petrecut ani de zile lucrând pentru a rezolva problema. Aceasta a fost realizată prin luarea uneia dintre bazele ARN-ului, uridina, şi înlocuirea ei cu o alternativă sintetică foarte asemănătoare.

Această descoperire a permis oamenilor de ştiinţă să creeze proteine în organism fără ca sistemul imunitar să atace vaccinul. Aceasta permite realizarea unor vaccinuri rapide şi precise, extrem de eficiente, şi a fost coloana vertebrală a răspunsului la vaccinul anti-Covid.

Se credea că această modificare minoră a uridinei nu a cauzat probleme în celule, dar o echipă de cercetători de la Departamentul de Toxicologie al Consiliului de Cercetare Medicală (MRC) din cadrul Universităţii Cambridge a descoperit acum că, atunci când acest cod parţial sintetic este citit, mecanismul de producere a proteinelor din organism se luptă uneori cu analogii de uridină.

Deoarece nu se potriveşte perfect cu ceea ce se aşteaptă, poate exista un moment de pauză care face ca procesul să se blocheze iar o literă din cod poate fi omisă, la fel ca o bicicletă care pierde o treaptă de viteză.

Acest proces, numit "schimbare de cadre" [frameshifting - engl], dă peste cap modul în care este interpretat codul, deoarece se bazează pe grupuri de trei baze, cunoscute sub numele de codoni, care sunt citite în ordinea corectă.

Această problemă, cauzată de codul vaccinului, dezechilibrează complet procesul şi întregul cod ulterior devine confuz.

În cazul vaccinurilor anti-Covid, echipa a constatat că rezultatul final este o proteină absurdă şi inofensivă, pe care organismul o atacă şi care duce la o reacţie a sistemului imunitar. Noul studiu, publicat în revista Nature, a constatat că acest lucru s-a întâmplat în cazul a aproximativ 25-30% dintre oameni.

Teama de proteinele eronate

Vaccinul este citit suficient de bine pentru a crea o protecţie puternică împotriva coronavirusului, afirmă oamenii de ştiinţă, dar problema "schimbării de cadre" creează ceea ce era, până acum, un efect necunoscut în afara ţintei.

Codul referitor la vaccinurile anti-Covid a fost inofensiv şi nu au fost create probleme. Cu toate acestea, echipa susţine că vaccinurile ulterioare cu ARNm utilizate pentru alte boli sau infecţii ar putea, teoretic, să ducă la crearea unor proteine viabile care să fie active în organism.

În acest scenariu, nu numai că vaccinul nu produce proteina potrivită, dar ar putea duce la producerea unei proteine eronate.

Autorii subliniază că nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi întâmplat în cazul vaccinurilor împotriva Covid şi spun că orice teste cu alte terapii cu ARNm ar detecta astfel de probleme în stadii incipiente.

Dr. James Thaventhiran, autorul principal al raportului, a declarat:

"Cercetările au demonstrat fără îndoială că vaccinarea cu ARNm împotriva COVID-19 este sigură. Miliarde de doze de vaccinuri cu ARNm Moderna şi Pfizer au fost administrate în siguranţă, salvând vieţi în întreaga lume".

Autorii au descoperit, de asemenea, că există o modalitate uşoară de eradicare a evenimentelor de "schimbare de cadre", care se bazează pe modificarea codului medicamentului ARNm pentru a minimiza utilizarea pseudo-uridinei problematice.

Înlocuirea acesteia cu o bază naturală care, atunci când este citită ca un trio, produce totuşi aminoacidul corect este suficientă pentru a opri salturile nedorite şi, prin urmare, pentru a îmbunătăţi siguranţa fără a sacrifica eficacitatea.

Cercetătorii menţionează că aceste descoperiri au fost comunicate autorităţii de reglementare a medicamentelor, MHRA, în urmă cu aproximativ un an, iar vaccinurile actualizate care utilizează forma îmbunătăţită de ARNm sunt în curs de elaborare pentru vaccinurile împotriva cancerului şi pentru alte terapii.

"Tehnologie revoluţionară"

"Această tehnologie este uimitoare şi va fi revoluţionară ca o nouă platformă medicală pentru tot felul de lucruri, dar tocmai am făcut-o mult mai sigură în viitor.

Ribozomii detectează cumva ARN-urile modificate, dar vaccinurile Covid sunt foarte, foarte sigure şi foarte, foarte eficiente.

Dar există probleme de decodare cu această tehnologie, care pot cauza blocaje şi 'schimbare de cadre' şi putem obţine imunitate celulară la aceste peptide după vaccinare", a declarat reporterilor profesoara Anne Willis, directoare a Departamentului de Toxicologie al MRC.

Cu toate acestea, ea adaugă că este foarte interesant faptul că există o modalitate de a rezolva această problemă, ceea ce "diminuează masiv riscurile acestei platforme în viitor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor