Un medic semnalase problemele de siguranţă de la laboratorul de virusologie din Wuhan încă din 2017

Un tehnician de laborator lucrează la mostre de la persoane care urmează să fie testate pentru noul coronavirus în Wuhan, în provincia Hubei din centrul Chinei, la 6 februarie 2020. (STR/AFP via Getty Images *)
Tom Ozimek
29.09.2023

Un medic care lucrează pentru Guvernul SUA a vizitat în 2017 institutul de cercetare a virusurilor din China de unde s-ar fi putut scurge agentul patogen ce provoacă boala COVID-19 şi a tras un semnal de alarmă cu privire la problemele de siguranţă din laborator mai devreme decât s-a raportat anterior, potrivit unor documente obţinute de The Epoch Times.

Dr. Ping Chen, care a lucrat pentru Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (National Institute of Allergy and Infectious Diseases / NIAID), a vizitat Institutul de Virologie Wuhan (WIV) în octombrie 2017 şi a pregătit un raport pentru superiorii săi după vizita sa.

În timp ce o versiune a raportului său obţinută printr-o solicitare în temeiul Legii americane privind libertatea de informare (Freedom of Information Act / FOIA) a fost complet redactată, senatorului american Ron Johnson (R-Wis.) şi echipei sale li s-a acordat posibilitatea de a efectua o examinare în cameră a raportului, din care au fost eliminate o parte din formulări.

"Mi-a fost clar, vorbind cu tehnicianul, că, în mod cert, este nevoie de sprijin pentru formare" la laboratorul din Wuhan, a menţionat Dr. Chen în raport, unele părţi din acesta fiind ataşate la o scrisoare trimisă de Johnson secretarului Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane (HHS), Xavier Becerra, la 21 septembrie.

Scrisoarea, care a fost obţinută de The Epoch Times, include fragmente din raportul Dr. Chen şi sugerează că HHS şi Institutele Naţionale de Sănătate ale SUA (NIH) erau la curent cu problemele de siguranţă de la institutul din Wuhan încă din octombrie 2017.

"Cred că institutul ar saluta orice ajutor şi sprijin tehnic din partea NIAID", a menţionat Dr. Chen în raportul său din 2017.

Johnson a specificat în scrisoarea sa către Becerra că raportul din 2017 al Dr. Chen a servit parţial drept bază pentru o telegramă a Departamentului de Stat din 19 ianuarie 2018, care a ridicat probleme de siguranţă cu privire la laboratorul Institutului de Virusologie din Wuhan.

Dovezile sugerează că SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, s-a scurs de la laboratorul din Wuhan înainte de a se răspândi în întreaga lume. Conform aşa-numitei teorii a scurgerilor de laborator, agentul patogen mortal care a provocat pandemia a scăpat din laboratorul chinez care efectua cercetări riscante de tip "câştig de funcţii" asupra coronavirusurilor liliacului, cercetări care erau finanţate parţial cu banii contribuabililor americani.

Solicitări

Johnson a cerut ca HHS să furnizeze o versiune a raportului din 2017 al Dr. Chen care conţine mai puţine redactări, pentru a examina mai atent conţinutul său şi a determina cât de mult se aliniază cu cablograma.

"În documentul public FOIA, HHS a redactat întregul raport al Dr. Chen susţinând că acesta conţine informaţii privind viaţa privată şi deliberative", a scris Johnson.

"Pare evident că singurul motiv pentru care HHS a redactat aceste informaţii a fost acela de a ascunde conţinutul raportului de poporul american. Poate că HHS nu a vrut ca publicul să înţeleagă pe deplin faptul că oficialii NIH şi NIAID erau conştienţi de problemele de siguranţă de la WIV care datează încă din 2017", a adăugat el.

De asemenea, Johnson a acuzat NIH şi HHS că i-au obstrucţionat ancheta.

"HHS şi NIH continuă să obstrucţioneze eforturile mele de supraveghere. Este inacceptabil faptul că HHS şi NIH au avut în posesie raportul doctorului Chen şi au furnizat doar o versiune uşor mai puţin redactată pentru ca personalul meu să o examineze în Cameră", a scris el.

Johnson a cerut ca HHS să furnizeze copii neredactate ale raportului Dr. Chen şi toate documentele şi comunicările legate de raport şi de laboratorul Wuhan.

De asemenea, Johnson a cerut ca Dr. Chen să se prezinte în faţa unui grup de congresmeni şi să depună mărturie, stabilind un termen limită - 5 octombrie pentru ca HHS să se conformeze solicitării sale.

Reprezentanţii HHS nu au răspuns până acum la o solicitare de comentarii din partea The Epoch Times.

"Preponderenţa dovezilor" privind scurgerea de informaţii din laborator

În august 2021, un raport al parlamentarilor republicani a remarcat o "preponderenţă a dovezilor" potrivit cărora virusul care a provocat pandemia COVID-19 s-a scurs din laboratorul Wuhan.

Oficialii chinezi au negat afirmaţia privind scurgerea de laborator, insistând că virusul a făcut un salt natural de la animale la oameni.

Reprezentantul Michael McCaul (republican din Texas) a declarat, în cadrul mărturiei în faţa Subcomitetului republican de selectare a Coronavirusului, că dovezile indică o scurgere din laborator ca fiind originea probabilă a virusului, afirmând că "este timpul să respingem complet piaţa umedă ca sursă a epidemiei" şi că "preponderenţa dovezilor că a venit din laborator este foarte convingătoare".

Agenţiile de informaţii americane au declarat ulterior într-un raport că atât originea naturală, cât şi scurgerea de laborator sunt ipoteze plauzibile, dar că lipsa dovezilor face imposibilă o concluzie definitivă în oricare dintre cele două variante.

Este un sentiment împărtăşit de McCaul în mărturia sa.

"Din nefericire, s-ar putea să nu ştim niciodată cu certitudine, deoarece Partidul Comunist Chinez a făcut mari eforturi pentru a muşamaliza acest focar. Au reţinut medicii pentru a-i reduce la tăcere. Au dispărut jurnalişti. Au distrus mostre de laborator. Au ascuns faptul că existau dovezi clare de transmitere de la om la om. Şi au refuzat să permită o anchetă reală asupra originii", a subliniat el.

Controversa privind finanţarea laboratorului Wuhan

Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a SUA a acordat un total de 1,1 milioane de dolari SUA pentru WIV între octombrie 2009 şi mai 2019, a scris agenţia într-o scrisoare din mai 2021 (pdf) către reprezentantul Guy Reschenthaler (R-Pa.).

Reschenthaler a susţinut că finanţarea a fost folosită pentru un studiu care a utilizat cercetarea de tip gain-of-function pentru a crea "un virus hibrid, creat de om, prin inserarea unei proteine de la un coronavirus sălbatic într-o structură de bază SARS-CoV adaptată la şoareci, care ar putea infecta căile respiratorii umane".

Agenţia a precizat că fondurile au fost canalizate prin intermediul EcoHealth Alliance şi au fost destinate să avanseze cercetarea privind virusurile periculoase care ar putea reprezenta o ameninţare pentru oameni. De asemenea, agenţia a negat afirmaţiile conform cărora banii ar fi fost folosiţi pentru controversatele cercetări de tip "câştig de funcţie" (gain-of-function).

În iunie 2022, Comisia pentru credite a Camerei Reprezentanţilor a aprobat interzicerea trimiterii de noi fonduri către Institutul de Virusologie din Wuhan.

Mai recent, NIH a eliminat discret WIV de pe lista unităţilor străine care sunt eligibile pentru a primi fonduri de la contribuabilii americani pentru a efectua experimente pe animale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor