Rapoarte despre sindromul plămânului alb stârnesc temeri legate de o potenţială nouă epidemie în SUA

Unităţile sanitare chineze sunt "copleşite" de copii bolnavi de "pneumonie nediagnosticată" (Youtube - screenshot)
George Citroner
19.12.2023

Rapoartele privind o boală respiratorie misterioasă în China stârnesc temeri legate de o potenţială nouă epidemie în SUA. Cazuri de ceea ce unii numesc "sindromul plămânului alb" au fost deja raportate în mai multe state americane, evocând amintiri înfiorătoare din primele zile ale COVID-19.

Oficialii din domeniul sănătăţii se grăbesc să stabilească dacă este vorba doar de o creştere a numărului de boli sezoniere în timpul iernii sau dacă ar putea fi vorba de un nou agent patogen periculos. În cazul celui din urmă, implicaţiile ar putea fi semnificative. Se repetă istoria? Cât de repede s-ar putea răspândi? Cum vă puteţi proteja?

Creşterea numărului de cazuri de pneumonie la copii în China sugerează o posibilă nouă contagiune

Presa chineză a descris spitalele de copii din Beijing şi din provincia Liaoning (nordul Chinei) ca fiind copleşite de numărul de pacienţi la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit unei postări recente pe sistemul de raportare online al Societăţii Internaţionale pentru Boli Infecţioase, ProMed.

Simptomele raportate sunt febră mare fără tuse, unii copii dezvoltând noduli pulmonari care pot indica infecţii bacteriene precum pneumonia.

Conform postării, holul Spitalului de Copii din Beijing era plin de părinţi care căutau tratament pentru copiii lor diagnosticaţi cu pneumonie.

Potrivit postării, situaţia din provincia Liaoning este "gravă", holul Spitalului de Copii din Dalian fiind plin de copii bolnavi care primesc perfuzii intravenoase. Un membru al personalului Spitalului Central din Dalian ar fi declarat că pacienţii aşteptau de două ore la coadă şi că "suntem cu toţii la departamentul de urgenţă şi nu există clinici generale de ambulatoriu".

Deşi este cunoscut doar de curând, site-ul web despre boli infecţioase FluTrackers a înregistrat rapoarte despre spitale de pediatrie copleşite şi cazuri de pneumonie cu Mycoplasma, cauzată de o bacterie care provoacă adesea infecţii ale tractului respirator superior şi pneumonie, în China începând din august.

China ar putea înregistra un val de infecţii respiratorii, aşa cum au făcut şi alte ţări în prima iarnă după ridicarea blocajelor COVID-19, a declarat pe X Dr. Krutika Kuppalli, medic specialist în boli infecţioase în cadrul Programului de urgenţe sanitare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

"Au raportat deja un val de #Mycoplasma pneumonia, dar ar putea fi vorba de orice - să adunăm date", a scris ea.

Epidemia din Ohio a început în luna august

Districtul de sănătate al comitatului Warren din Ohio (WCHD) a raportat un "număr extrem de mare" de cazuri de pneumonie la copii în această toamnă. Cele aproximativ 145 de cazuri raportate numai din august depăşesc numărul mediu şi corespund definiţiei de epidemie de stat.

"Nu credem că este vorba de o boală respiratorie nouă, ci mai degrabă de o creştere mare a numărului de cazuri de pneumonie întâlnite în mod normal la un moment dat", a declarat WCHD.

Un chestionar pentru părinţi a identificat cele mai frecvente simptome ca fiind tuse, febră şi oboseală. Agenţii patogeni detectaţi includ Mycoplasma pneumoniae, Streptococcus pneumoniae şi adenovirus. O parte a mass-mediei se referă la această afecţiune ca fiind "sindromul plămânului alb", din cauza modului în care plămânii infectaţi pot apărea la scanări cu raze X.

Dovezile sugerează o combinaţie a aceloraşi agenţi patogeni care au cauzat boala în China, a declarat pentru The Epoch Times Dr. Christopher Calandrella, preşedinte al departamentului de medicină de urgenţă de la Northwell Long Island Jewish Forest Hills din New York.

"În plus, China a ridicat recent restricţiile privind pandemia şi, pe măsură ce populaţia începe să socializeze mai mult, acest lucru poate contribui la o creştere a numărului de cazuri, similar cu ceea ce s-a întâmplat aici, în Statele Unite, toamna trecută", a specificat el.

CDC evidenţiază noile opţiuni de vaccinare

Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) din SUA a declarat recent pe site-ul său că "monitorizează rapoartele privind creşterea numărului de cazuri de boli respiratorii în întreaga lume", inclusiv în China şi Europa. Cu toate acestea, agenţia a subliniat că pneumonia la copii şi alte boli respiratorii cresc de obicei în fiecare toamnă şi iarnă.

De asemenea, CDC a precizat că, pentru prima dată, sunt disponibile acum "imunizări sigure şi eficiente" pentru trei boli respiratorii virale majore: gripa, COVID-19 şi virusul sinciţial respirator (VSR), un virus infecţios care afectează plămânii şi căile respiratorii şi care poate provoca pneumonie.

China a aprobat cinci noi vaccinuri COVID-19 pentru utilizare de urgenţă pe fondul actualei epidemii de boli respiratorii.

În prezent, nu există date care să sugereze că aceste infecţii au o virulenţă sau o infecţiozitate diferită faţă de agenţii patogeni din SUA, potrivit Dr. Calandrella, astfel că nu există niciun motiv de alarmă, a subliniat medicul.

COVID-19 a oferit multe lecţii esenţiale, inclusiv rolul vital al igienei mâinilor, al vaccinurilor şi al măştilor, "care pot reduce semnificativ riscul de infecţii în general", a adăugat Dr. Calandrella.

Vaccinurile COVID-19 sunt legate de pneumonie

Un factor puţin discutat este dacă aceste focare respiratorii pot fi asociate într-un fel cu vaccinarea anti-COVID-19.

O listă de efecte adverse asociate cu vaccinul cu ARNm al Pfizer a fost publicată în urma unei solicitări în baza Legii privind libertatea de informare (Freedom of Information Act / FOIA) şi, potrivit documentului, "pneumonia atipică" este una dintre sutele de reacţii adverse potenţiale la administrarea medicamentului pe care se bazează terapia genică, alături de bronşita micoplasmică, stop cardio-respirator, detresă respiratorie şi tuse.

Un studiu din 2022 al Respirology Case Reports a prezentat primul caz de pneumonie în organizare, o afecţiune pulmonară rară care afectează căile respiratorii şi sacii aerieni, legată de vaccinarea cu COVID-19.

O femeie în vârstă de 78 de ani a dezvoltat tuse şi dificultăţi de respiraţie la 10 zile după vaccinul Pfizer.

Alte cercetări au constatat că funcţia imunitară a persoanelor vaccinate la opt luni după a doua doză este mai scăzută decât cea a persoanelor nevaccinate.

"Ca măsură de siguranţă, ar trebui să se întrerupă vaccinările de rapel ulterioare", au scris autorii studiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor