Studiul publicat de NIH SUA sugerează că măştile N95 pot expune purtătorii la un nivel periculos de compuşi toxici

. (pixabay.com)
Emily Joshu, Health reporter for DailyMail.com
31.08.2023

Cu toate că masca chirurgicală N95 a fost prezentată ca fiind standardul de aur atunci când vine vorba de protecţia împotriva Covid, un studiu difuzat din nou în tăcere de către National Institutes of Health (Institutul Naţional de Sănătate SUA - n.n.) în primăvară sugerează că masca strâmtă poate expune utilizatorii la niveluri periculoase de substanţe chimice toxice, informează The Daily Mail.

Cercetătorii de la Universitatea Naţională Jeonbuk din Coreea de Sud au analizat două tipuri de măşti medicale de unică folosinţă, precum şi mai multe măşti reutilizabile din bumbac.

Studiul a constatat că substanţele chimice eliberate de aceste măşti aveau o concentraţie de opt ori mai mare decât limita de siguranţă recomandată de compuşi organici volatili toxici (COVT).

Inhalarea de COVT a fost legată de probleme de sănătate precum dureri de cap şi greaţă, în timp ce inhalarea prelungită şi repetată a fost legată de afectarea organelor şi chiar de cancer.

"Este clar că trebuie acordată o atenţie deosebită COV-urilor asociate cu utilizarea măştilor [medicale] KF94 efectele lor asupra sănătăţii umane", au scris cercetătorii în studiul publicat în luna aprilie.

Cu toate acestea, există modalităţi de a reduce pericolul, au spus ei.

"Expunerea poate fi redusă semnificativ dacă o mască este deschisă [ambalajul în care este păstrată - n.n.] şi lăsată să stea cel puţin 30 de minute [înainte de a fi utilizată - n.n.]", au scris cercetătorii.

Acest lucru sugerează că ambalajul acestor măşti ar putea juca un rol în ceea ce priveşte cantitatea de substanţe chimice pe care le au.

Studiul a fost publicat în revista Ecotoxicology and Environmental Safety şi pe site-ul National Institutes of Health (NIH).

"Includerea într-o bază de date NLM nu implică aprobarea sau acordul NLM sau al National Institutes of Health cu privire la conţinutul acesteia", a declarat NIH.

Cercetătorii au constatat că nivelurile de COVT au fost de 14 ori mai mici în măştile din pânză şi nu au reprezentat un risc pentru sănătatea umană.

Cu toate acestea, studiul nu a măsurat efectul asupra oamenilor care poartă efectiv măştile.

Dr. Stuart Fischer, un medic de medicină internă din New York, a declarat că nu se pot trage concluzii ferme din acest studiu.

Cu toate acestea, el a spus că tot mai multe dovezi au arătat dezavantajele purtării măştilor. El a adăugat că "se pare că există randamente din ce în ce mai mici în ceea ce priveşte nevoia de măşti".

În cel mai recent studiu, cercetătorii au testat 14 măşti de unică folosinţă şi din pânză cumpărate online, măsurând cantitatea de COVT din ele. Măştile de unică folosinţă au fost modelele KFAD şi KF94, care au fost fabricate din polipropilenă termoplastică şi nailon poliuretanic.

Aceste măşti au fost popularizate în Coreea de Sud, unde a fost realizat studiul, în timp ce măştile KN95 sunt mai populare în SUA.

Cu toate acestea, diferenţele dintre ele sunt minuscule. KFAD-urile şi KF94-urile filtrează 94% din particule, în timp ce KN95-urile filtrează 95%.

Măştile din pânză au fost fabricate din bumbac, ramie - o fibră vegetală - şi poliuretan.

"Aceste niveluri de concentraţie de COVT corespundeau unui nivel inofensiv pentru organismul uman (fără preocupări relevante legate de sănătate)", au scris cercetătorii.

Cu toate acestea, măştile de unică folosinţă conţineau de până la 14 ori mai mulţi COVT decât măştile din bumbac.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) recomandă menţinerea nivelurilor de COVT sub 0,5 părţi pe milion în aerul din interior.

Eşantionul cu cea mai mare cantitate de COVT avea 4.808 metri cubi pe microgram, ceea ce reprezintă aproximativ 4,8 părţi pe milion.

Măştile Covid se strecoară din nou în viaţa americanilor, spitalele, Holywood şi colegiile impunând utilizarea lor - şi există zvonuri că ar putea reveni în avioane.

Aceasta este de peste opt ori mai mare decât limita recomandată.

COVT sunt un grup mare de substanţe chimice cu miros, multe dintre acestea fiind emanate de produsele de curăţare şi de înfrumuseţare, de arderea combustibilului şi de gătit.

Sursele de COVT în casă includ spray-uri cu aerosoli, detergenţi şi dezinfectanţi, repelenţi pentru molii, odorizante de aer şi produse auto.

Alte surse includ materialele de construcţie şi mobilierul, echipamentele de birou, cum ar fi copiatoarele şi imprimantele, markerele permanente, lichidele de corecţie, hârtia autocopiativă şi materialele de artizanat, inclusiv cleiurile şi adezivii.

Conform Asociaţiei Americane a Plămânilor (ALA), s-a demonstrat că COVT irită ochii, nasul şi gâtul, provoacă dificultăţi de respiraţie şi greaţă şi afectează sistemul nervos central şi organe precum ficatul.

Unele sunt chiar considerate că au efect cancerigen asupra oamenilor.

Cercetătorii au semnalat în mod special substanţele chimice dimetilacetamidă (DMAc) şi dimetilformamidă (DMF) pentru că sunt legate de leziuni hepatice şi de reproducere.

Echipa a recunoscut că dimensiunea eşantionului a fost mică şi că nu a testat mai multe alte măşti de unică folosinţă populare, cum ar fi cele KN95.

Studiul se bazează pe cercetări anterioare care sugerează că purtarea măştilor ar putea provoca mai mult rău decât bine.

Cercetările efectuate de Institutul Cochrane, de exemplu, au sugerat că măştile de faţă au avut "o influenţă mică sau deloc" asupra infecţiilor şi deceselor cauzate de Covid.

Cercetătorii au declarat că daunele cauzate de măşti - inclusiv împiedicarea şcolarizării copiilor - au fost slab măsurate în cadrul studiilor, ceea ce înseamnă că orice mic beneficiu asupra ratelor de infecţie ar putea fi contrabalansat.

Iar un studiu controversat a sugerat că purtarea măştilor de faţă creşte riscul de naşteri de copii morţi, disfuncţii testiculare şi declin cognitiv la copii.

Cu toate acestea, experţii au criticat studiul pentru că a tras concluzii fără dovezi adecvate.

"Este într-adevăr posibil ca anumite măşti să aibă efecte secundare, la fel cum anumite medicamente utile (antihistaminice, psihotrope, antibiotice) au efecte secundare. Aproape totul în domeniul sănătăţii are un profil beneficiu/efect secundar", a declarat Dr. Fischer.

Deşi concluziile au fost publicate în aprilie, studiul ar putea avea o nouă relevanţă pe măsură ce varianta Covid BA.2.86 se răspândeşte în SUA.

Mai multe universităţi, spitale şi chiar studioul hollywoodian Lionsgate au restabilit mandatele privind necesitatea purtării măştii de protecţie.

Dar pericolele nou descoperite ale măştilor considerate în mod obişnuit cele mai protectoare ar putea face ca mandatele de utilizare a măştilor să fie ineficiente.

"Cred că respectarea recomandărilor generale ar putea fi utilă, dar nu este clar încă dacă avem nevoie de deciziile radicale de acum trei ani. Este posibil ca temerile extreme privind letalitatea Covid să fi condus la luarea de hotărâri care au fost contraproductive.

Covid nu va dispărea pentru mult timp, dacă nu cumva va dispărea vreodată. Avem nevoie cu disperare de politici care să nu ne divizeze societatea, oferind în acelaşi timp o protecţie minimă", a declarat Dr. Fischer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor