Persoanele vaccinate sunt mai predispuse să se infecteze cu SARS-CoV-2 decât cele nevaccinate [Studiu]

vaccinul Pfizer/BioNTech (gov.md)
Zachary Stieber
12.09.2023

Persoanele care au primit un nou rapel al vaccinului anti-COVID-19 au fost mai susceptibile de a contracta COVID-19 decât persoanele care nu au fost deloc vaccinate împotriva coronavirusului, potrivit unui nou studiu realizat în închisorile din California.

Cercetătorii au analizat datele din 33 de închisori de stat din ianuarie până în iulie 2023 pentru a încerca să evalueze eficacitatea vaccinurilor bivalente, care au fost introduse în toamna anului 2022.

Dintre cei 96.201 deţinuţi cu date privind testarea şi vaccinarea COVID-19, cercetătorii au identificat 2.835 de cazuri.

Aceştia au constatat că 1.187 dintre cazuri au fost în rândul persoanelor care au primit un vaccin bivalent, faţă de doar 568 de cazuri în rândul celor nevaccinaţi.

Restul au fost din rândul persoanelor care au primit doar vaccinuri monovalente, sau vaccinuri vechi. Acest grup a fost exclus din analiza ulterioară.

În timp ce grupul de persoane care au primit vaccinuri bivalente a fost mai mare decât cel nevaccinat - 36.609 faţă de 20.889 - rata de infecţie a fost totuşi ridicată în grupul bivalent din cauza numărului aproape dublu de infecţii, au constatat cercetătorii.

Rata de infecţie în grupul care a primit vaccinuri bivalente a fost de 3,2%, faţă de 2,7% în cazul celor nevaccinaţi.

"Grupul vaccinat bivalent a avut o rată de infecţie uşor, dar semnificativ din punct de vedere statistic, mai mare decât grupul nevaccinat", au scris Dr. Robert Mayes de la California Correctional Healthcare Services şi ceilalţi autori.

Clasificând în funcţie de vârstă, cercetătorii au constatat că diferenţa a fost mai mare în cazul deţinuţilor în vârstă.

În rândul deţinuţilor cu vârsta de cel puţin 65 de ani, rata de infectare a fost de 6,4% în rândul celor vaccinaţi şi de 4,5% în rândul celor care nu au primit vaccinul. În rândul deţinuţilor cu vârsta de cel puţin 50 de ani, ratele au fost de 4% şi, respectiv, 3%.

Prima nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic, au precizat cercetătorii.

"Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege motivele care stau la baza acestor rezultate şi pentru a lua în considerare alţi factori, cum ar fi condiţiile de sănătate subiacente. Acest studiu subliniază importanţa dezvoltării de vaccinuri care să vizeze infecţiile reziduale cu COVID-19, în special în ceea ce priveşte variantele COVID-19 în evoluţie", au adăugat ulterior cercetătorii.

Studiul a fost publicat de revista Cureus.

Autorul corespondent al grupului nu a răspuns la întrebări, inclusiv de ce au fost excluse persoanele vaccinate care nu au primit o injecţie bivalentă.

Grupul a emis ipoteza că diferenţa dintre cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi poate proveni din imunitatea naturală sau din protecţia pe care o au oamenii după ce s-au recuperat după COVID-19. Ei nu au reuşit să includă imunitatea naturală în calculele lor. De asemenea, au spus că este posibil ca deţinuţii să nu raporteze simptomele, ceea ce ar putea distorsiona rezultatele.

Afirmaţii îndoielnice

Cercetătorii au recunoscut rezultatele negative, menţionând că cercetarea "subliniază importanţa dezvoltării de vaccinuri care să vizeze infecţiile reziduale COVID-19, în special în ceea ce priveşte variantele COVID-19 în evoluţie".

"Acest studiu sugerează că, deşi vaccinul bivalent ar putea oferi protecţie împotriva evoluţiilor severe, este posibil să nu reducă semnificativ riscul de infecţii generale", au mai scris cercetătorii, dar nu au furnizat dovezi din cercetarea lor care să susţină că vaccinul protejează împotriva evoluţiilor severe.

Dr. Ray Andrews, medic pensionar, a declarat că formularea a fost un exemplu de neclaritate.

"Cuvintele "poate" şi "ar putea" fac din teza ştiinţifică o opinie personală", a declarat Dr. Andrews pentru The Epoch Times prin e-mail.

"Rezultatele au arătat că vaccinurile nu sunt eficiente", a menţionat el.

Vaccinurile bivalente au fost autorizate fără date privind studiile clinice şi nici până în prezent nu au fost oferite date privind eficacitatea. Oficialii americani se pregătesc să le înlocuiască cu noi vaccinuri din cauza performanţelor slabe.

Datele observaţionale indică faptul că vaccinurile oferă o protecţie de scurtă durată împotriva bolilor grave.

Alte studii

Alte lucrări au constatat, de asemenea, că vaccinurile bivalente oferă o protecţie redusă sau deloc.

Cercetătorii francezi, de exemplu, au estimat că un vaccin bivalent a adăugat doar 8 procente referitor la protecţia împotriva infecţiei simptomatice, în timp ce cercetătorii sud-coreeni au estimat că doar 12 procente au adăugat protecţie. Cercetătorii din Qatar au estimat o eficacitate relativă de 25 la sută, cu o eficacitate mai scăzută în rândul persoanelor fără infecţie anterioară.

Cercetătorii de la Cleveland Clinic au descoperit în iunie că angajaţii clinicii care erau "la zi" cu vaccinurile sau primiseră o doză bivalentă aveau un risc mai mare de a se infecta în comparaţie cu ceilalţi.

"Acest studiu evidenţiază provocările de a conta pe protecţia oferită de un vaccin atunci când eficacitatea vaccinului scade în timp, pe măsură ce apar noi variante care sunt foarte diferite din punct de vedere antigenic de cele folosite pentru dezvoltarea vaccinului", au declarat atunci Dr. Nabin Shrestha şi alţi cercetători.

Datele observaţionale au susţinut, de asemenea, ideea că rapelurile nu funcţionează bine.

Lucrări anterioare au furnizat estimări negative ale eficacităţii pentru vechile vaccinuri, inclusiv pentru vaccinul Moderna şi cel al Pfizer.

Studii suplimentare au examinat protecţia bivalentă împotriva spitalizării sau a bolilor grave.

Cercetătorii italieni au constatat că vaccinurile bivalente, ca al doilea sau al treilea rapel, au sporit iniţial protecţia împotriva bolilor grave cu doar 25% la persoanele în vârstă, iar această protecţie a scăzut la 18% în timp.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention / CDC) a constatat că, la adulţii sănătoşi, cei care au primit un bivalent au avut mai multe şanse de a fi spitalizaţi.

Cercetătorii din Singapore au constatat că persoanele care au primit vaccinuri bivalente au fost mai puţin susceptibile de a contracta COVID-19 sau de a merge la spital cu COVID-19, dar nu au luat în considerare faptul că persoanele care primesc vaccinuri sunt adesea mai sănătoase decât cele care nu primesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor