Scandalul "Degradarea biologică" a explodat la TV: "Nu îl trezeşti pe Băsescu de acolo de unde stătea acasă ca să te mai bată o dată"

Mircea Geoană vs Traian Băsescu (Captură Digi24)
Andrei Pricopie
17.09.2024

Declaraţiile lui Mircea Geoană despre "starea de degradare biologică" a lui Traian Băsescu au aprins spiritele într-o emisiune Digi24 la care au participat liberalul Robert Sighiartău, social-democratul Daniel Zamfir, şeful deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu, precum şi Alina Achim-Inayeh, purtătoare de cuvânt a mişcării "România Renaşte!" care îl susţine pe fostul nr. 2 din NATO în cursa pentru Cotroceni.

Redăm o parte din dezbaterea din platou:

Robert Sighiartău: Să vă spun care este greşeala domnului Geoană. Vă spun eu care e gafa. Gafa este ca domnul Geoană nu are sensibilităţile politice şi asta s-a văzut şi în trecut când a fost preşedinte la PSD.

Jurnalistă: Ce înseamnă sensibilităţi politice?

Robert Sighiartău: Adică nu îl trezeşti pe Traian Băsescu de acolo de unde stăteai la casă ca să te mai bată încă o dată în alegeri, cum a spus. Asta nu faci. Iar faptul că acum Băsescu s-a pornit iarăşi şi începe să spună tot ce ştie despre Mircea Geoană şi mai ales lipsa sau tactul politic al domnului Geoană este o problemă pentru Mircea Geoană. Asta este problemă domnului Geoană...

Daniel Zamfir: ...nu e vreun guru Băsescu, domnule Sighiartău...

Robert Sighiartău: Pentru că domnul Geoană a crezut că loveşte sau îl jigneşte pe Traian Băsescu. Acum domnul Geoană va avea un meci cu Traian Băsescu, care nu va candida. Foarte bine, să se lupte. Dar eu vă spun că Băsescu l-a învins de două ori pe Geoană. O dată la primărie, o dată la prezidenţiale. Acum, eu vă spun sincer, dacă se apucă de el, s-ar putea să-l mai bată.

Daniel Zamfir: Aici, eu cred că dăm prea mare importanţă acestui dialog. E, până la urmă, un dialog între doi foşti. Există frustrări.

Jurnalistă: Cum să fie un dialog între doi foşti? Domnul Geoană este candidat la preşedinţia României, nu e chiar un fost... e chiar un posibil viitor.

Daniel Zamfir: Mă rog, fost preşedinte PSD... mă rog. Au avut ei acea dispută. Sunt frustrările reciproce. Sigur că şi din punct de vedere al exprimării, aici, "degradare biologică" este un atac suburban.

Ionuţ Moşteanu: Atac suburban, jignire care nu se face...

Daniel Zamfir: Pentru mine, Băsescu este un rău absolut. Dar asta nu înseamnă că atacul nu este suburban.

Robert Sighiartău: Dar Iliescu cum a fost, dacă Băsescu a fost rău?

Daniel Zamfir: Păi, am uitat de statul paralel?!

Jurnalistă: Bun, am înţeles. În opinia dumneavoastră este un atac suburban. Dar nu-i vedeţi importanţa.

Daniel Zamfir: Nu, pentru că sunt doi foşti. Despre asta e vorba. Când doi foşti se ceartă şi îşi aduc aminte ce s-a întâmplat acum 5 ani, 10 ani între ei...

Jurnalistă: Chiar aşa irelevant să fie episodul?

Ionuţ Moşteanu: E relevant. Şi, din păcate, din nou spun, mă aşteptam ca Mircea Geoană să fi învăţat măcar ceva de diplomaţie în anii ăştia petrecuţi pe la NATO. Pare că n-a învăţat. Adică sunt nişte limite care nu se trec în viaţă, în societate, în general, în relaţiile interumane, mai ales, şi nu vorbesc de politică. Deci n-avea de ce să discute despre asta. Mai ales că, din câte se aude, şi dânsul a trecut prin nişte bătălii cu boala, grele, şi nu doresc nimănui.

Jurnalistă: A şi vorbit despre lucrul acesta. Si aici vreau să-i amintesc cu domnul Achim că şi în ceea ce priveşte pe Mircea Geoana s-au ştiut lucrurile, însă cred că aproape în unanimitate a fost respectate intimitatea.

Ionuţ Moşteanu: Dincolo de bătălia electorală, eu le doresc sănătate tuturor competitorilor politici şi fiecărui om. Îi doresc toată sănătatea de pe pământ. Şi da, putem să ne certăm, să avem dezbateri politice, să nu fim de acord, dar vreau să fie toată lumea sănătoasă, că asta este foarte important. Şi ce a făcut domnul Geoană, din nou, îl descalifică, din punctul meu de vedere. Traian Băsescu a trebuit să se apere şi, na, şi eu aş face la fel, până la urmă. Şi iată, a început şi să scrie pe Facebook, că îşi aduce aminte foarte multe lucruri din trecut, pe care lumea le-a uitat despre domnul Geoană.

Alina Achim: Explicaţi-vă un pic ce înseamnă "îl descalifică". Explicaţi ce înţelegeţi prin acest lucru. Cum adică îl descalifică, pentru că domnul Geoană nu a vorbit, nu a folosit un limbaj suburban.

Ionuţ Moşteanu: Domnul Geoană vrea să pară un om civilizat, spălat, educat, antrenat, crescut cumva în nişte medii mai speciale, cu respect faţă de oameni, şi în momentul în care spui aşa ceva faţă de un competitor politic, te descalifici. Eu cred că am explicat foarte simplu.

Alina Achim: Haideţi să fim serioşi, pentru că, trecând peste acest incident, astfel de limbaje, de fapt, limbaj mult mai rău, mult mai suburban, expresii mult mai suburbane, se folosesc de către politicieni în România de când hăul şi bârgăul. Să fim foarte serioşi. Nu despre asta este vorba. Eu nu consider că domnul Mircea Geoană se descalifică prin această situaţie.

Ionuţ Moşteanu: Eu n-am auzit aşa ceva, în opt ani de politică, să spună un politician despre un alt politician din România aşa ceva...

Alina Achim: Nici nu cred că este vorba despre o confruntare importantă. Cred că aceste gafe, cum spuneţi dumneavoastră, ale domnului Mircea Geoană, sunt umflate, sunt rostogolite, răstălmăcite, pentru a se da un anumit curs campaniei electorale.

Ionuţ Moşteanu: Eu cred că arată cine este omul Mircea Geoană când nu-l controlează consultanţii.

Alina Achim: Cine este omul Mircea Geoană s-a dovedit. Cred că lumea ştie.

Ionuţ Moşteanu: Uşor-uşor ne reamintim cu toţii cine este Geoană, de fapt.

Alina Achim: Nu este nevoie să ne legăm de fiecare cuvânt pe care domnul Geoană îl spune.

Robert Sighiartău: Întrebarea este dacă domnul Geoană a învăţat ceva după ce a luat bătaie de la Traian Băsescu în 2009 şi dacă s-a maturizat...

Alina Achim: După cum aţi spus şi dumneavoastră de foarte multe ori, a folosit toată această perioadă pentru creşterea profesională.

Robert Sighiartău: Există acest resentiment. Nu a depăşit acea înfrângere din 2009.

Alina Achim: Dumneavoastră faceţi nişte judecăţi de valoare care sunt absolut relative şi sunt aşa, opinii personale, cu valoare limitată.

Daniel Zamfir: Domnule Sighiartău, credeţi că dacă îl umflaţi pe Băsescu...

Robert Sighiartău: Nu, nu, nu. Băsescu a fost jignit şi a reacţionat.

Daniel Zamfir: Dar aţi spus aşa: să nu cumva să se stârnească Băsescu, că o să vadă el Geoană. Eu vreau să spun aşa, sincer, şi l-am văzut cu toţii. Domnul Băsescu şi-a anunţat sprijinul pentru doamna Lasconi. A zis, doamne, preferata mea este Elena, că-i blondă, că, mă rog, că-i blondă. În rest, n-a spus altceva. Dar şi-a exprimat, aşa că, dacă trageţi speranţe că o să-l susţină pe Ciucă, vă înşelaţi.

Ionuţ Moşteanu: A spus că îi place ce-a făcut ca administrator la Câmpulung, de aia...

Daniel Zamfir: N-a fost el acolo.

Ionuţ Moşteanu: Hai, nu o să mai spuneţi lucrurile astea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor