Guvernare PSD-PNL sau PNL-USR? Ce ar prefera Mircea Geoană dacă ar câştiga prezidenţialele
Alina Achim-Inayeh, purtătoare de cuvânt a mişcării "România Renaşte!" care îl susţine pe Mircea Geoană la alegerile pentru Cotroceni, a fost întrebată, într-o emisiune Digi24, ce fel de guvernare ar prefera fostul şef PSD dacă ar câştiga cea mai importantă funcţie în stat. În discuţie au intervenit şi senatorul PSD Daniel Zamfir şi şeful deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu.
Jurnalistă: Domnul Mircea Geoană, în interviurile pe care le-a acordat până acum, a sugerat că o să fie un preşedinte jucător. Sigur, nu o să vă placă formula şi nici domniei sale nu-i place, implicat, să spunem aşa. Are vreo preferinţă domnul Geoană, o guvernare PSD-PNL în continuare, o guvernare de dreaptă PNL-USR?
Alina Achim: Nu, după cum aţi spus-o şi dumneavoastră în interviurile dumneavoastră, nu are o preferinţă ideologică pentru partidele cu care îşi va pune în practică programul. Şi, de altfel, tot dumnealui a spus de foarte multe ori că se va axa pe acea coaliţie de partide, combinaţie de partide, alianţă de partide care se va apropia cel mai mult de obiectivele pe care le are dumnealui în planul de ţară. În acest moment, aşa cum se conturează... este foarte complicat să vă răspund la întrebare. Va trebui să aleagă în funcţie de obiectivele puse pe masă.
Daniel Zamfir: Nu în funcţie de obiective. În România, dacă domnul Geoană a fost plecat atâţia ani şi a uitat cum se creează un guvern, oamenii aleg. Oamenii votează partide în Parlament. În funcţie de votul din Parlament, preşedintele României desemnează partidele.
Domnul Geoană nu poate să aducă să-şi facă guvern. Nu poate să aleagă domnul Geoană pe cine vrea domnia sa şi ce program vrea domnia sa... Constituţia prevede că, din rândul partidelor care câştigă alegerile, preşedintele României trebuie să numească pe cineva să formeze guvernul. Nu poate să numească din afara partidelor.
Alina Achim: Se consultă. Constituţia României, articolul 103, prevede exact cum se desemnează de fapt noul prim-ministru. Este acolo cuvântul consultare şi nu este... deloc imposibil să se creeze o coaliţie de partide în jurul programului domniei sale. Nu este absolut nimic... bineînţeles după alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Acum...
Daniel Zamfir: Programul de guvernare este al Guvernului, nu este al preşedintelui.
Alina Achim: Programul de ţară al domniei sale. Viziunea domniei sale ca preşedinte.
Ionuţ Moşteanu: Guvernarea e pe majorităţi în Parlament. E simplu. Cine vine cu majoritatea...
Alina Achim: Ştim că preşedintele poate forma majorităţi. Majorităţile nu sunt întotdeauna aceleaşi de la sfârşitul până la începutul Parlamentului. Nu vorbim despre partidul unic, nu ne întoarcem înapoi la partidul unic. Majorităţile se formează pe anumite subiecte, pe anumite legi, pe anumite modificări de legi şi ele se pot schimba în funcţie de acele legi şi de acele obiective.
Ca să mergem cu ideea... Nu, dar este o idee cu care noi românii ne-am obişnuit în mod greşit. Ideea aceea că avem partidul unic, blocul de partide, care de la începutul până la sfârşitul mandatului parlamentar votează la fel, este o idee greşită. Şi nici măcar nu se verifică în practică.