Zeci de ONG-uri cer Guvernului să se implice pentru a stopa incendiile din parcul IOR. Anunţă proteste
Zeci de organizaţii civice cer autorităţilor, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu şi cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, să se implice pentru a stopa incendiile din Parcul IOR din Sectorul 3 al Capitalei. Aceştia atrag atenţia, într-o scrisoare deschisă, că instituţiile de control nu intervin aşa cum ar trebui şi vor „măsuri care să responsabilizeze Garda de Mediu”, relatează Hotnews.
Apelul este adresat premierului Marcel Ciolacu (şi preşedinte PSD), preşedintelui Senatului, Nicolae Ciucă (şi preşedinte PNL), ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, şefei reprezentanţei Comisiei Europene în România, Mara Roman, şi consilierului de stat din Administraţia Prezidenţială, Alexandra Bocşe.
Printre organizaţiile semnatare se numără Fundaţia Ecocivica, Asociaţia Părinţi de Cireşari, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, Fridays For Future România şi Asociaţia Ecoteca şi altele.
„În zona retrocedată a Parcului IOR, periodic se declanşează incendii. Pe acest teren, încă din anii 1967 a început amenajarea lui ca parc, ca spaţiu verde dedicat locuitorilor din cartierele Titan-Balta Albă şi tuturor bucureştenilor”, îşi încep scrisoarea deschisă cele 35 de organizaţii semnatare.
„În ultimii 3 ani însă, au avut loc deja peste 30 de incendii, afectând o suprafaţă ce depăşeşte 6 ha de parc. Pe 9 septembrie s-a dat foc în parc de 3 ori, ultimele două focuri fiind declanşate la distanţă de 100 de metri de prezenţa poliţiei de la secţia 12 şi a pompierilor”, continuă acestea.
Organizaţiile semnatare subliniază că frecvenţa şi urmele prin care se observă că s-au turnat substanţe otrăvitoare asupra copacilor indică foarte clar că nu poate fi vorba de coincidenţe.
„Dezastrul ecologic de pe teren e voit şi serveşte intenţiei proprietarilor de a distruge spaţiul verde pentru ca ulterior să poată invoca faptul că este un teren viran pe care să se poată construi”, explică semnatarii.
Garda de Mediu şi alte instituţii de control nu intervin pentru „stoparea dezastrului”, susţin cei care au iniţiat scrisoarea deschisă. Instituţiile de control interpretează „greşit, sau voit, prevederile legislaţiei de mediu, şi nu credem că este vorba de neştiinţă”.
„Răspunsurile Gărzii de mediu şi ISU arată lipsă de responsabilitate faţă de arderile petrecute şi pericolul pe care acestea le reprezintă pentru vegetaţia parcului şi a locuitorilor ce îl traversează”, se mai arată în textul scrisorii.
Organizaţiile semnatare cer luarea unor măsuri care să „responsabilizeze” Garda Naţională de Mediu şi, dacă este necesar, chiar sancţionarea instituţiei „pentru modul iresponsabil în care a gestionat şi protejat spaţiul verde din zona retrocedată a parcului IOR”.
În scrisoare se menţionează şi că bucureştenii suferă acut de poluare şi de efectele încălzirii globale.
„Într-un context în care suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor rămâne infim de mică (8mp), mult sub standardele impuse de legea pentru protecţia mediului şi recomandările OMS de 50 mp/cap de locuitor, (situaţie care duce la creşterea galopantă a numărului de îmbolnăviri şi decese, îmbolnăviri ce pun mari presiuni pe bugetul sănătăţii), este cât se poate de importantă conservarea spaţiilor verzi din care acest teren de 12 ha, binecunoscut pentru biodiversitatea specifică, un spaţiu verde vital pentru sănătatea oraşului şi a locuitorilor săi”, conform semnatarilor.
Cei care au iniţiat scrisoarea atrag atenţia că îşi rezervă dreptul de a protesta săptămânal în faţa sediilor partidelor aflate la guvernare, PSD şi PNL, dar şi în faţa Guvernului şi a altor instituţii care pot stopa acest fenomen.
„Având în vedere că cele 12 ha de teren reprezintă o zonă de risc atât pentru mediu, cât şi pentru locuitorii cartierului vă cerem imperios să veniţi cu întreaga forţă a statului de drept pentru a opri incendiile şi să abilitaţi instituţiile statului (GNM, APM Bucureşti, Consiliul şi Primăria S3, Poliţia Locală şi Municipală) responsabile să ia măsuri pentru PREVENIREA lor în baza Legii 307/2006”, se mai arată în textul scrisorii deschise.
Cel mai recent incendiu din Parcul IOR a avut loc în 9 septembrie. Atunci, a fost afectată o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi.
Focul a izbucnit în partea de sud a parcului, la mică distanţă de una dintre gurile de metrou ale staţiei Titan. Jurnaliştii de la B365 relatau că fumul a intrat şi în staţia de metrou Titan.
Articolul integral poate fi citit aici.