China efectuează manevre cu muniţie de război în Tibet

Soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului antrenându-se în Beijing.
Soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului antrenându-se în Beijing. (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Armata chineză a efectuat exerciţii cu muniţie de război în Tibet în ultimele zile, a raportat marţi de Global Times, controlată de regimul comunist de la Beijing.

Ştirile despre manevre le din Tibet şu apărut la câteva ore după ce trupe chineze şi indiene s-au angajat într-o luptă violentă în regiunea Văii Galwan din Himalaya, soldată cu zeci de morţi.

Comandamentul militar din Tibet al Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) a declarat că exerciţiul a prezentat „mai multe tipuri de forţe de luptă, inclusiv sisteme de artilerie pe distanţe lungi, sisteme de rachete sol-aer, forţe operative speciale, trupe de aviaţie ale armatei, forţe de bruiaj electronic şi geniu şi trupe anti-chimice de război".

Raportul nu a reuşit să dezvăluie data specifică a exerciţiului, spunând doar că a avut loc „recent” pe un platou din Munţii Nyenchen Tonglha, la o altitudine de 4.700 de metri. Zona respectivă este situată la aproximativ 1000 km sud-est de locul unde a avut loc confruntarea de luni din regiunea Ladakh, nord-estul Indiei.

Luni seară a izbucnit un conflict sângeros între militari indieni şi chinezi staţionaţi în Valea Galwan din Ladakh, care a ucis cel puţin 23 de soldaţi indieni şi un ofiţer comandant indian.

Numărul de morţi de partea chineză rămâne neconfirmat, dar mass-media indiană raportează că aproximativ 40 de militari chinezi au fost omorâţi în urma ciocnirilor.