Dalai Lama uimeşte publicul suedez: „Europa aparţine europenilor”

Liderul spiritual tibetan exilat, Dalai Lama.
Liderul spiritual tibetan exilat, Dalai Lama. (Neilson Barnard/Getty Images)

Liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, el însuşi refugiat de aproape o viaţă, a şocat Suedia afirmând miercuri că, în timp ce Europa este „responsabilă moral” să ajute refugiaţii care „înfruntă un pericol mortal”, refugiaţii care inundă Europa din ţări majoritar musulmane trebuie în cele din urmă să se întoarcă înapoi pentru a ajuta la reconstruirea lor.

„Europa aparţine europenilor”, a afirmat Dalai Lama, 83 de ani, la o conferinţă de presă desfăşurată în Malmö, în timpul vizitei sale în Suedia, provocând reacţii puternice în unele dintre statele UE care au adoptat o poziţie favorabilă imigranţilor.

„Primiţi-i, ajutaţi-i, educaţi-i... dar în cele din urmă ei ar trebui să îşi dezvolte propriile ţări”, a precizat Dalai Lama - care a fugit din propria-i ţară în timpul revoltei tibetane din 1959 împotriva forţelor comuniste invadatoare şi de atunci locuieşte în India ca refugiat - în cel de-al treilea oraş ca mărime al Suediei, Malmö, unde mai mult de jumătate din populaţie este de descendenţă non-suedeză. „Ei nu vor rămâne în Germania sau Suedia permanent. În cele din urmă, ei se vor întoarce în ţările lor natale”, a adăugat el.

Declaraţiile liderului spiritual tibetan au provocat reacţii puternice în ţara nordică, care se mândreşte cu eforturile sale umanitare. Rakel Chukri, redactor la rubrica de cultură a ziarului Sydsvenskan, a declarat că Dalai Lama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1989, este un „pensionar fericit cu statut de star rock”, punând „opinia sa convenţională despre identitate” pe seama faptului că el însuşi este refugiat de aproape 60 de ani.

Katrin Goldstein-Kyaga, cercetătoare în probleme legate de Tibet şi profesoară la Universitatea din Stockholm, a declarat într-un articol de opinie, publicat de SVT, că declaraţia lui Dalai Lama va fi probabil interpretată greşit de „extrema dreaptă”. De asemenea, ea a sugerat că întreaga sa viziune asupra lumii, în calitate de refugiat de aproape o viaţă, se învârte în jurul ideii întoarcerii în ţara natală. În plus, ea a subliniat că, în timp ce deseori există aşteptări ca Dalai Lama să aibă o opinie despre orice, de la alegerile suedeze până la homosexualitate şi egalitate de gen, el este un „simplu călugăr budist”, aducând aminte de faptul că el însuşi a recunoscut uneori că este bine informat doar în privinţa filozofiei budiste.

Totuşi, Dalai Lama a repetat acelaşi mesaj în mai multe ocazii. În 2016, el a afirmat că Germania ar trebui „să rămână Germania” şi să „nu devină o ţară arabă”, adăugând că refugiaţii din Europa sunt „prea numeroşi”.

În mod similar, el deseori a indicat faptul că imigraţia în masă a chinezilor în Tibet este cea mai mare ameninţare pentru identitatea naţiunii sale, având potenţialul de a reduce tibetanii la o minoritate nesemnificativă.

În ultimii ani, Suedia, o ţară cu 10 milioane de locuitori, a acceptat peste 200.000 de imigranţi. Începând cu 2017, aproximativ 25% din populaţia suedeză are un fond imigrant, în timp ce 18,5% s-au născut în străinătate.