Situaţia economică se degradează. Partidul Comunist Chinez avertizează împotriva “gândurilor eronate”

Xi Jinping
Xi Jinping (WANG ZHAO AFP/Getty Images)

Partidul Comunist Chinez intensifică apelurile pentru loialitate politică într-un an plin de aniversări sensibile, avertizând împotriva “gândurilor eronate”, în condiţiile în care oficialii se vor da peste cap pentru a se supune preşedintelui Xi Jinping şi filosofiei sale, potrivit Reuters.

Acest an este marcat de câteva repere delicate: 20 de ani de la începerea persecuţiei împotriva mişcării Falun Gong, care a făcut zeci de milioane de victime; 30 de ani de la reprimarea sângeroasă a demonstranţilor pro-democraţie din Piaţa Tiananmen; 60 de ani de când Dalai Lama a fugit din Tibet în exil; iar la 1 octombrie se împlinesc 70 de ani de la fondarea Chinei comuniste.

Creat în mijlocul crizelor naţionale şi al haosului, Partidul Comunist a confiscat puterea în 1949, după decenii de război civil în care au murit milioane de oameni.

“În acest an are loc cea de-a 70-a aniversare a fondării noii Chine”, a declarat marţi preşedintele Xi Jinping, adresându-se parlamentarilor din Mongolia Interioară, la deschidere întâlnirii anuale a Parlamentului. “Menţinerea unei dezvoltări economice susţinute şi sănătoase şi a stabilităţii sociale este o misiune extrem de dificilă".

Xi Jinping şi-a consolidat priza asupra partidului în aproape fiecare domeniu de activitate al guvernului şi al vieţii, de când a preluat conducerea la sfârşitul anului 2012.

Anul trecut, Parlamentul chinez a modificat Constituţia cu scopul de a elimina limitele perioadei mandatului prezidenţial şi de a-i permite lui Xi să rămână în funcţie tot restul vieţii dacă ar dori, deşi nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla şi nici Xi Jinping nu a menţionat acest aspect în public.

Ulterior, în acest an, Partidul va organiza probabil o şedinţă plenară cu oficialii de rang înalt din partid, care se va concentra pe ceea ce China numeşte “consolidarea partidului”, au declarat diplomaţi şi surse ce au legături cu conducerea chineză, un concept ce se referă la înăsprirea controlului partidului şi la asigurarea că instrucţiunile să fie urmate 100%.

La sfârşitul lunii ianuarie, partidul a accentuat din nou problema loialităţii într-un set de noi norme privind “întărirea procesului de consolidare politică a partidului”, declarând membrilor că nu ar trebui să simuleze loialitatea.

La 1 martie, Xi Jinping a luat cuvântul la Şcoala Centrală de Partid, care pregăteşte oficiali, menţionând cuvântul “loialitate” de cel puţin 7 ori, potrivit mass mediei de stat.

Partidul a depus eforturi tot mai mari pentru ca lipsa loialităţii şi îndepărtarea de linia partidului să fie transformate în abateri disciplinare care să fie sancţionate de agenţia pentru anticorupţie, al cărei rol a fost acela de a urmări infracţiuni precum acceptarea sau acordarea de mită sau comiterea de greşeli birocratice mai uşoare.

Respectiva agenţie a afirmat luna trecută că va “descoperi devierile politice” în cadrul inspecţiilor politice pe care le va desfăşura în acest an la guvernele şi ministerele provinciale.

Între timp, Partidul Comunist Chinez nu a manifestat niciun interes pentru înfăpturirea unei reforme politice şi chiar a intensificat postarea de materiale video propagandistice în limba engleză pe conturile administrate de stat pe Twitter, cu scopul de a lăuda aşa-zisa “democraţie chineză”. Acest lucru, în condiţiile în care Twitter rămâne blocat în China.