Beijingul plănuieşte să-l asasineze pe liderul Taiwanului la începerea războiului, susţine un expert

Ian Easton, expert la Institutul Project 2049, vorbind la Taiwanese American Conference/East Coast conference, West Chester University, Pennsylvania, 2 iulie 2018. (Paul Huang/The Epoch Times)
Paul Huang
03.07.2018

Regimul comunist plănuieşte să îl asasineze pe preşedintele Taiwanului într-un atac asupra naţiunii insulare, a declarat un analist în apărare, care aparent a citit documente interne ale armatei chineze. Asasinarea ar putea deschide calea ca Beijingul să pună stăpânire pe insulă printr-o invazie totală a Taiwanului, a adăugat expertul american.

Ian Easton, cercetător la Project 2049 Institute, care a scris recent o carte despre strategia Chinei cu privire la invadarea Taiwanului, a afirmat că strategii militari ai Armatei de Eliberare a Poporului (AEP) au fost instruiţi de la sfârşitul anului 2012 să planifice recuperarea Taiwanului cu forţa “mai devreme sau mai târziu”.

Deşi Taiwanul are o armată solidă care va opune rezistenţă considerabilă în cazul oricărui atac, Easton a precizat că documentele interne ale APE pe care le-a citit au dezvăluit că Beijingul are câţiva aşi în mânecă ce ar putea compromite în mod dramatic apărarea Taiwanului – unul dintre ei fiind asasinarea liderului Taiwanului la începutul ostilităţilor militare.

“Cel mai important factor este conducerea taiwaneză aleasă pe cale democratică. Armata chineză are un plan pentru a-l elimina pe preşedintele Taiwanului în cadrul unei operaţiuni de ‘decapitare’ sau asasinare, deşi ei nu se exprimă în felul acesta”, a mai afirmat Easton la o conferinţă taiwanezo-americană desfăşurată luni în West Chester, statul american Pennsylvania.

De asemenea, Easton a declarat că a găsit suficiente date în documentele interne ale APE care se referă la “lichidarea” celor din Taiwan care se opun guvernării regimului chinez. Obiectivul Beijingului este de a transforma Taiwanul în următorul Xinjiang sau Tibet, unde conducerea militară subjugă cetăţenii locali, şi unde nu se permite existenţa unei opoziţii sau a unui sistem politic diferit, a precizat expertul.

Spre deosebire de dictatura unui singur partid ce stă la baza regimului comunist chinez, Taiwanul a rămas o democraţie solidă timp de decenii. Puţini taiwanezi doresc să se unească cu China continentală şi singura opţiune viabilă pentru ca Beijingul să anexeze Taiwanul este forţa, a mai afirmat Easton.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor