Tânărul simbol al Gezy Park în comă, poliţia intervine din nou
alte articole
Zilele acestea este readus în atenţia publicului cazului unui tânăr turc, în vârstă de 15 ani, care nu manifesta în Gezy Park, dar care a fost lovit „accidental” de către poliţie. Considerat un simbol al revoltei, el este în comă de nouă luni.
Şase protestatari ucişi, aproximativ 8.000 răniţi, mii de arestări, Istanbulul asediat timp de mai multe zile. E prima memorie ce vine în minte despre ceea ce s-a întâmplat anul trecut în Turcia, în interiorul şi în afara parcului Gezy, unde a izbucnit furia protestatarilor împotriva poliţiei şi guvernului lui Erdogan.
Apoi a luat naştere o nouă formă de protest, un protest tăcut şi demn. În Piaţa Taksim din Istanbul, un bărbat a stat singur, în picioare, în mijlocul pieţei, şi nu s-a mişcat ore întregi, uitându-se în tăcere la steagurile mari turceşti care acopereau o clădire din piaţă. Omul a stat acolo ore în şir, cu mâinile în buzunar, cu un rucsac şi câteva sticle de apă la picioarele sale. Acesta a fost identificat ca fiind un artist de stradă pe nume Erdem Gunduz. Tânărul a privit ore întregi drapelul fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, care flutură pe clădirea ce găzduieşte Centrul de Cultură Ataturk. Vestea protestului tăcut s-a răspândit rapid pe web şi pe Twitter numindu-l "Man Standing" (Omul ce stă în picioare)
După "Man Standing", la Istanbul a prins viaţă o nouă formă de protest tăcut, în semn de solidaritate cu victimele protestelor anti-guvernamentale, cu cei răniţi şi cu cei trimişi în închisoare după luptele din deja faimoasa Piaţă Taksim. Protestatarii turci şi-au lăsat, în linişte, pantofi cu bilete în faţa Turnului Galata, una dintre zonele turistice ale oraşului. Turcii au tăcut şi au lăsat biletele să vorbească pentru ei. Proiectul a fost iniţiat de designeri şi stilişti turci şi adoptat repede de locuitorii din zonă. Zeci de oameni şi-au lăsat în stradă încălţările cu mesajele lor.
A urmat protestul care a vopsit în culorile curcubeului lunga şi abrupta scară Findikli, situată într-un cartier din Istanbul cu vedere la Bosfor.
Şi lista poate continua....
Dar printre mulţii răniţi, a existat, un tânăr, Berkin Elvan, în vârstă de 15 ani, care într-o zi oarecare trecea prin apropierea locului unde aveau loc ciocniri între protestatari şi poliţie, pentru că mama sa i-a cerut să meargă să cumpere pâine. El a fost lovit în cap cu o grenadă aruncată la înălţimea capului de către poliţie. Se află în comă de nouă luni iar acum a ajuns să cântărească doar 16 kilograme, după ce la un moment dat i-a fost anunţată moartea. Elvan a devenit un simbol al represiunii brutale a marii demonstraţii anti-guvernamentale din primăvara anului trecut în Turcia.
Potrivit Hurriyet on-line starea băiatului s-a înrăutăţit în ultimele zile. Zeci de persoane fac cu schimbul începând de săptămâna trecută la spitalul Sisli Okmeydani din Istanbul, pentru a rămâne aproape de familie, zi şi noapte, într-o veghe de solidaritate.
În dimineaţa zilei de luni, 10 martie, poliţia turcă a intervenit pentru a încerca să îi îndepărteze de spital. Zece persoane au fost arestate. Pe twitter familia tânărului a cerut guvernatorul Istanbulului, Huseyin Mutlu, să-şi retragă agenţii. "Trimite departe de spital poliţia ta, Guvernatorule Mutlu (...) arestaţi oamenii chiar şi în spital. Încercaţi să ne eliminaţi pe toţi".
Intervenţia poliţiei la spital a încetat numai odată cu sosirea deputatului partidului de opoziţie, Melda Onus.