S-a înfiinţat Partidul Gezi, "emanaţie" a mişcărilor din Piaţa Taksim

Turcia: Protestul din Piaţa Taksim, Gezi Park, în Taksim Square din Istanbul.
Turcia: Protestul din Piaţa Taksim, Gezi Park, în Taksim Square din Istanbul. (OZAN KOSE / AFP / Getty Images)

În Turcia a fost creat partidul Gezi, după numele celebrului parc pe care mii de turci au sărit să îl apere de demolarea anunţată de autorităţi, declaşand un val de proteste anti guvernamentale fără precedent.

"Gezi Partisi" a fost înfiinţat de un grup de muzicieni şi artişti turci care nu vor ca sacrificiul celor ce au murit în timpul demonstraţiilor antiguvernamentale să fie în zadar:

''Vrem să trăim toţi într-o ţară democratică. Pentru a ne face cunoscute revendicările, am ieşit în stradă şi am pierdut vieţi (...) Este timpul acum de a intra în parlament'', proclamă liderii noii mişcări, într-un comunicat publicat pe pagina lor de Facebook.

La fel ca şi mişcările de protest, şi înfiinţarea Partidului a fost organizată tot pe Facebook şi alte reţele sociale.

Insistând asupra faptului că sunt conştienţi de faptul că mişcarea care a scos zeci de mii de turci în piaţa Taksim este una fără lideri şi nu trebuie furată, fondatorii partidului Gezi au ţinut să atragă atenţia că scopul partidului este de a avea un rol activ în redactarea noii Constituţii a Turciei, astfel încât aceasta să garanteze valorile pentru care au luptat protestatarii, respectiv libertate, democraţie, respectarea drepturilor umane, independenţă şi justiţie.

"Ştim că nu vom putea avea o Constituţie democratică fără a lupta pentru ea. (...) Este nevoie să facem parte din Parlament pentru a schimba Constituţia", scriu organizatorii pe pagina de Facebook a partidului.

Partidul Gezi a fost înregistrat oficial pe 1 octombrie. Preşedintele partidului este Cem Köksal, un cunoscut chitarist şi compozitor, care a cântat pe aceeaşi scenă cu Joe Lynn Turner, fostul solist vocal al formaţiei Deep Purple.

Gezi Partisi are un potenţial electoral de peste 2,5 milioane de persoane care au manifestat în întreaga ţară pentru a cere demisia guvernului Erdogan.

Valul de proteste a pornit de la reprimarea violentă de către forţele de ordine a unui mic grup de militanţi ecologişti care protestau împotriva distrugerii parcului Gezi, pentru a se face loc unui mall. Premierul turc Erdogan a ordonat poliţiei să-i disperseze cu forţa pe protestatari folosind spray cu piper, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă deşi aceştia erau paşnici. Mai mult, poliţia a început o adevărată vânătoare asupra celor care se refugiau de gazele lacrimogene în hoteluri şi a atacat şi aceste clădiri care deveniseră lazarete pentru răniţi. Au murit oameni, alţii şi-au pierdut ochii.

Peste 8.000 de oameni au fost răniţi în timpul protestelor contra guvernului Erdogan. Şi-au păstrat însă neatins Parcul Gezi în timp ce popularitatea lui Erdogan a fost şubrezită serios. Iar acum mişcarea a emanat un partid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe