UE a reluat după trei ani negocierile de aderare cu Turcia

(photos.com)
Uniunea Europeană a decis marţi să reînceapă negocierile pentru integrarea Turciei în UE după trei ani de blocaj, a anunţat preşedinţia lituaniană a UE, conform AFP.

Ca urmare a recomandărilor Comisiei Europene, miniştrii europeni ai Afacerilor Externe, reuniţi la Luxemburg, au dat undă verde în ziua de 5 noiembrie deschiderii capitolului 22 privind politica regională.

Decizia de a deschide un nou capitol fusese luată în iunie dar a fost amânată, în special datorită presiunii Germaniei, care a avut în vedere represiunea mişcării civile de contestare din piaţa Taksim din Istanbul.

"Este un moment de răscruce în relaţiile dintre UE şi Turcia după un impas de 40 de luni", a declarat ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagis.
Totodată, comisarul pentru Extindere, Ştefan Fule, a declarat că decizia miniştrilor reprezintă un "pas important" pentru apropierea dintre UE şi Turcia: "Recentele evoluţii din Turcia subliniază importanţa angajamentului UE şi de aceea UE rămâne referinţa pentru reformele din Turcia. Pentru acest scop, negocierile de aderare trebuie să-şi regăsească elanul".
Fule a transmis Turciei să facă eforturi suplimentare pentru deschiderea a încă două capitole, pe tema drepturilor fundamentale şi securităţii.

Turcia a devenit candidat oficial la aderare în 1999 dar procesul de negociere a început în 2005 şi s-a dovedit a fi cel mai lent derulat vreodată de o ţară la statutul de membru al UE

Procesul a întâlnit mari rezerve din partea Franţei şi Germaniei faţă de aderarea acestei ţări care are 76 de milioane de locuitori majoritar musulmani. O altă dificultate întâmpinată a fost cea legată de nesoluţionarea problemei Ciprului, a cărui parte de nord este ocupată de trupe turceşti din 1974.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe